opruimen
Opruimen, geef je spullen een vaste opbergplek
Gepubliceerd op: 2 januari 2023

Om in een opgeruimd huis te wonen kun je het beste alle spullen een vaste en logische opbergplek geven. Sommige voorwerpen vinden automatisch een eigen plekje. Jassen hangen aan de kapstok, afwasmiddel en borstel bevinden zich bij de gootsteen, tandpasta ligt bij de tandenborstel. Opruimen is niet moeilijk, zolang je de spullen een duidelijke, vaste opbergplek geeft in de ruimte waar het gebruikt wordt.

Heb je last van veel rondzwervende spullen dan is de kans groot dat ze geen eigen logische en vaste opbergplek hebben. Voorwerpen die vaak rondzwerven in huis zijn pennen, reclamefolders, sleutels, opladers, post, oude kranten, losse puzzelstukjes of andere onderdelen van een spelletje, plakband, schroefjes etc.

Opruimen

Om goed op te ruimen zijn er drie basisregels: in de eerste plaats moeten spullen een vaste opbergplek hebben. Voorwerpen die geen eigen plek hebben kunnen gaan zwerven. En als je iets nodig hebt wat geen eigen plek heeft, dan wordt het zoeken en jezelf afvragen waar je dat in hemelsnaam voor het laatst hebt gebruikt!

Daarbij is het in de tweede plaats zeker net zo belangrijk dat de spullen een plek krijgen in de ruimte waar ze gebruikt worden. Doe je dat niet dan is het vaak teveel moeite om het voorwerp weer op te ruimen. Met als resultaat dat het gaat rondzweven. In ons basisplan opruimen kun je lezen hoe je een opbergplan maakt.

Ten derde moeten de spullen die regelmatig worden gebruikt ook makkelijk op te ruimen zijn. Dat wil zeggen dat je niet teveel handelingen moet verrichten om het voorwerp op de juiste plek te krijgen. Als je eerst de halve kamer moet doorlopen, dan nog een laatje moet opentrekken, en dan ook nog eens een doosje moet openen, dan is de kans groot dat het voorwerp niet opgeruimd wordt. Tenzij je van nature heel gestructureerd en opruimerig van aard bent 😉

Volg de rommel

Je maakt het jezelf extra makkelijk wanneer je de rommel volgt. Komt de post meestal op de keukentafel terecht, creëer daar dan een opbergmap voor de post. Heb je last van rondslingerende was door het huis? Plaats op de plekken waar de gezinsleden spontaan hun was laten vallen, een wasmand neer.

Maak van opruimen een vaste gewoonte

We zijn ons er niet altijd van bewust maar veel dagelijkse dingen doen we op de automatische piloot. Dat betekent dat spullen na gebruik meteen opruimen ook een gewoonte is die aangeleerd kan worden. Verplaats de afvalbak maar eens en je zult zien dat je in het begin ongemerkt naar de plek loopt waar de prullenbak eerst gestaan heeft 😉

Wanneer het huis opgeruimd is kun je het eenvoudig zo houden door een dagelijks opruimrondje  te houden.

 

Wil je meer lezen?
Een dagelijks opruimrondje
basisplan opruimen
Het basisplan opruimen
Dagelijkse routines
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

 1. Mandy

  Hoi allemaal,
  In de post Opruimen, geef je spullen een vaste opbergplek, staat achteraan in de 2e alinea een typefoutje. Plakbank in plaats van plakband.

  Deze artikeltjes vind ik de leukste van jullie site. Lekker even rustig inzicht nemen in het opruimen en organiseren van je huishouden. Bravo!

  Antwoord
  • redactie

   We gaan het aanpassen, dank je wel Mandy 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X