Goedkoper boodschappen doen
Goedkoper boodschappen doen – slimme tips
Gepubliceerd op: 1 maart 2023

Het leven wordt duurder en de boodschappen nemen een behoorlijke hap uit het besteedbare budget. Maar goedkoper boodschappen doen is goed mogelijk met deze slimme tips. Waarbij je ook nog gewoon lekker en gezond kunt blijven eten. 

Ook in deze dure tijd is en blijft het namelijk belangrijk om goed voor jezelf en je naasten te zorgen. En een lekkere en voedzame maaltijd hoort daarbij! Gezond en lekker eten hoeft namelijk niet duur te zijn.

Weekmenu en boodschappenlijst maken

Het blijft echt de basis van lekker en gezond eten: een weekmenu maken. Het lijkt omslachtig, maar wanneer je een paar keer een weekplanning hebt gemaakt, maak je in een kwartiertje tijd een weekmenu inclusief een boodschappenlijstje. Door dit  wekelijks te doen word je er steeds handiger in, waardoor het sneller gaat. Extra voordeel van een weekmenu en een boodschappenlijstje maken, is dat er waarschijnlijk minder wordt weggegooid.

Het kwartiertje tijd dat je investeert in het maken van een weekmenu, haal je er later in de week weer uit. Je hoeft namelijk niet in de supermarkt te bedenken wat er straks op tafel komt. En waarschijnlijk hoef je niet eens meer boodschappen te doen, omdat alles al in huis is. En als er nog wel wat boodschappen gehaald moeten worden, dan ben je dankzij het lijstje sneller klaar in de winkel. Omdat je nu precies weet wat er in het boodschappenmandje moet!

Goedkoper boodschappen doen

Goedkoper boodschappen doen doe ook je door zoveel mogelijk onbewerkte producten te kopen. Een kilo aardappelen is goedkoper dan een kilo geschilde aardappelen uit het koelvak. Een kilozak friet of voorgekookte krieltjes kosten ook meer dan een simpele onbewerkte aardappel. En dat is natuurlijk logisch. De fabrikant besteedt er tijd en waarschijnlijk ook producten aan en wil graag ook nog winst maken. En dat betaal je dus wel extra.

Natuurlijk zijn de zakjes voorgesneden groenten makkelijker en sneller in gebruik. Zeker op drukke dagen wanneer er snel een maaltijd op tafel moet staan. Meal preppen is dan een oplossing. Je kookt dan 1 of 2 dagen in de week voor meerdere dagen. Als je bijvoorbeeld een grote bloemkool in de aanbieding koopt, kun je deze voor meerdere dagen bereiden en bewaren in de vriezer of bij snel gebruik in de koelkast.

Laat iedereen in het gezin wennen aan kraanwater. Koud water is lekkerder. Ik bewaar kraanwater daarom in een schone fles in de koelkast. Dit kun je zeker 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Ook lekker is om het water een extra smaakje mee te geven van fruit en/of kruiden. Denk bijvoorbeeld aan citroen met verse munt of sinaasappel met gember.

Vul je bord op een slimme manier

Vis en vlees zijn bijna altijd de duurdere producten op je bord. Je kunt dus goedkoper boodschappen doen door hier minder van te kopen. Besteed meer aandacht aan de groente en andere gerechten zoals pasta, rijst etc. En kook eens 1 of meerdere dagen vegetarisch.

En gebruik eens linzen, peulvruchten, tofu of tempeh. Dit zijn goedkope ingrediënten waarmee je makkelijk op je huishoudbudget bespaart. Deze producten zijn niet bij iedereen bekend en/of hebben een beetje een suf imago. Tofu en tempeh smaken echt lekker wanneer ze bijvoorbeeld eerst in een smakelijke marinade worden gezet. Daag jezelf eens op de Masterchef manier uit en probeer te koken met deze relatief goedkope producten!

Aanbiedingen en het huismerk

Aanbiedingen zijn alleen gunstig voor je portemonnee, wanneer je de producten normaal gesproken ook gebruikt. Dus is je favoriete koffie in de reclame, dan kun je zeker voor een aantal weken inslaan.

Gebruik je altijd het huismerk en is er nu een A-merk in de aanbieding? Kijk dan eerst of het wel goedkoper is en check voor de zekerheid ook even de houdbaarheidsdatum. Het is zonde als je het niet gebruikt en je het even later weg moet gooien. Je hebt dan niets bespaard, maar juist extra uitgegeven!

Dingen voor de lekkere trek die in de reclame zijn kun je wellicht beter later liggen. Want wat je koopt gaat vaak ook op, zeker chips, koeken en frisdrank etc.

Als je veelal de A-merken gebruikt, kijk dan ook eens naar het huismerk. De duurdere merken liggen op oog- en grijphoogte. Onderin de vakken vind je vaak de goedkopere alternatieven.

Koop groente en fruit op de markt

Het oude spreekwoord zegt het eigenlijk al: op de markt is je gulden een daalder (f1,50) waard. Het loont echt de moeite om –  als het even kan –  op de markt te kopen.

Wat je ook kunt doen is lid worden van een pluktuin of een zelfoogsttuin. Hier kun je voor een vast bedrag per jaar groente en fruit komen oogsten. Vaak moet je wel zelf oogsten en het is natuurlijk niet zo schoon als hetgeen je in de winkel koopt. Maar je weet wel waar het vandaan komt en meestal wordt er biologisch getuinierd. Op internet kun je makkelijk een pluktuin bij jou in de buurt vinden.

Maar voordat je een lidmaatschap aangaat, vraag jezelf wel af of je echt de tijd hebt om wekelijks (of 2 keer per week) naar de pluktuin te gaan? Want ook bij slecht weer gaat de oogst gewoon door. En heb je er wel zin in om de groenten eerst schoon te maken en te wassen? Want anders is het zonde van het geld en ben je alleen maar duurder uit.

Verse producten langer bewaren

Door je verse producten slim op te bergen, kun je ze langer goed houden. Je kunt groente en fruit bewaren in vershouddozen, waardoor ze langer goed blijven. En je niets weg hoeft te gooien.

Wil je meer lezen?
Een weekmenu maken
Bezuinigen op boodschappen
Aardappelen bewaren
Aardappelen bewaren




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X