Aardappelen bewaren doe je het beste op een droge, donkere en koele plaats. Tegenwoordig mag dit ook in de koelkast. Voorheen werd het advies gegeven om dit vooral niet te doen, omdat door de kou de zetmeel wordt omgezet in suikers. Hierdoor gaat de smaak van aardappelen achteruit.
Veel woningen beschikken echter niet meer over een kelder, waar vroeger de aardappelen werden bewaard. Maar als je in huis een donkere, koele plek hebt dan blijft dit de beste bewaarplek voor de aardappelen. De meest ideale temperatuur om de aardappelen te bewaren is tussen de 4 en 10 graden.
Als je zelf van aardappelen friet maakt, geldt nog steeds het advies om die aardappelen niet in de koelkast te bewaren. De frites kunnen namelijk door de versuikering te bruin worden tijdens de bereiding.
Aardappelen bewaren in een plastic zak
Aardappelen worden vaak verkocht in een plastic zak. Zodra je de aardappelen thuis hebt, verwijder dan de plastic zak. Door het plastic kunnen de aardappelen niet ‘ademen’. Aardappelen bewaren gaat prima in een krat, mand of een juten of papieren zak. Bewaar ze in ieder geval op een donkere plaats.
Vocht
Aardappelen kunnen niet tegen vocht, want dan rotten ze weg. Berg ze droog op en schud je aardappelen een keertje voorzichtig om. Tenzij je steeds voor een paar dagen op voorraad hebt, dan hoeft het omschudden natuurlijk niet. Behandel de aardappels voorzichtig om beurse plekken te voorkomen.
Uitschieten of uitlopers
Uitlopers of spruiten ontstaan doordat de aardappel te lang en/of te warm is bewaard. Wanneer je een paar appelen tussen je aardappelen bewaart, stel je het uitlopen uit. Het uitlopen van de aardappels gebeurt vooral in het voorjaar. Dit proces is bedoeld om nieuwe aardappeltjes te vormen. Je kunt de aardappelen met uitlopers nog wel eten, maar snijd de plekken ruim weg.
Groene aardappelen
Aardappelen krijgen hun groene kleur wanneer ze te lang in het licht liggen. Controleer in de supermarkt bij aanschaf van je aardappelen of ze er groenig uitzien. Zo ja, dan kun je beter voor een andere zak gaan. In alle aardappelen zit een stofje ‘solanine’ wat giftig is. Solanine behoort tot de alkaloiden en licht bevordert de groei van alkaloiden. De meningen over het wel of niet eten van groene aardappelen verschillen, maar voor de zekerheid raden we je aan groene aardappelen niet te eten of deze heel ruim te schillen. Hetzelfde geldt voor de uitlopers en ogen, snijd het ruim weg. Wil je meer weten over aardappelen en solanine, lees dan dit artikel.
Aardappelen opslaan
Bewaar aardappelen op een plaats waar vrijwel geen daglicht komt en waar het droog en goed geventileerd is.
Aardappelen en uien
Wanneer je aardappelen wat langer wil bewaren, berg ze dan niet in de buurt van de uien op. Door de inwerking van ethyleen zal de aardappel van mindere kwaliteit worden.
Vochtigheidsgraad
Een te hoge vochtigheidsgraad kan ertoe leiden dat de aardappelen sneller gaan rotten.
Bewaaraardappelen
Aardappelen die je meerdere maanden wilt bewaren, moet je met de grootst mogelijke zorg behandelen. Dus niet teveel omschudden.
Opstapelen
Stapel de aardappelen niet te hoog op, maar spreid ze juist zoveel mogelijk uit.
0 reacties