Lekker blijven eten en toch bezuinigen op de boodschappen? Dat is ook nu in deze dure tijd nog steeds mogelijk. Met onze slimme tips kun je besparen op het huishoudbudget.
Het leven is de afgelopen maanden steeds duurder geworden. Stijgende energieprijzen en ook de dagelijkse boodschappen worden steeds duurder. Door op een slimmere manier de inkopen te doen, kun je er wellicht voor zorgen dat de huishoudelijke uitgaven niet teveel stijgen. Want al met al nemen de boodschappen best wel een behoorlijk hap uit het huishoudbudget.
De eerste stap om minder geld uit te geven is het maken van een weekmenu.
Een weekmenu maken
Een weekmenu maken geeft rust en duidelijkheid. En toch kun je nog steeds flexibel op allerlei situaties inspelen. Een weekmenu is namelijk een leidraad van hetgeen er in die week op tafel komt. Een weekmenu is niet in beton gegoten, dus afwijken kan nog steeds!
Dit kun je regelen door binnen het weekmenu voor 1 of 2 dagen dagen geen verse boodschappen in te slaan. Als je die dagen uit de vriezer en/of voorraadkast eet, dan kun je deze dagen gebruiken om bijvoorbeeld onverwachts elders te eten of andere wijzigingen door te voeren.

Een extra pluspunt bij het maken van een weekmenu is dat je sommige producten meerdere dagen achter elkaar kunt gebruiken. Maak je bijvoorbeeld de ene dag aardappelpuree, dan kun je de volgende dag van het restant aardappelkroketjes maken. Of als je op de maandag een half bekertje crème fraîche nodig hebt, dan kun je later in de week de andere helft in een ander gerecht verwerken. Op deze manier hoeft er niets weggegooid te worden.
Let op de aanbiedingen
Voordat je een menu gaat maken is het slim om alvast te kijken naar de aanbiedingen in de supermarkt. Zelf probeer ik zoveel mogelijk vlees en kip in de reclame te kopen. Is bijvoorbeeld het gehakt in de aanbieding dan koop ik ook een extra voorraad in. Wat niet gebruikt wordt gaat de vriezer in. Zo heb ik zakjes gehakt liggen van ca 200 gram voor in de tomatensoep, voor de pastasaus ca 350 gram etc.
Zijn er producten in de aanbieding die je veel gebruikt, sla dan een behoorlijk voorraad in. Denk bijvoorbeeld aan wc papier, koffie etc. Het is misschien wel een aanslag op je maandbudget, maar met tig rollen wc papier kun je voorlopig wel weer vooruit.
Koop groenten en fruit binnen het seizoen, dan zijn ze goedkoper en vaak ook lekkerder. En zo kun je mooi bezuinigen op de boodschappen.

Tip: wanneer de chips, koeken, frisdrank en ijs in de reclame zijn, moet je je wel bedenken dat de kans groot is dat deze producten ook sneller worden opgegeten. Het ligt namelijk voor het grijpen dus het is maar de vraag of deze aanbiedingen uiteindelijk wel voordeliger zijn…
Gebruik een handscanner
In steeds meer supermarkten duikt de handscanner op. Ik vind dit zelf een heel handig hulpmiddel om niet teveel geld uit te geven.
Je bepaalt van te voren wat het maximale budget is. Gebruik bij voorkeur een boodschappenlijstje. Bovenaan het lijstje staan de producten die je echt nu nodig hebt. Onderaan staan de boodschappen die je wel nodig hebt, maar die eventueel ook nog even kunnen wachten.
Op het moment dat je over je limiet dreigt te gaan, kun je kijken of er goedkopere alternatieven zijn voor een product. Of dat je een ingrediënt in een gerecht weglaat of voor een budgetvriendelijkere oplossing gaat.

Gebruik minder vlees
Ook vlees is de afgelopen tijd flink duurder geworden. Als je bijvoorbeeld een kip-curry maakt of een saus met gehakt, dan kun je met ca een derde deel tot de helft minder vlees nog steeds net zo lekker eten. Vervang eventueel een deel van het vlees door extra groente toe te voegen. Onlangs heb ik lasagne bolognese gemaakt met de helft van het gehakt wat ik normaal gesproken gebruikte. Niemand had iets in de gaten.
Wees creatief met de leftovers
Als er kliekjes overblijven, dan is het natuurlijk het meest voordeligst wanneer deze worden verwerkt in een nieuw gerecht. Gekookte aardappelen die overblijven kunnen de volgende dag worden opgebakken. Of je verwerkt ze in een maaltijdsalade voor de lunch of het avondeten.
Vries maaltijden in
Een aantal maaltijden kun je prima invriezen. Je kookt dan voor meerdere dagen en verspilt op deze manier niets. Extra voordeel is dat grotere verpakkingen vaak goedkoper zijn. Plus je hebt het gemak van een aantal keer uit de vriezer eten zonder te hoeven koken.

Zelf vind ik bijvoorbeeld hachee, kipcurry, chili con carne, lasagne met pompoen eigenlijk nog lekkerder als het uit de vriezer komt. De smaak is intenser geworden en het enige wat je nog hoeft te doen is de maaltijd op te warmen. Als je een dag van te voren al weet dat je de volgende dag uit de vriezer eet, dan kun je het betreffende gerecht alvast in de koelkast laten ontdooien. Bespaar je ook weer een beetje op de energierekening 😉
Bezuinigen op de boodschappen
In Utrecht hebben we een aantal goedkopere groentewinkels (meestal Turkse) waar je nog voor weinig geld groente en fruit kunt kopen. Ook hebben ze vaak grotere verpakkingen met gedroogde kruiden waar je niet de hoofdprijs voor betaald.
Als je veel met verse kruiden kookt, kun je overwegen om je eigen kruidentuintje te houden. Hiervoor heb je maar een klein stukje tuin nodig of een paar bakken voor op het balkon.
Heb jij nog tips om te bezuinigen op de boodschappen, laat dan hieronder je reactie achter.
0 reacties