Werken met een huishoudschema geeft rust. Je hoeft niet – en de ramen te lappen, de kasten op te ruimen en o ja, de koelkast moet ook hoognodig weer eens uitgesopt worden. De poetsklussen worden over het hele jaar verspreid. Wil je meer uitleg over de huishoudschema’s klik dan hier.

We hebben 5 verschillende huishoudschema’s omdat ieder huishouden anders is. Elk huishoudschema heeft als basis de dagelijkse routine en de wekelijkse klusjes. En elke week komen er één of meerdere poetsklussen voorbij.

Wanneer je net begint met een huishoudschema kan het lijken alsof je veel meer tijd kwijt bent. Daardoor kom je misschien in het begin niet aan alles toe. Maar hoe langer je een schema volgt des te makkelijker gaat het je af. Doordat het wordt bijgehouden kost het schoonmaken minder tijd. En door de taken steeds op dezelfde manier af te werken bouw je een routine op, waardoor het straks sneller gaat.

Welk huishoudschema kies je?

Elk schema bestaat uit dagelijkse en wekelijkse klussen. Daarnaast zijn er extra poetstaken zoals de koelkast schoonmaken, ramen zemen, kasten opruimen en schoonmaken. We raden aan om simpel te beginnen. Eerst de dagelijkse klusjes zoals het dagelijks opruimrondje, het aanrecht opgeruimd houden en de was bijhouden.

Als dat loopt ga je het uitbreiden met de wekelijkse klusjes zoals de WC schoonmaken, keukenapparatuur opfrissen, stoffen en/of klamvochtig afnemen.

En als laatste stap kun je af en toe een extra poetsklus erbij aanpakken.

Je kunt beter rustig beginnen en het langzaam opbouwen dan vol goede moed aan het intensieve weekschema beginnen. Het wennen aan een huishoudschema heeft gewoon tijd nodig. Je kunt beter met het basisschema of het basisschema plus starten en dat volhouden. Dan aan het weekschema beginnen en na paar dagen de handdoek teleurgesteld in de ring gooien.

En lukt het niet om in één dag alles te doen wat je jezelf had voorgenomen? Morgen is er weer een nieuwe dag waarop je gewoon verder kunt gaan 😉

 

Basisschema

Het basisschema is bedoeld voor mensen met een beperking en/of een laag energie niveau. Naast de dagelijkse klusjes wordt er elke dag een kleine schoonmaak taak aangepakt. Dit zijn over het algemeen de wekelijkse klusjes aangevuld met af en toe een poetsklus. De wekelijkse klusjes die in het basisschema voorkomen worden over 2 weken verspreid.

Het basisschema is het minst bewerkelijke huishoudschema. Als je de dagelijkse klusjes bijhoudt ben je gemiddeld een kwartier tot een klein half uurtje per dag bezig. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het huis, de manier en het tempo van het schoonmaken. De ene dag is het iets meer, de andere dag iets minder werk.

Basisschema Plus

Het basisschema plus is bedoeld voor mensen die weinig tijd hebben en/of klein behuisd zijn. De ene week werk je vooral boven (o.a. de slaapkamers, badkamer, trappen en overloop), de andere week beneden (keuken, woonkamer, WC en hal). De basis van het basisschema plus zijn de dagelijkse en wekelijkse klusjes. Daarnaast wordt er wekelijks een poetsklus aangepakt.

Het blijft altijd lastig om aan te geven hoeveel tijd je kwijt bent aan een huishoudschema. Dit hangt mede af van de grootte van het huis, de gezinssamenstelling, het werktempo en de manier van schoonmaken (oppervlakkig vs precisie). Gemiddeld kost het basisschema plus drie kwartier tijd per dag.

2-wekenschema

Met dit huishoudschema sop je de ene week boven en de andere week beneden. De basis bestaat ook weer uit de dagelijkse en wekelijkse routine. De wekelijkse klusjes worden over 2 weken verdeeld. Ook hier worden er per vertrek extra poetsklussen aangepakt. Het verschil met het weekschema is dat je voor dit schema 2 weken de tijd hebt.

Het 2 wekenschema kost gemiddeld een 3 kwartier tot een uurtje per dag waarbij je rekening moet houden met andere factoren zoals hierboven al staat vermeld. Een groot huis met 4 slaapkamers en 2 badkamers kost meer tijd om schoon te maken dan een studio met één slaapkamer.

Maandschema

Bij het maandschema staat elke week één zone centraal. De focus ligt dan in dat ene vertrek. Je pakt die ruimte(s) grondiger aan dan de rest van het huis. Voor de overige zones werk je de wekelijkse klussen af die ook in het schema staan vermeld.

Het voordeel van het maandschema is dat je meerdere dagen actief bent in één bepaalde zone. Waardoor je een beter overzicht hebt op wat er moet gebeuren en je minder snel in de verleiding komt om moeilijkere klussen uit te stellen tot Sint Juttemis 😉 Ook dit schema kent extra poetsklussen en deze worden samen met de andere klussen in de betreffende zone weergegeven. De extra klussen staan niet als poetsklus vermeld. Bij het maandschema volg je ook de dagelijkse routine.

Je bent gemiddeld een uur tot 5 kwartier per dag kwijt aan het maandschema. Uiteraard is deze tijdsduur weer afhankelijk van de woonsituatie.

De woonkamer
De (bij)keuken
De badkamer en WC
De slaapkamers
Deze week de tuin, balkon, auto, berging. Maar ook de hal, trappen en overloop, opbergruimtes, zolder en kelder, hobby- en/of kantoorruimte.

Weekschema

Met dit huishoudschema maak je één keer per week elk vertrek in huis schoon. De basis bestaat ook hier weer uit de dagelijkse en wekelijkse klusjes. Daarnaast komen er regelmatig poetsklussen voorbij.

Het weekschema is het meest intensieve schema. Gemiddeld ben je toch wel ruim een uur en een kwartier per dag kwijt aan dit schema.

Heb je nog vragen?

Wanneer je nog vragen hebt dan kun je ons appen als je een cursus volgt of hebt gevolgd. Je kunt ons uiteraard ook mailen.
Pin It on Pinterest

X