Tips om de levensduur van grote huishoudelijke apparaten te verlengen
Gepubliceerd op: 17 december 2022

Waar zouden we zijn zonder grote huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, koelkast, vaatwasser en wasdroger? Dit zijn dé dingen die ons leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. Stel je eens voor dat je honderd geleden het huishouden had moeten doen. Dat had toch wel een heel stuk meer tijd en energie gekost.

Helaas zijn niet alle huishoudelijke apparaten even goed voor het milieu of de portemonnee. Al helemaal niet als je niet alles uit hun levensduur haalt. Je zou veel geld kunnen besparen door niet alleen de juiste apparatuur te kopen, maar deze ook dusdanig te ondersteunen dat ze heel wat langer mee zullen gaan. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder en ontdek enkele handige tips.

Machines reinigen

Besef allereerst goed dat ook de machines zelf de nodige aandacht verdienen. De vaatwasser en de wasmachine maken misschien wel dingen voor jou schoon, maar ze zullen hierdoor zelf ook vies worden. Als jij ze niet de aandacht schenkt die ze nodig hebben, dan zal dit er uiteindelijk toe leiden dat de vaat minder schoon wordt en was zelfs gek blijft ruiken na het wassen.

Je kunt dit eenvoudig voorkomen door eens in de zoveel tijd een machinereiniger te gebruiken en ook met de hand enkele onderdelen grondig te reinigen. Denk bij de wasmachine bijvoorbeeld aan het rubber om de deur. In dit rubber blijven allemaal huidschilfers, vuil en zeepresten achter. Dit gaat uiteindelijk stinken. Goed om deze dus minimaal eens in de maand grondig te reinigen. Doe dit nog vaker als je vaak wast. Bij de vaatwasser moet je extra aandacht besteden aan het filter en de sproeiarmen.

Kies voor apparaten met een hoog energielabel

Met name grote huishoudelijke apparaten verbruiken op jaarbasis veel energie. Erg goed zijn ze dan ook niet voor het milieu. Toch kan je niet zonder. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je de impact op het milieu zoveel mogelijk kunt beperken. Bijvoorbeeld door voor apparaten met een hoog energielabel te kiezen. Dit energielabel toont aan hoe duurzaam het apparaat is. Dat merk je niet alleen aan de hoogte van de energierekening, maar als het goed is ook aan de levensduur.

Is jouw apparaat dus echt aan vervanging toe? Dan loont het zeker om direct eens te investeren in een duurzaam apparaat. Op die manier bespaar je jezelf een heleboel extra kosten in de toekomst.

Repareren

Als een apparaat buiten de garantieperiode om stuk gaat, dan is dit voor de meeste mensen vaak reden om een geheel nieuw apparaat te kopen. Vraag jezelf echter wel af of dit de moeite waard is. In sommige gevallen kan een probleem relatief eenvoudig worden opgelost. Dan zou het zonde zijn als je een geheel nieuw apparaat koopt. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Misschien is er wel iemand in je omgeving die hier naar wil kijken. Goed om eerst alles te proberen alvorens je een ouder apparaat opgeeft.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X