tuinmeubelen schoonmaken
Tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden
Gepubliceerd op: 12 november 2019

We hebben de afgelopen zomer weer heerlijk in de tuin kunnen genieten. Heerlijk relaxen, een hapje eten, lekker kletsen met vrienden en familie. Nu we langzaam richting de winter gaan, kunnen de tuinmeubelen wel een opfrisbeurt gebruiken. Met de onderstaande tips wordt de klus tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden een fluitje van een cent.

Je koopt de tuinmeubelen niet voor een enkel jaartje, maar voor meerdere jaren. Daarom is het belangrijk om de tuinmeubelen geregeld te onderhouden. En dat hoeft echt niet veel tijd te kosten, zolang je het maar niet laat versloffen. Als je onze huishoudschema’s volgt, dan staat deze klus in het voor- en najaar op de schema’s. En ook in de tuinkalenders komt de taak de tuinmeubelen schoonmaken voorbij.

Tuinmeubelen schoonmaken, waarom is dit belangrijk?

De tuinmeubelen staan een flink deel van het jaar buiten en misschien zelfs wel het hele jaar. Je hebt te maken met de weersinvloeden, maar ook met algen en schimmels. En niet te vergeten het morsen van eten en drinken. Wanneer je geregeld de tuinmeubelen onderhoudt en schoonmaakt, dan komt dat de uitstraling en het behoud van de tuinmeubelen ten goede.

Hoe vaak moet je dit doen?

Dit hangt in de eerste plaats van van het materiaal waarvan de tuinmeubelen zijn gemaakt. Standaard adviseren we je om de tuinmeubelen twee keer per jaar te behandelen. Bij de start van het tuinseizoen en in het najaar. Bij sommige materiaalsoorten is het aan te raden ook een tussentijdse behandeling te doen. Daarbij is het belangrijk om drink- en etensresten zo snel mogelijk schoon te maken.

Diverse materiaalsoorten

Tuinmeubilair is in verschillende materiaalsoorten te verkrijgen. Het onderhoud van tuinmeubelen is met deze middelen een fluitje van een cent. We zitten hier de schoonmaak- en onderhoudstips op een rijtje voor de diverse soorten tuinsets.

Aluminium

Aluminium tuinmeubelen kunnen het hele jaar door buiten blijven staan en zijn onderhoudsarm. Je hoeft ze alleen maar schoon te maken en dat kan bijvoorbeeld met een sopje van zwarte zeep of met een speciale reiniger voor tuinmeubelen. Je gebruikt hierbij een zachte borstel of een schoonmaakdoekje. Wat je beter niet kunt doen is een hoge druk reiniger gebruiken en/of een agressief reinigingsproduct te gebruiken. Hiermee kun je de coating beschadigen.

RVS

Ook deze materiaalsoort is onderhoudsarm en je maakt het makkelijk schoon met bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel en beschermingsmiddel voor rvs tuinmeubelen. Een extra voordeel van rvs is dat het niet kan roesten, maar dan moeten de meubels wel geregeld schoon worden gemaakt. De oppervlakte van het materiaal wordt door het schoonmaken gladder gemaakt, waardoor de ijzerdeeltjes die zich in de lucht bevinden, zich niet kunnen hechten. Deze meubelen hoeven dus in de winter niet naar binnen toe. Gebruik ook bij rvs geen hoge drukreiniger en geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Wicker

Wicker bestaat uit een aluminium framework waar wickerdraden omheen worden gespannen. Wicker heeft een rietachtige uitstraling en is weerbestendig. Wickermeubelen kunnen dus het hele jaar buiten blijven staan.

Wickermateriaal is onderhoudsvriendelijk. Je maakt het eenvoudig schoon met bijvoorbeeld een reiniger voor wicker tuinmeubelen. Het is aan te raden om als nabehandeling een water- en vuilafstotend middel te gebruiken ter bescherming. Ook hier kun je beter niet de hoge drukspuit opzetten.

Kunststof

Kunststof is in verschillende kleuren leverbaar en onderhoudsarm. Af en toe reinigen met een sopje van bijvoorbeeld zwarte zeep of met een reiniger geschikt voor kunststof tuinmeubilair. Het wordt een beetje saai, maar ook hier geen hoge drukspuit gebruiken 😉

Hardhout

Hardhout oftewel teakhout is duurzaam en heeft een natuurlijke uitstraling. Wanneer teak buitenstaan ontstaat langzaam een zilvergrijze tint. Vind je dit niet mooi, dan kun je de meubelen behandelen met een olie om de kleur te beschermen. Lees ook hierbij eerst goed de gebruiksaanwijzing.

Teak tuinmeubelen maak je in het voor- en najaar schoon met bijv. een speciale hardhout of teakreiniger voor tuinmeubelen. Lees goed de gebruiksaanwijzing, want over het algemeen moet het hout kurkdroog zijn alvorens een cleaner te gebruiken.

Beschermhoes gebruiken

Uiteraard kun je de tuinmeubelen afdekken met een beschermhoes. Wees er wel van bewust dat wanneer je een beschermhoes gebruikt, het tuinmeubel kan ‘stikken’ door condensvorming. Hierdoor kunnen er o.a. schimmelvlekken en groene aanslag op je tuinmeubelen komen.

Wanneer je hebt geïnvesteerd in een goede kwaliteit tuinmeubels, kun je de set gewoon het hele jaar buiten laten staan. Heb je genoeg ruimte om de tuinmeubelen binnen neer te zetten, dan is dit aan te raden. Het verlengt de levensduur van meubelen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X