Durf nee te zeggen
Gepubliceerd op: 6 april 2017

Durf nee te zeggen

Durf nee te zeggen of zeg je vaak ja, terwijl je liever nee had gezegd? Als je moeite hebt met nee zeggen kan het je meer tijd kosten dan je beseft. Tijd die je waarschijnlijk veel beter had kunnen benutten met zaken die voor JOU belangrijk zijn. Hoog tijd dus om voor jezelf op te komen en nee te leren zeggen. Maar hoe doe je dat? 

8 redenen waarom mensen soms geen nee zeggen

Er zijn verschillende redenen waarom we vaak toch maar ja zeggen, terwijl we liever ‘nee’ hadden willen zeggen. Komen deze redenen je bekend voor?

 

 • Je wil de vrager niet teleurstellen.
 • Je bent bang voor verwijten als je weigert.
 • Je voelt je ergens verplicht om altijd voor anderen klaar te staan.
 • Je voelt je schuldig als je nee zegt.
 • Je durft je leidinggevende geen nee te verkopen.
 • Je denkt dat jij de enige bent die deze taak kan uitvoeren.
 • Je vindt dat je het allemaal maar moet kunnen, je bent immers een doorzetter.
 • Je bent bang om de relatie te beschadigen.

Zeg niet meteen standaard ja

Houd de controle bij jezelf door de tijd te nemen om te bekijken of je de klus wil en kan doen. Je reactie is dus niet meer standaard ja, maar ik moet dit eerst even nakijken. Ik kom er later op terug.

Je hebt nu voor jezelf de ruimte ingebouwd om te kijken of je hetgeen wat gevraagd is jij ook wil en kan doen. Je kunt voor jezelf meerdere afwegingen maken:

 • Heb ik de tijd?
 • Wat vind ik van deze klus?
 • Is het belangrijk dat dit door mij wordt gedaan?
 • Kan het ook door iemand anders worden gedaan?
 • Helpt het mij vooruit wanneer ik dit doe?
 • Wanneer ik besluit dit te doen heeft het dan gevolgen voor mijn eigen to do lijstje? Of moet ik afspraken afzeggen/verzetten of kom ik in tijdnood?

Je grenzen stellen

Voor jouzelf zijn je grenzen meestal wel duidelijk, maar anderen kunnen niet in jouw hoofd en agenda kijken. Dus moet jijzelf leren om je grenzen te bewaken. En daar duidelijk in zijn! Niet altijd maar ja zeggen betekent dat je respect voor jezelf hebt. En wanneer jij jezelf niet respecteert, hoe kun je dan verwachten dat een ander dat wel doet?

Stel jij vraagt iets aan een goede vriend en die zegt nee, omdat zij/hij daar op dit moment geen tijd voor heeft? Ben je dan boos of accepteer je die nee? En hoe zou jij je voelen als die ander ja zegt, terwijl hij/zij eigenlijk geen tijd heeft en andere afspraken voor jou moet gaan verzetten? Ongetwijfeld zul je je schuldig voelen als je dit weet.

Manieren om nee te zeggen

Er zijn verschillende manieren om op een vriendelijke manier nee te zeggen:

 • Vraag bedenktijd om te checken of je dan en dan kunt. Je kunt dan rustig bekijken of het in jouw agenda past en of je het überhaupt wilt doen.
 • Toon begrip voor de situatie (ik begrijp heel goed dat je nu hulp nodig hebt, maar ik heb al een andere afspraak).
 • Je hoeft niet altijd redenen aan te voeren waarom je niet kunt, een vriendelijk nee, sorry ik kan niet, is ook voldoende. Zeker bij mensen die je minder goed kent.
 • Kom met een alternatief ( ik kan zelf niet, maar ik kan …… vragen of hij/zij je wil helpen).
 • Heb je al eerder ja gezegd? Je mag op een beslissing terugkomen! (Ik heb net in mijn agenda gekeken en ik kan helaas niet, ik heb al een andere afspraak staan).

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X