De functies van onthardingszout en wegenzout
Gepubliceerd op: 6 juni 2022

Misschien is het je ooit als eens opgevallen, maar Nederland gebruikt veel verschillende soorten zout. Zo heb je onder andere voedingszout en zwembadzout. Hoewel het allemaal zout is, kan je het niet voor dezelfde doeleinden gebruiken. Om die reden is het belangrijk om eens stil te staan bij onthardingszout en wegenzout. Lees verder om erachter te komen wat deze soorten zout inhouden.

Onthardingszout

Het komt nog regelmatig voor dat onthardingszout en strooizout door elkaar wordt gehaald. Dat is jammer, want het zijn 2 verschillende soorten zout. Hiernaast worden beide dingen ook gebruikt voor andere doeleinden. Soms is er in Nederland sprake van hard water waardoor het kan gebeuren dat apparaten kapot gaan. Onthardingszout is bedoeld om het harde water te kunnen ontharden.

Er zijn verschillende soorten versies die je kan gebruiken om het water te ontharden. De eerste variant is zoutkristallen. Je kan zoutkristallen herkennen aan de ruwe structuur. De tweede variant is een zouttablet. Het nadeel van zouttabletten is dat deze in tegenstelling tot zoutkristallen niet zo snel oplossen. De zoutkristallen kan je vaak ook kopen voor een zachter prijsje.

Wegenzout

Het wegenzout wordt gebruikt om te strooien op de weg als het glad is en wordt soms ook strooizout genoemd. Wegenzout is in ieder geval echt wat anders dan onthardingszout, maar het kan wel bestaan uit verschillende zoutsoorten. In Nederland zal je het vaakst vacuümzout tegenkomen, omdat zeezout niet echt geschikt is.

De werking van wegenzout zit ook vrij simpel in elkaar. Misschien was je er al van op de hoogte dan zout echt vocht aantrekt. Op het moment dat de weg glad is, zal het over het algemeen vriezen. Wanneer het wegenzout in aanraking komt met het ijs, zal het vriespunt lager worden. Hierdoor smelt als het ware het ijs en hoef je niet meer bang te zijn dat de weg glad is. Iedereen kan dan weer veilig de weg op.

Het gebruik

Maar wat zijn dan die functies van beide soorten zout? Waar wordt het voor gebruikt? Zoals eerder werd benoemd, wordt onthardingszout gebruikt om hard water als het ware te verzachten. Door dit te doen, worden de apparaten ontkalkt en dit kan er weer in resulteren dat de apparaten minder snel kapot zullen gaan. Daarnaast zorgt onthardingszout ervoor dat je geen last meer zal hebben van kalkstrepen.

Het wegenzout wordt dus gebruikt om de wegen minder glad te maken in de winter. De vrieslaag zal door het wegenzout verdwijnen.

Daarnaast zou je het wegenzout ook in de tuin kunnen gebruiken. Je kan het om precies te zijn, gebruiken tegen het onkruid in de tuin. Je moet het strooien van het wegenzout wel goed bijhouden, want anders komt het onkruid weer terug.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X