Dagelijkse klusjes

Om mijn huis opgeruimd en fris te houden doe ik door de dag heen een aantal huishoudelijke klusjes van het dagschema en vink ze af. Afhankelijk van de grootte en samenstelling van je gezin hoeven sommige klusjes niet dagelijks te gebeuren. Met kleine kinderen en/of huisdieren zul je bijvoorbeeld vaker stofzuigen, dan wanneer je met z’n tweeën bent. 

Dagelijkse klusjes

  • Elke dag, weer of geen weer, gaan de ramen open zodat het even lekker kan doorwaaien. De dekbedden worden uitgeschud en gaan pas ’s avonds weer terug op de bedden. We verliezen ’s nachts warmte en vocht, een ideale kweekbodem voor bacteriën. Het matras en dekbed krijgen zo de kans om op te drogen.  
  • Ik ruim de vaatwasser uit, dan kan de vaat er gedurende de rest van de dag meteen ingezet worden. Op die manier voorkom ik dat het aanrecht vol komt te staan. Het aanrecht controleer ik overigens meteen even, want een schoon aanrechtblad werkt prettig. Ik vernieuw de vaat-, hand- en theedoek. En ik check de afvalbakjes. Op de één of andere manier kan ik de medebewoners hier maar niet duidelijk maken dat je een vol afvalbakje leegkiepert in de kliko. Nee, alles gaat er gewoon bovenop en valt er dus uiteindelijk naast in het keukenkastje en wie mag dat opruimen? 
  • Dagelijks loop ik het huis door op losse rommeltjes. Door het iedere keer bij te houden, voorkom ik dat een beetje een bergje wordt, een bergje een stapel en voor je het weet staat je huis vol. Want vanwege een kennelijk ongeschreven wet trekt rommel meer rommel aan.
  • Dan heb ik nog de snelle sanitairronde op het programma staan. WC’s inspuiten en borstelen, ondertussen met keukenpapier en reiniger wc-rand en bril schoonmaken. Wastafel en wasbakje opfrissen. De badkamerspiegel neem ik snel met keukenpapier en ruitenreiniger af en daarna geef ik nog een snelle haal over de kranen. Blinken die me weer tegemoet en lijkt het net of de badkamer helemaal is gesopt en het kost me maar een paar seconden. 
  • Meestal draai ik  één of twee wassen. Het meeste gaat daarna in de droger, wordt meteen opgevouwen en gaat de kasten in. Strijken doen we hier bijna niet meer, is ook haast niet nodig wanneer je de kleding warm uit de droger haalt.
  • Als laatste pak ik de stofzuiger en zuig de benedenverdieping. Dat doe ik hier dagelijks omdat er een paar honden rondlopen. 

 

Downloads

Verder lezen
ochtendroutine
nieuwe gewoontes aanleren
to do lijst

Pin It on Pinterest

X