Boodschappen doen met kinderen, hoe overleef je dat?
Gepubliceerd op: 4 oktober 2019

Boodschappen doen met kinderen, kun je dat overleven 😀 Jazeker, ik heb zelf indertijd met 4 kleintjes mijn boodschappen gedaan en het kan prima. Er zijn alleen een paar regels die je consequent moet toepassen. En dan is boodschappen doen met kinderen gewoon leuk om te doen. 

Ik kon zelf indertijd echt genieten van het samen boodschappen doen. Maar er waren ook absoluut momenten dat ik ze bij wijze van spreken het liefst achter het behang wilde plakken. Maar als je een paar gouden regels in acht neemt, dan kan het samen boodschappen doen leuk zijn.

Neem de tijd

Boodschappen doen met kinderen kost gewoon meer tijd, dan wanneer je alleen richting de winkels gaat. Dus neem de tijd als je met je koters naar de supermarkt gaat.

Toen ik alleen mijn jongste nog thuis had, gingen we op ons gemakje samen de boodschappen doen. Onderweg voerden we eerst de eendjes en daarna kuierden we richting het winkelcentrum. Al met al duurde ons uitje naar de supermarkt toch zeker een kleine twee uur. En als we geluk hadden dat er een vrachtwagen aan het lossen was, waren we nog wel wat langer weg. Gelukkig stonden daar wel bankjes 🙂

Wees ontspannen

Als je zelf gestrest bent, dan breng je dat ongemerkt over op je kind(eren). En ook als je moe of chagrijnig bent, dan voelt je kind dat haarfijn aan en kan dan vervelend gedrag vertonen.

Nu hebben we onze gemoedstoestand niet altijd in de hand. Er kan soms zoveel in je leven spelen dat je het niet altijd kunt opbrengen om mooi weer te spelen richting je kind(eren). Je hebt dan een paar opties.

  • Je schakelt je partner in.
  • Je kunt een oppas regelen die bij jou thuis komt, of je brengt de kinderen daar (bijv. een oma en opa).
  • Kun je iets met de buren regelen? Dat één van jullie op de kinderen past en de andere voor jullie alle twee de boodschappen meeneemt?
  • Je kunt je ook afvragen of het echt noodzakelijk is dat je richting de winkels gaat. Kun je bij de buren iets lenen of kun je uit de voorraadkast koken?

Als je dan toch zelf met de kids eropuit moet, maak dan van tevoren je lijstje klaar, zodat je geen tijd kwijt bent met het bedenken van wat je allemaal nodig hebt.

Hele kleine kinderen kun je niet uitleggen dat je moe bent en dat je even snel de boodschappen wil doen. Wat grotere kinderen kun je vaak best uitleggen, dat je je niet lekker voelt. En dat ze je heel erg helpen als ze bij je in de buurt blijven. Of als ze al zo groot zijn 😉 , dat je ze voor een opdrachtje kunt wegsturen zoals het wc papier pakken etc.

Maak een boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje of nog beter maak een flexibel weekmenu. Dat maakt het meteen een stuk makkelijker om een boodschappenlijstje te maken. Met een lijstje winkelen maakt dat je niets vergeet én je bent goedkoper uit, als je jezelf aan het lijstje houdt, tenminste. Extra voordeel van het maken van een boodschappenlijstje is dat je in de winkel niet hoeft te bedenken wat je ook al weer nodig had of misschien zelfs nog moet bedenken wat je die avond eet.

Zet de boodschappen op volgorde van de looproute op je lijstje. Zo kun je sneller je boodschappen doen en daar doe je de meeste kinderen een groot plezier mee.

Ga met een volle maag winkelen

Als je zelf met een lege maag boodschappen gaat doen, dan loop je een groter risico dat je met de ongezonde keuzes thuiskomt. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. Die zien ook van alles liggen en wanneer ze trek hebben is het allemaal nog veel verleidelijker. Dus zorg dat zij en jij van te voren wat gegeten hebben. Het is geen garantie dat de kids dan niets willen hebben, maar het is wel makkelijker om dan nee te zeggen.

Kies het juiste tijdstip

Als het druk is in de winkel dan word je daar niet bepaald vrolijk van. Drukte in de gangpaden en filevorming bij de kassa’s. In de ochtend is het over het algemeen rustig winkelen en ’s avonds na half acht ook. Nadeel van ’s avonds shoppen is dat de verse producten dan uitverkocht kunnen zijn. Het einde van de middag kun je als het even kan beter vermijden, want dan is het vaak topdrukte.

Maak afspraken

Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Dus praat met ze en vertel wat jullie gaan doen en wat je van ze verwacht. Bijvoorbeeld niet rennen en niet schreeuwen in de winkel. Geen artikelen uit de schappen trekken en niet zeuren om andere dingen.

Als ze groot genoeg zijn en de winkel heeft een kinderhoek, dan kun je ze laten kiezen tussen meelopen of ze naar de film- en spelletjeshoek te brengen.

Blijf consequent

Nee blijft gewoon nee, punt. Als je een paar keer nee zegt en vervolgens toch overstag gaat, dan leert je kind dat zeuren helpt.

Trek je niets van anderen aan

Dat kan lastig zijn, vooral als je zoontje besluit om als de perfecte dramaqueen op de grond van de supermarkt te gaan liggen krijsen. Dat genoegen heb ik zelf enkele keren meegemaakt en je bent er het snelst van af wanneer je gewoon doorloopt.  De kans is zeer groot dat je kind tot bedaren komt en achter je aan komt 😉

Of als je tweejarige dochter er een heel spektakel van maakt wanneer een student per ongeluk met z’n karretje tegen haar aanrijdt. En hem luidkeels ter verantwoording roept, waarop de student na een minuutje het wagentje in de rij laat staan en de winkel met een rood hoofd verlaat.  En uiteraard staat de halve supermarkt mee te genieten…

Nu zullen er altijd mensen blijven die zelf vroeger voorbeeldig waren en uiteraard ook zeer voorbeeldige kinderen hebben voortgebracht en dat graag verkondigen.

Wil je meer lezen?
Een weekmenu maken
Bezuinigen op boodschappen
Tips om te besparen op boodschappen
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X