De badkamer, WC, keuken en de woonkamer worden meestal intensief gebruikt. Dat zie je dan vaak terug in de tegels, zowel op de wand (keuken, badkamer en WC) als op de vloer. Tegels kunnen dof worden, in de voegen en kitranden hoopt het vuil zich op. Hoe kan je het beste de tegels schoonmaken? 

Voordat je begint

De tegels schoonmaken is een klusje waar je niet altijd aan denkt of waar je nu net geen zin in hebt. Maar voor een frisse badkamer is het handig om af en toe alle tegels eens lekker schoon te schrobben. Wat heb je nodig:

  • huishoudhandschoenen   tip
  • doos of mand
  • een emmer of spray
  • ontkalker en/of een ontvetter
  • baking soda
  • oude tandenborstel
  • eventueel cif en een schuursponsje
  • eventueel shampoo of glansmiddel voor de vaatwasser
  • schoonmaakdoekjes en een doek om op te wrijven

Tegels schoonmaken

De tegels in de keuken maak je schoon met een ontvetter. In een keuken bak en braad je waardoor er veel vet op de tegels terechtkomt. Natuurlijk kun je in de keuken ook een ontkalker gebruiken, maar verwijder dan wel eerst het vet met een ontvetter. De tegels in de WC en badkamer maak je schoon met een ontkalker en indien de tegels vettig zijn eerst met een ontvetter. Er zijn producten op de markt die zowel ontvetten als ontkalken.

Als je de tegels geregeld schoonmaakt kun je ook schoonmaakazijn gebruiken. Maar hoe viezer de tegels zijn hoe meer poetskracht je moet gebruiken om de tegels schoon te krijgen. In een ontvetter en een ontkalker zitten stoffen die het schoonmaken sneller en gemakkelijker maken.

Tegels ontkalken

Afhankelijk van de waterhardheid moet je af en toe of wat vaker met name de badkamertegels ontkalken. Hiervoor gebruik je natuurlijk een ontkalker. Wrijf of spuit de tegels van onder naar boven in. Dus niet van boven naar beneden! En spoel de tegels daarna af met koud water, dus geen lauw of warm water.

Je kunt ook een citroen door midden snijden en het snijvlak met zout bestrooien en de citroen zo als spons gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen. Ook weer afspoelen met koud water.

Tegels weer laten glanzen

Je kunt de tegels weer laten glanzen door ze af te nemen met water waaraan een scheutje glansmiddel voor de vaatwasser is toegevoegd.

Een andere manier om je tegels te laten glanzen is om ze in te smeren met shampoo. Even laten intrekken en dan met een natte doek nawrijven.

Voegen schoonmaken

De voegen maak je schoon met water, baking soda en een oude tandenborstel. Maak de voegen nat en smeer vervolgens wat baking soda over de voegen. Laat dit een kwartiertje inwerken, dan poetsen met de tandenborstel. Afnemen met water en klaar.

Wanneer je voegen erg vuil zijn en je ze niet meer goed schoon krijgt kun je een voegcoating gebruiken. Een voegcoating geeft de vervuilde voeg een frisse look en heeft als extra voordeel dat de voegen preventief schoon worden gehouden.

Kitrand schoonmaken

Kitranden kun je op dezelfde manier behandelen als de voegen of neem wat cif op een schuursponsje of tandenborstel. Gebruik bij voorkeur een schuursponsje met een zachte schuurkant.

Als vuil eenmaal is ingetrokken in kitranden, krijg je het er niet meer uit. Dan is het een kwestie van kitranden verwijderen en een nieuwe kitlaag aanbrengen.

Toch liever nieuwe tegels aanschaffen?

Als je bent uitgekeken op je tegels kun je natuurlijk altijd nieuwe vloer- of wandtegels kopen. Je hoeft dan niet de hele badkamer of wc te verbouwen om toch een heel andere uitstraling te krijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de keuken. Met nieuwe tegels en bijvoorbeeld andere handgrepen ziet je keuken er toch weer anders uit.

Bij Maxaro hebben ze ongelofelijk veel keus en ook in iedere prijsklasse. Je kunt een kijkje nemen in hun showroom in Roosendaal. Als je wat leuks ziet kun je het meteen meenemen. Maar als je opziet tegen dat gesjouw of als je niet in de buurt woont, kun je de tegels ook online uitkiezen en/of laten bezorgen.

De badkamer schoonhouden na gebruik

De badkamer houdt je altijd lekker schoon en opgeruimd als je naast de wekelijkse opfrisbeurt, de badkamer na het badderen weer spic en span maakt. 

Dit is een gesponsord artikel, lees meer hierover in de disclaimer.