Select Page

Tegels schoonmaken

Tegels schoonmaken

De badkamer, WC, keuken en de woonkamer worden meestal intensief gebruikt. Dat zie je dan vaak terug in de tegels, zowel op de wand (keuken, badkamer en WC) als op de vloer. Tegels kunnen dof worden, in de voegen en kitranden hoopt het vuil zich op. Wat kun je doen om de tegels er als nieuw uit te laten zien?

Voordat je begint

De tegels schoonmaken is een klusje waar je niet altijd aan denkt of waar je nu net geen zin in hebt. Maar voor een frisse badkamer is het handig om af en toe alle tegels eens lekker schoon te schrobben. Wat heb je nodig:

 • huishoudhandschoenen   tip
 • doos of mand
 • een emmer of spray
 • ontkalker en/of een ontvetter
 • baking soda
 • oude tandenborstel
 • eventueel cif en een schuursponsje
 • eventueel shampoo of glansmiddel voor de vaatwasser
 • schoonmaakdoekjes en een doek om op te wrijven
Tegels schoonmaken

De tegels in de keuken maak je schoon met een ontvetter. In een keuken bak en braad je waardoor er veel vet op de tegels terechtkomt. Natuurlijk kun je in de keuken ook een ontkalker gebruiken, maar verwijder dan wel eerst het vet met een ontvetter. De tegels in de WC en badkamer maak je schoon met een ontkalker en indien de tegels vettig zijn eerst met een ontvetter. Er zijn producten op de markt die zowel ontvetten als ontkalken.

Als je de tegels geregeld schoonmaakt kun je ook schoonmaakazijn gebruiken. Maar hoe viezer de tegels zijn hoe meer poetskracht je moet gebruiken om de tegels schoon te krijgen. In een ontvetter en een ontkalker zitten stoffen die het schoonmaken sneller en gemakkelijker maken.

Tegels ontkalken

Afhankelijk van de waterhardheid moet je af en toe of wat vaker met name de badkamertegels ontkalken. Hiervoor gebruik je natuurlijk een ontkalker. Wrijf of spuit de tegels van onder naar boven in. Dus niet van boven naar beneden! En spoel de tegels daarna af met koud water, dus geen lauw of warm water.

Je kunt ook een citroen door midden snijden en het snijvlak met zout bestrooien en de citroen zo als spons gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen. Ook weer afspoelen met koud water.

Tegels weer laten glanzen

Je kunt de tegels weer laten glanzen door ze af te nemen met water waaraan een scheutje glansmiddel voor de vaatwasser is toegevoegd.

Een andere manier om je tegels te laten glanzen is om ze in te smeren met shampoo. Even laten intrekken en dan met een natte doek nawrijven.

Voegen schoonmaken

De voegen maak je schoon met water, baking soda en een oude tandenborstel. Maak de voegen nat en smeer vervolgens wat baking soda over de voegen. Laat dit een kwartiertje inwerken, dan poetsen met de tandenborstel. Afnemen met water en klaar.

Wanneer je voegen erg vuil zijn en je ze niet meer goed schoon krijgt kun je een voegcoating gebruiken. Een voegcoating geeft de vervuilde voeg een frisse look en heeft als extra voordeel dat de voegen preventief schoon worden gehouden.

Kitrand schoonmaken

Kitranden kun je op dezelfde manier behandelen als de voegen of neem wat cif op een schuursponsje of tandenborstel. Gebruik bij voorkeur een schuursponsje met een zachte schuurkant.

Als vuil eenmaal is ingetrokken in kitranden, krijg je het er niet meer uit. Dan is het een kwestie van kitranden verwijderen en een nieuwe kitlaag aanbrengen.

Toch liever nieuwe tegels aanschaffen?

Als je bent uitgekeken op je tegels kun je natuurlijk altijd nieuwe vloer- of wandtegels kopen. Je hoeft dan niet de hele badkamer of wc te verbouwen om toch een heel andere uitstraling te krijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de keuken. Met nieuwe  tegels en bijvoorbeeld andere handgrepen ziet je keuken er toch weer anders uit.

Bij Maxaro hebben ze ongelofelijk veel keus en ook in iedere prijsklasse. Je kunt een kijkje nemen in hun showroom in Roosendaal. Als je wat leuks ziet kun je het meteen meenemen. Maar als je opziet tegen dat gesjouw of als je niet in de buurt woont, kun je de tegels ook online uitkiezen en/of laten bezorgen. 

Dit is een gesponsord artikel, lees meer hierover in de disclaimer.
7 Comments

 1. Maria

  Mijn tegels in de badkamer moeten ook nodig weer ontkalkt worden. Ik heb nog niet eerder zout en citroen gebruikt hiervoor. Ga dat toch maar eens uitproberen. Wanneer dit niet werkt, ga ik weer over op mijn vertrouwde schoonmaakazijn!

  Antwoord
 2. Dc

  Ik gebruik gewoon bleek voor de badkamer voegen, in borstelden en na een kwartier afspoelen. De volgende dag zijn de voegen weer spierwit, alsof de badkamer nieuw is!

  Antwoord
  • redactie

   Het is een hardnekkig misverstand dat bleek een schoonmaakmiddel is. Bleek doet wat de naam al aangeeft: het bleekt. Maar het maakt niet schoon.

   Antwoord
 3. Schoonmaakbedrijf Amsterdam

  Wat een fijne tips, bedankt! Ook fijn om de reacties te kunnen lezen, want ik heb zelf ook geen raam in mijn badkamer en heb ook vaak last van hetzelfde probleem als Nicole!

  Antwoord
 4. Nicole

  Ons huis is een maisonnette woning waarvan wij de bovenste 2 verdieping hebben met een punt dak. Onze badkamer is op de tweede verdieping, waar we dus een schuine wand (het dak) hebben en een hele lange muur die tot de nok gaat. Die lange muur is tot bovenaan betegeld. Hebben jullie een handige tip om die schoon te maken? We hebben geen ramen in de badkamer en de deur staat vrijwel altijd open of op een flinke kier.

  Antwoord
  • redactie

   Dat is vervelend een badkamer zonder ventilatie. In de eerste plaats ervoor zorgen dat de badkamer zo droog mogelijk is, dat maakt het verwijderen van de schimmels wat makkelijker. Een milieuvriendelijke oplossing is op 1 liter kokend water 10 gram soda oplossen. Met een harde borstel en het sopje de schimmel verwijderen. Draag altijd handschoenen en een mondkapje bij het verwijderen van de schimmels.

   Heb je wel een raam in de badkamer? Dan dan geregeld openzetten.Als je geen raam hebt in ieder geval vaak de deur open laten staan, bijvoorbeeld ‘s avonds voordat je naar bed gaat. En na het douchen / badderen de tegels droogtrekken en verder nadrogen met de handdoek.

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Ons eigen SlimDoekje
Download onze app

Nieuwsbrief en schema’s

* indicates required


Nieuwsbrieven


Bekijk ons cursusaanbod

Over Slim Huishouden

Pin It on Pinterest

Share This
X