bloedvlekken verwijderen
Bloedvlekken verwijderen
Gepubliceerd op: 17 januari 2016

Handel zo snel mogelijk bij bloedvlekken om te voorkomen dat de vlek indroogt.

Bloedvlekken verwijder je met koud water. Warm of lauw water zorgt er namelijk voor dat het bloed stolt en daarmee in het weefsel komt te zitten. Met koud water blijft het bloed vloeibaar en spoel je het gemakkelijk weg. Daarna kun je het kledingstuk wassen volgens het wasvoorschrift.

Je kunt ook koud water met zout combineren. Spoel uit met koud water. Strooi daarna zout over de vlek. Daarna wassen volgens het wasvoorschrift.

In plaats van water kun je ook koude melk gebruiken. 

Heb je onderweg en heb je geen water bij de hand dan kun je speeksel gebruiken. Speeksel bevat enzymen die eiwitten afbreken, waardoor het bloed zich niet aan de stof hecht. Zodra je thuis bent het kledingstuk meteen wassen.

Oude bloedvlekken

Oude bloedvlekken zijn lastig te verwijderen. Je kunt een klein scheutje ammonia mengen met koud water. Breng het mengsel aan op de vlek. Vervolgens spoel je het kledingstuk uit met koud water. Was het daarna volgens het wasetiket.

Een andere mogelijkheid is om een oplossing te maken van een flinke schep zout of soda en koud water. Laat het kledingstuk ca 6 uur in dit mengsel staan. Daarna was je het kledingstuk volgens het wasvoorschrift.

Tip voor naaisters

Als je jezelf prikt met een speld en er komt bloed op het kleding- of werkstuk? Dan kun je dit bloed gemakkelijk verwijderen door een klein propje te maken van rijggaren. Dat even bevochtigen met wat speeksel en daarmee voorzichtig over de plek wrijven. Het is direct weg en je zit niet met een nat werkstuk.

Vlekken algemeen

Als je niet goed weet wat de herkomst van een vlek is kun je op de volgende manieren de vlek proberen te verwijderen:

  • Koolzuurhoudend mineraalwater is een prima snelwerkend vlekkenmiddel. Giet een beetje koolzuurwater direct op de vlek en laat even intrekken. Daarna kun je met een schone spons of doek het vocht opdeppen.
  • Een oude vlek kun je inwrijven met een mengsel van twee eetlepels wasmiddel en drie eetlepels azijn. Laat het kledingstuk drogen en was het daarna volgens het wasvoorschrift.
  • Bij hardnekkige vlekken maak je een mengsel van drie eetlepel warm water en twee eetlepels wasmiddel. Met een zachte schone borstel wrijf je over de vlek en daarna droog je de plek. Eventueel kun je de behandeling herhalen.
Na het behandelen van een vlek moet je de natte plek drogen met een föhn om te voorkomen dat er randen aan de vlek ontstaan. Houd de föhn niet te dicht bij de stof.
Wanneer je een vlekkenmiddel gaat gebruiken, probeer het dan eerst uit op een onopvallende plaats (bijvoorbeeld de binnenkant van de zoom) om vervelende verrassingen te voorkomen. Zelfs mineraalwater kan op een tere stof als zijde een kring achterlaten.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Pin It on Pinterest

X