braakselvlek verwijderen
Vlekken van braaksel verwijderen
Gepubliceerd op: 16 juli 2020

Braakselvlek of overgeefsel verwijderen

Als eerste verwijder je met een eetlepel of een stukje karton zoveel mogelijk van het braaksel, werk hierbij van buiten naar binnen toe. Behandel braakselvlekken het liefst zo snel mogelijk.

Kleding

Spoel het betreffende kledingstuk uit onder de kraan. Als de vlek dan nog wat zichtbaar is kun je de volgende dingen uitproberen:

  • Weken in een sopje van handwarm water en Biotex Groen met ca een half kopje ammonia. Dit stinkt wel dus gebruik iets van een mondkapje.
  • Of een liter water mengen met wat  of een ander wasmiddel en een scheut witte keukenazijn. Dep de vlek hiermee een aantal keer en spoel telkens na onder de kraan. Was het kledingstuk daarna volgens het wasvoorschrift in de wasmachine.

Vloerbedekking of stoffen meubels

Verwijder ook hier eerst de resten overgeefsel. Bestrooi daarna de vlek met een behoorlijke laag baking-soda. Baking-soda onttrekt het vocht uit de stof en neutraliseert de geur van het braaksel. Laat de soda eerst een klein half uurtje intrekken en verwijder het daarna met de stofzuiger. Strooi vervolgens nog een flinke laag soda op de vlek en laat dit een kleine 2 uur intrekken. Daarna de baking-soda verwijderen middels de stofzuiger.

Is de vlek daarna nog niet weg dan kun je 2 eetlepels zwarte zeep of 2 eetlepels Biotex Groen mengen op een liter water. De vlek met dit sopje 1 of meerdere keren deppen. Wel iedere keer nadeppen met schoon water.

Matras en beddengoed

Als er is overgegeven op bed is het matras waarschijnlijk ook vies geworden. Schraap het braaksel zoveel mogelijk van het hoeslaken, dekbed etc. Behandel de vlek op het matras op de volgende manier:

Los 2 eetlepels zwarte zeep of Biotex Groen op in een liter water. Behandel de vlek met dit mengsel. Dep tussen door met een schone doek en water om te kijken in hoeverre de vlek weg is. Strooi vervolgens een flinke laag baking-soda op de plek om de geur te neutraliseren en laat dit een paar uur intrekken. Daarna de soda met de stofzuiger verwijderen.

Het hoeslaken, dekbedovertrek behandel je zoals omschreven bij kleding. Het dekbed of kussen kun je behandelen zoals het matras.

Muren

Is er overgeefsel op de muur terechtgekomen dan kun je de plek behandelen (nadat je de restjes braaksel hebt verwijderd met bijv. een stukje karton) door 1 eetlepel ammoniak op 1 liter water te doen. Daarna naspoelen met schoon water en eventueel de behandeling herhalen. Als je met ammoniak werkt raden we aan om handschoenen en een mondkapje te dragen.

Uiteraard is het verstandig dit eerst op een onopvallende plek te testen voordat je een gedeelte van de muur gaat behandelen.

Vlekken algemeen

Als je niet goed weet wat de herkomst van een vlek is kun je op de volgende manieren de vlek proberen te verwijderen:

  • Koolzuurhoudend mineraalwater is een prima snelwerkend vlekkenmiddel. Giet een beetje koolzuurwater direct op de vlek en laat even intrekken. Daarna kun je met een schone spons of doek het vocht opdeppen.
  • Een oude vlek kun je inwrijven met een mengsel van twee eetlepels wasmiddel en drie eetlepels azijn. Laat het kledingstuk drogen en was het daarna volgens het wasvoorschrift.
  • Bij hardnekkige vlekken maak je een mengsel van drie eetlepel warm water en twee eetlepels wasmiddel. Met een zachte schone borstel wrijf je over de vlek en daarna droog je de plek. Eventueel kun je de behandeling herhalen.
Droogföhnen

Na het behandelen van een vlek moet je de natte plek drogen met een föhn om te voorkomen dat er randen aan de vlek ontstaan. Houd de föhn niet te dicht bij de stof.

Deppen

Ga niet hard wrijven of boenen op een vlek. Je loopt het risico de vlek groter te maken en de stof te beschadigen.

Vlek behandelen

Wanneer je een nat middel gebruikt, maak dan eerst de plek rondom de vlek nat. Hierdoor voorkom je dat de vlek zich verspreidt. Werk vooral niet te nat. Breng het product in kleine hoeveelheden aan. Te nat werken kan kringen veroorzaken. En werk van buiten naar binnen toe, zodat de vlek niet groter wordt.

Vlekkenmiddel

Wanneer je een vlekkenmiddel gaat gebruiken, probeer het dan eerst uit op een onopvallende plaats (bijvoorbeeld de binnenkant van de zoom) om vervelende verrassingen te voorkomen. Zelfs mineraalwater kan op een tere stof als zijde een kring achterlaten. Zie het overzicht vlekkenmiddelen om het juiste product te kiezen.

Voorzorgsmaatregelen

Draag keukenhandschoenen als je met agressieve middelen werkt. Verwijder vlekken in de buitenlucht wanneer je met middelen zoals aceton en wasbenzine in de weer gaat. Of zorg voor voldoende ventilatie. Draag een schort en een beschermende bril als er spatgevaar is. Houd de vlekkenmiddelen uit de buurt van kinderen en dieren.

Wasbenzine

Wanneer je wasbenzine of een andere vluchtige organische stof gebruikt als vlekkenmiddel, gooi dit kledingstuk daarna niet in de droger. Er kan brand uitbreken.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X