vervelende geuren in huis
Vervelende geuren in huis? Zo kom je er vanaf!
Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Vervelende geuren in huis wil je gewoon niet hebben. Wat kun je doen om vieze of muffe geuren te verwijderen en hoe voorkom je dat je huis überhaupt gaat ruiken? Je kunt met een aantal huis- tuin- en keukenmiddelen de vieze geuren aanpakken als je de oorzaak van de geur weet. 

Als je huis ‘ruikt’ is dat niet fijn wonen. Van een aantal geuren is de bron makkelijk vast te stellen. Bijvoorbeeld als je rokers op bezoek hebt gehad, wanneer je een feestje hebt gegeven, bij het houden van huisdieren dan is de oorzaak vaak duidelijk.

Vervelende geuren in huis

Soms is het ingewikkelder om de bron van een vieze of muffe geur te achterhalen.  Het kan een dode muis zijn, het filter van de afzuigkap wat schoongemaakt moet worden of het ontbreken van een afzuigkap, optrekkend vocht, schimmel etc. In deze gevallen kun je wel de huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken om de geur (tijdelijk) te verdrijven, maar is het veel doeltreffender om de oorzaak van de geur aan te pakken.

vervelende geuren in huis

Bij een onverklaarbare stank in huis kun je eerst zelf op onderzoek uitgaan. Waar komt het vandaan, is de geur constant aanwezig of af en toe. Als het laatste het geval is noteer dan rond welk tijdstip je de geur waarneemt. En ruik je het bijvoorbeeld alleen bij regenachtig weer of juist bij warm weer? Dit zijn allemaal zaken die een rol kunnen spelen bij het achterhalen van de bron van de vervelende geuren in huis. En als je er zelf niet uitkomt en je besluit een geuronderzoek te laten doen, dan is deze informatie ook relevant.

Goed ventileren

Goed ventileren is gewoon heel belangrijk. Het zorgt voor een gezonder leefklimaat en bij goed ventileren kun je ook nog eens besparen op je stookkosten. Maar ventileren en de ramen openzetten zijn zaken die ook kunnen helpen bij het voorkomen of oplossen van vervelende geuren in huis. Bij stankoverlast wil het nog wel eens helpen om de ramen even goed tegen elkaar open te zetten, zodat de boel goed kan doorluchten.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om de stankoverlast te verminderen of om te laten verdwijnen. Vaak zijn het producten die je al gewoon in huis hebt zoals citroenen of citroensap, azijn en baking soda.

Citroenen

Citroenen zijn uitstekende geurvreters. Je kunt zowel de hele citroen gebruiken of citroensap gebruiken. Snijd een citroen in stukken en leg deze in kommetjes en/of schoteltjes verspreid door de ruimte(s) neer waar je last van vervelende geuren in huis hebt. In plaats van citroenen kun je ook citroensap gebruiken.

Azijn

Als de stankoverlast vrij heftig is kun je voor azijn kiezen. Azijn ruikt zelf ook niet echt fijn, maar het is wel een prima middel om te gebruiken bij sterkere geuren. Zet bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat wat bakjes met azijn neer. Het maakt niet uit of je de gewone keukenazijn of schoonmaakazijn neemt. Als je de volgende dag wakker wordt zal de geur minder zijn of zijn verdwenen, afhankelijk van de oorzaak van de stankoverlast.

Baking soda

Baking soda oftewel natriumbicarbonaat is ook een prima reukverdrijver. Vul bijvoorbeeld de asbak met een laagje baking soda. Om nare geurtjes in de koelkast te voorkomen kun je een kopje met natriumbicarbonaat neerzetten. Of strooi wat in de kattenbak tegen vieze geurtjes. Je kunt ook wat kommetjes met baking soda in een ruimte neerzetten tegen vervelende geuren in huis.

We zijn natuurlijk ook erg benieuwd hoe jij vervelende geuren in huis aanpakt. Laat hieronder je tips in een reactie achter!
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X