vaatwasser problemen
Verschillende vaatwasser problemen met oplossingen
Gepubliceerd op: 11 juni 2019
Een vaatwasser hebben is fijn. Je zet de vuile vaat erin en haalt deze er naderhand weer stralend schoon uit. Tenminste, zo zou het moeten zijn… Je hebt uiteraard geen zin om de nog steeds vuile vaat met de hand af te wassen. Daarvoor heb je geen afwasmachine aangeschaft. We hebben een aantal vaatwasser problemen met de oplossing voor je op een rijtje gezet. 
Veel voorkomende vaatwasser problemen zijn dat de vaat niet goed schoon of droog wordt. Andere problemen die voor kunnen komen zijn dat de vaatwasser water lekt, er een aanslag op de schone vaat zit of dat er water in de afwasmachine blijft staan.

Vaatwasser problemen met de oplossingen

De vaat wordt niet goed schoon / verstopte sproeiarm

Wanneer de vaat niet goed schoon uit de vaatwasser komt dan kan dit komen doordat de afwasmachine vies is. Vaak is het filter met zeefje verstopt door etensresten, vet en vuil. Hierdoor kan het water niet meer goed door de vaatwasmachine heen spoelen. En kunnen de sensoren niet meer goed meten.

De oplossing is om vaker het filter met zeefje schoon te maken, zie ook onze blog over de vaatwasser schoonmaken. En verwijder zoveel mogelijk etensresten en kruimels voordat het servies in de afwasmachine wordt gezet.

Het kan ook zijn dat de sproeiarm verstopt zit, waardoor het water niet krachtig genoeg is om alle vaat te besproeien. In de meeste afwasmachines kun je de sproeiarm loshalen. Reinig de arm onder een stromend warm water. Prik daarna voorzichtig de sproeigaatjes door met een naald of een houten prikker.

Korrelige aanslag (zetmeelaanslag)

Als je iets van pasta, gekookte aardappelen of aardappelpuree hebt gegeten kun je last krijgen van een korrelige aanslag in en op o.a. je glazen, bekers en schalen. Dit zijn zetmeelresten die niet de tijd hebben gekregen om goed weg te spoelen. Zeker als je een zetmeelrijk product hebt gegeten is het verstandig om de vaat eerst voor te spoelen en direct daarna het afwasprogramma te kiezen.

Je kunt ook met de hand spoelen. Gebruik altijd koud water om zetmeelresten te verwijderen! De zetmeelresten worden zo eerder losgeweekt waardoor het vuil meer tijd heeft om weg te spoelen. Je kunt natuurlijk ook met warm water schoonmaken, als je maar eindigt met voldoende koud water.

De vaatwasser lekt water

Vind je een plasje water op de vloer bij de vaatwasser dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is altijd verstandig om te kiezen voor een vaatwasser met overloopbeveiliging. In geval van een lekkage wordt de watertoevoer gestopt en blijft de afwasmachine water afpompen, zodat er geen lekkage kan ontstaan.

 • Controleer achter de vaatwasser of de afvoerslang niet overloopt.
 • Kan de sproeiarm vrij bewegen? Door bijvoorbeeld een groot bord kan de sproeiarm geblokkeerd worden waardoor deze water blijft spuiten richting de vaatwasserklep. Daardoor kan er water naar buiten lekken.
 • Zijn de deurrubbers nog in goede staat? Vuil, vet, afwasmiddel en heet water kunnen de rubbers aantasten. Zijn de rubbers versleten dan kunnen ze water gaan lekken. Dit kun je voorkomen door de deurrubbers regelmatig schoon te maken.

Er blijft water in de vaatwasser staan

Blijft er water achter in de vaatwasser na afloop van het afwasprogramma? Controleer dan het filter met zeefje en maak deze schoon. Check voor de zekerheid ook de afvoerbuis om te kijken of hier geen vet of vuil inzit.

Bij sommige vaatwassers kun je de pomp zelf loshalen en controleren. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing. Deze kun je vaak ook via het internet downloaden.

Vaatwasser problemen, het programma duurt wel erg lang

Soms lijkt het wel of je vaatwasser uren nodig heeft om het programma helemaal af te draaien. Dit kan voorkomen als je met een ECO programma wast. Met de ECO knop verminder je het gebruik van water en energie. Maar hierdoor kan de vaat wel extra lang duren. Drie of vier uur is geen uitzondering.

Een andere oorzaak van deze vaatwasser problemen kan zijn dat er vuil op de sensoren zit waardoor de afwasmachine extra gaat spoelen. Oplossing is om de vaatwasser een keer leeg te laten draaien met een vaatwasreiniger.

De vaat wordt niet goed droog

Wanneer de vaat niet goed droog uit de vaatwasser komt dan kan dit komen door het gebruik  van de alles-in-1 vaatwastabletten. Deze tabletten bevatten glansspoelmiddel wat echter niet altijd op het juiste moment vrij komt. Je kunt dit oplossen door zelf glansspoelmiddel aan de vaatwasser toe te voegen. Stel de dosering op de laagste stand in. Glansspoelmiddel zorgt namelijk niet alleen voor een stralende glans, het helpt ook bij het droogproces.
Komt je vaat daarna nog steeds niet droog uit de afwasmachine? De meeste vaatwassers drogen door middel van condensatie. Doordat de vaat zelf erg heet is, verdampt het vocht op de vaat. Dit proces gaat nog even door als het afwasprogramma klaar is. Wanneer je de vaatwasmachine na afloop meteen opent dan zal het vocht beter kunnen verdampen. Houd er wel rekening mee dat het vrijkomende vocht niet goed is voor je keukenkastjes en deurtjes net het aanrechtblad.
Sommige materialen zoals plastic drogen niet goed op in de afwasmachine. Dit zul je altijd na moeten blijven drogen.

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

 1. Layth Al=Hammad

  Dag iedereen,

  Onlangs zie ik dat mijn vaatwasser op het einde van afwasprogramma koud blijft. Ik heb verschillende afwasprogrammas geprobeerd maar zonder nut. Dit was vroeger niet zo en als ik de deur van de vaatwasser open zie ik de warme vocht.
  Kunt u misschien vertellen wat het probleem is.

  Met vriendelijke groeten,

  Antwoord
  • Redactie

   Droogt de vaatwasser niet meer?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X