Uitleg over onze huishoudschema’s

Werken met een huishoudschema geeft rust. Als de huishoudelijke klussen gedaan zijn, dan ben je ook echt klaar!  De extra poetsklussen zoals de ramen zemen, koelkast schoonmaken en de kasten op te ruimen worden over het hele jaar verspreid. Je kunt meteen beginnen met onze huishoudschema’s en je hoeft niets in te halen. Gewoon deze uitleg huishoudschema lezen, een huishoudschema kiezen en meedoen!

We hebben zes verschillende huishoudschema’s omdat ieder huishouden anders is. Elk huishoudschema heeft als basis de dagelijkse routine en de wekelijkse klusjes. Daarnaast komen er ook poetsklussen op het schema voor zoals de tegels badkamer schoonmaken, auto wassen, kranen ontkalken etc. Ook komen er geregeld reminders op te staan zodat je niet vergeet om de tandenborstels te vervangen of je huisdier eventueel te behandelen met een anti-vlooienmiddel.

De basis van onze huishoudschema’s

De basis van de Slim Huishouden huishoudschema’s bestaan uit de dagelijkse routines en de wekelijkse klusjes.

Voor elk schema zijn de dagelijkse klusjes hetzelfde. Deze zijn o.a. bedoeld om het huis opgeruimd te houden, de wc en wastafel op te frissen, een leeg aanrecht om te kunnen koken en de was bij te houden. Wanneer het huis opgeruimd is kunnen de wekelijkse klussen namelijk makkelijker en sneller worden uitgevoerd. En de routines zorgen ervoor dat er geen ‘opstoppingen’ in huis ontstaan zoals overvolle wasmanden of een aanrechtblad wat vol staat met vuile vaat.

De wekelijkse klusjes zijn bedoeld om het huis schoon te houden/maken. Uiteraard hoeft dit niet elke week grondig te gebeuren. Wanneer de wekelijkse klusjes geregeld worden uitgevoerd, dan gaat het schoonmaken steeds makkelijker en sneller. Immers, iets wat nog niet echt vuil is maak je makkelijker schoon. En als je steeds op dezelfde manier het schoonmaakrondje uitvoert, dan wen je daaraan waardoor je de opfrisronde sneller kunt uitvoeren.

Superpoets

In alle schema’s – met uitzondering van het basisschema en het maandschema – zal je de term ‘superpoets’ voorbij zien komen. De wekelijkse opfrisbeurten zijn niet zijn bedoeld om het huis elke keer grondig schoon te maken. Daarvoor hebben we de ‘superpoets’.

Wanneer dit op het schema staat, dan betekent het dat er die week met meer precisie wordt schoongemaakt. Tijdens de superpoets neem je wel alle hoekjes en gaatjes mee tijdens de wekelijkse opfrisbeurt. En als het nodig is kun je meteen de plafonds van stofnesten ontdoen. Stofzuigen en dweilen gaat ook wat grondiger. Trek nu de salontafel en de bank van hun plek en stofzuig daar ook onder. Zware meubelen ga je uiteraard niet verschuiven tijdens de superpoets 😉

De extra poetsklussen

In alle huishoudschema’s komen er extra poetsklussen voorbij zoals de ramen zemen, tegels schoonmaken in de badkamer en wc, de wasdroger en wasmachine schoonmaken etc.

  • Basisschema heeft de minste poetsklussen
  • Dan volgt het 3-wekenschema
  • Daarna het basisschema plus
  • Dan het 2 wekenschema
  • Vervolgens het maandschema
  • En tot slot heeft het weekschema de meeste poetsklussen

In het basisschema en het 3 wekenschema komen ook niet alle poetsklussen voor. Als je bepaalde poetsklussen vaker wilt uitvoeren, kun je hier ons poetsklussenoverzicht downloaden.

Afvinken

Als je van afvinken houdt, dan kun je dit op twee manieren doen. Elk huishoudschema heeft een papieren afvinklijst. Deze lijsten zie je onderin elk huishoudschema staan. De poetsklussen van het betreffende schema staan erop vermeld, de reminders plus de dagelijkse en de wekelijkse klusjes. Uiteraard kun je dit ook allemaal in de SlimHuishoudenapp afvinken.

Sinds 2018 hebben we een gratis app waarop je de taken digitaal kunt afvinken. Je kunt hierin ook zelf taken toevoegen of bestaande taken verwijderen. De app kun je downloaden in de Google Playstore en in de Appstore onder de naam SlimHuishouden.

Reminders om niets te vergeten

Elk huishoudschema kent ook reminders. Twee vaste onderdelen daarvan zijn de agenda oftewel de planning voor de lopende week en de week daarna. En het maken van een weekmenu. Daarnaast komen er ook andere reminders voorbij zoals tandenborstels vervangen, rookmelders controleren, onderhoud schoorsteen en CV ketel etc.

Tips bij het schoonmaken

Soms zie je ‘tip’ staan bij een opruim- of schoonmaakklus. De ‘tip’ bevat een link naar extra uitleg over een bepaalde klus. Bijvoorbeeld hoe je de radiator makkelijk kunt ontstoffen, de klussen van de tuinkalender, tegels schoonmaken, het opruimrondje enz.

Waar kun je onze huishoudschema’s volgen?

Je kunt op meerdere manieren onze huishoudschema’s volgen. Je kunt onze gratis app Slim Huishouden downloaden in de Playstore of de Appstore.

Daarnaast kun je jezelf abonneren op onze huishoudschema’s en ontvang je kosteloos elke week het nieuwste schema in je mailbox.

En je kunt de schema’s online te bekijken en eventueel uitprinten.

Naar de huishoudschema’s

Rest nu alleen nog om een huishoudschema te kiezen welke het beste in jouw situatie past.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 
Pin It on Pinterest

X