Werken met een huishoudschema geeft rust. Als de klussen gedaan zijn ben je ook echt klaar! En het schoonmaken kost minder tijd naarmate je langer met een schema werkt. De poetsklussen worden over het hele jaar verspreid. Je kunt meteen beginnen met onze huishoudschema’s en je hoeft niets in te halen. Gewoon deze uitleg huishoudschema lezen, een huishoudschema kiezen en meedoen!

We hebben 5 verschillende schema’s omdat ieder huishouden anders is. Elk huishoudschema heeft als basis de dagelijkse routine en de wekelijkse klusjes. Wil je meer uitleg over onze verschillende huishoudschema’s, klik dan hier.

Uitleg huishoudschema, wat is de basis?

Zoals al eerder gezegd bestaat de basis van onze huishoudschema’s uit de dagelijkse en wekelijkse klusjes. Het verschil is dat in bijvoorbeeld het weekschema en het maandschema alle wekelijkse klusjes ook elke week terugkomen. In het 2 wekenschema en het basisschema plus worden de wekelijkse klusjes over 2 weken verdeeld. In het basisschema zijn naast de dagelijkse routines de wekelijkse klusjes over de dagen verspreid. De ene week werk je in de woonkamer, keuken en hal. De andere week de badkamer en slaapkamer en neem je de woonkamer globaal mee.

Voor elk schema zijn de dagelijkse klusjes hetzelfde. De dagelijkse klusjes zijn bedoeld om het huis opgeruimd te houden, wc en wastafel op te frissen, een schoon aanrecht te hebben en de was bij te houden. Wanneer het is opgeruimd kunnen de wekelijkse klussen makkelijker en sneller worden uitgevoerd.

De wekelijkse klusjes zijn bedoeld om het huis schoon te maken. Uiteraard hoeft dit niet elke week grondig te gebeuren. Wanneer de wekelijkse klusjes consequent  worden gedaan dan gaat het schoonmaken steeds makkelijker en sneller. Immers, iets wat nog niet echt vuil is maak je makkelijker schoon.

De extra poetsklussen

Elk huishoudschema heeft extra poetsklussen. Het basisschema heeft maar weinig extra poetsklussen. Volg je het basisschema dan kun je het jaaroverzicht downloaden van de voorkomende poetsklussen. Wanneer je tijd en/of energie hebt kun je daar een klus van afhalen. Of je kunt dat uitbesteden aan een huishoudelijke hulp, een partner en/of kinderen, familie etc. Dat geldt natuurlijk ook voor de overige huishoudschema’s.

  • Basisschema heeft de minste poetsklussen
  • Daarna het basisschema plus
  • Dan het 2 wekenschema
  • Vervolgens het maandschema
  • En het weekschema heeft de meeste poetsklussen

Een afvinklijst gebruiken

Elk huishoudschema heeft een papieren afvinklijst. Deze afvinklijsten zie je onderin elk schema staan. De klussen van het betreffende schema staan erop vermeld, de reminders, de dagelijkse en de wekelijkse klusjes. Uiteraard kun je dit ook allemaal in de app afvinken.

Vanaf 2018 hebben we ook een gratis app waarop je de taken digitaal kunt afvinken. De app kun je downloaden in de Google Playstore en in de Appstore. De naam van de app is Slimhuishouden. Onder het kopje nieuws vind je ook onze complete schema’s terug.

Reminders om niets te vergeten

Elk huishoudschema kent ook reminders. Twee vaste onderdelen daarvan zijn de agenda oftewel de planning voor de lopende week en de week daarna. En het maken van een weekmenu. Daarnaast komen er ook andere reminders voorbij zoals tandenborstels vervangen, wc borstel vervangen, rookmelders controleren, onderhoud schoorsteen en CV ketel etc.

Tips bij het schoonmaken

Soms zie je ‘tip’ staan bij een opruim- of schoonmaakklus. De ‘tip’ bevat een link naar extra uitleg over een bepaalde klus. Bijvoorbeeld hoe je de radiator makkelijk kunt ontstoffen, de klussen van de tuinkalender, hoe je een vertrek het makkelijkste schoonmaakt, een keukenapparaat reinigen enz.

Onze huishoudschema’s volgen

Je kunt op meerdere manieren onze huishoudschema’s volgen. Je kunt onze gratis app Slim Huishouden downloaden in de Playstore of de Appstore.

Daarnaast kun je jezelf abonneren op onze huishoudschema’s en ontvang je kosteloos elke week het nieuwste schema in je mailbox.

En je kunt de schema’s online te bekijken en eventueel uitprinten. Uiterst links op het beeldscherm van de computer of laptop zie je een aantal social media knoppen. Daaronder bevindt zich een groene button voorzien van een printericon.  Met deze knop kun je het schema uitprinten of in een pdf formaat zetten. Ook heb je de mogelijkheid om het schema te mailen.

Op je mobiele telefoon zie je onderin share this staan. Als je hierop klikt dan zie je de social media buttons en de groene printerknop.

Naar de huishoudschema’s

Nu je de uitleg over de huishoudschema’s hebt gelezen kan je een huishoudschema kiezen die het beste bij jou past.