Uitleg huishoudschema, hoe werkt het?

Werken met een huishoudschema geeft rust. Als de huishoudelijke klussen gedaan zijn, dan ben je ook echt klaar. Als je wilt kun je meteen beginnen met onze huishoudschema’s en je hoeft niets in te halen. Gewoon deze uitleg huishoudschema lezen, een huishoudschema kiezen en meedoen!

We hebben zes verschillende huishoudschema’s omdat ieder huishouden anders is! Elk huishoudschema heeft als basis de dagelijkse routines en de wekelijkse klusjes. Daarnaast komen er ook poetsklussen op het schema voor zoals de ramen zemen, tegels in de badkamer schoonmaken, kranen ontkalken en kasten opruimen etc. Ook komen er geregeld reminders op te staan zodat je niet vergeet om de tandenborstels te vervangen of je huisdier eventueel te behandelen met een anti-vlooienmiddel.

De basis van onze huishoudschema’s

De basis van de Slim Huishouden huishoudschema’s bestaan dus uit de dagelijkse routines en de wekelijkse klusjes.

Voor elk schema zijn de dagelijkse routines hetzelfde. Deze klusjes zijn bedoeld om het huis opgeruimd te houden. Bij de dagelijkse klusjes worden bijvoorbeeld ook de wc en wastafel snel opgefrist. En het zorgt er voor dat het aanrecht lekker schoon blijft, zodat er aan een opgeruimd aanrecht gekookt kan worden.

Wanneer het huis opgeruimd is met behulp van de dagelijkse routines, kunnen de wekelijkse klussen makkelijker en sneller worden uitgevoerd. En de routines zorgen er ook voor dat er geen ‘opstoppingen’ in huis ontstaan. Zoals uitpuilende wasmanden en een aanrecht wat vol staat met vuile vaat.

De wekelijkse klusjes zijn bedoeld om het huis schoon te houden. Uiteraard hoeft dit niet elke week grondig te gebeuren. Wanneer de wekelijkse klusjes geregeld worden uitgevoerd, dan gaat het schoonmaken steeds makkelijker en sneller. Immers, iets wat nog niet echt vuil is maak je makkelijker en sneller schoon. En als je steeds op dezelfde manier het schoonmaakrondje uitvoert, dan wen je daaraan waardoor je de opfrisronde straks sneller kunt uitvoeren.

Superpoets

In alle schema’s – met uitzondering van het maandschema – zal je de term superpoets voorbij zien komen. De wekelijkse opfrisbeurten zijn niet zijn bedoeld om het huis elke keer grondig schoon te maken. Daarvoor hebben we de ‘superpoets’ in het leven geroepen.

Wanneer de superpoets op het huishoudschema staat, dan betekent het dat er die week met meer precisie wordt schoongemaakt. Tijdens de superpoets neem je namelijk wel alle hoekjes en gaatjes mee tijdens de wekelijkse opfrisbeurt. En als het nodig is kun je meteen de plafonds van stofnesten ontdoen. Stofzuigen en dweilen gaat ook wat grondiger. Trek nu de salontafel en de bank van hun plek en stofzuig daar ook onder. Zware meubelen ga je uiteraard niet verschuiven tijdens de superpoets 🙂

Poetsklussen

In alle huishoudschema’s komen er poetsklussen voorbij zoals de ramen zemen, tegels schoonmaken in de badkamer en wc etc. De poetsklussen worden over het hele jaar verspreid.

In het basisschema, het 3-wekenschema en het basisschema plus zijn niet alle poetsklussen opgenomen. Maar de belangrijkste poetsklussen vind je daar wel terug.

  • Het basisschema heeft alleen de belangrijkste poetsklussen op het schema staan.
  • Hetzelfde geldt voor het 3-wekenschema.
  • Het basisschema plus heeft meer poetsklussen dan het basisschema of het 3-wekenschema.
  • Het maandschema, 2 wekenschema en het weekschema komen alle poetsklussen voor. 

Afvinken

Als je van afvinken houdt, dan kun je dit op twee manieren doen. Elk huishoudschema heeft een papieren afvinklijst. Deze lijsten zie je onderin elk huishoudschema staan. De poetsklussen van het betreffende schema staan erop vermeld, de reminders plus de dagelijkse en de wekelijkse klusjes. Uiteraard kun je dit ook allemaal in de SlimHuishoudenapp afvinken.

Sinds 2018 hebben we een gratis app waarop je de taken digitaal kunt afvinken. Je kunt hierin ook zelf taken toevoegen of bestaande taken verwijderen.

De app kun je downloaden in de Google Playstore en in de Appstore onder de naam SlimHuishouden.

Reminders om niets te vergeten

Elk huishoudschema kent ook reminders. Twee vaste onderdelen daarvan zijn de agenda voor de lopende week en de week daarna checken. En het maken van een weekmenu. Daarnaast komen er ook andere reminders voorbij zoals tandenborstels vervangen, rookmelders controleren etc.

Tips bij het schoonmaken

Soms zie je ’tip’ staan bij een opruim- of schoonmaakklus. De ’tip’ bevat een link naar extra uitleg over een bepaalde klus. Bijvoorbeeld hoe je de radiator makkelijk kunt ontstoffen. Maar ook hoe je het beste de vaatwasser kunt schoonmaken. En hoe een opruimrondje in zijn werk gaat enz.

Waar kun je onze huishoudschema’s volgen?

Je kunt op meerdere manieren onze huishoudschema’s volgen. Je kunt onze gratis app Slim Huishouden downloaden in de Playstore of de Appstore.

Daarnaast kun je jezelf abonneren op onze huishoudschema’s en ontvang je kosteloos elke week het nieuwste schema in je mailbox.

En je kunt de schema’s online bekijken en eventueel uitprinten.

Een huishoudschema kiezen

Rest nu alleen nog om een huishoudschema te kiezen welke het beste in jouw situatie past.

En natuurlijk kun je ons altijd om advies vragen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X