Tzatziki is een heerlijk frisse Griekse yoghurt dip wat heerlijk smaakt met een stukje brood of bij (geroosterd) vlees of bij gebakken aardappeltjes of frietjes. Je kunt het voor een aantal dagen klaarmaken en het dan in de koelkast bewaren. De tzatziki is het lekkerste wanneer de smaken een nachtje hebben kunnen intrekken.

Ik voeg zelf geen peper toe maar ik maal er chilivlokken overheen. Dat geeft net dat beetje extra pit aan de tzatziki. Je kunt dit o.a. verkrijgen bij de (grotere) Jumbowinkels.

Je kunt eventueel verse munt en/of dille aan de tzatziki toevoegen. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit omdat ik de chilivlokken in combinatie met de citroen voldoende vindt om een fris pittige smaak te krijgen.

En zo maak je de tzatziki
  • Was de komkommer en halveer deze.
  • Je kunt eventueel de zaadlijsten verwijderen. Gebruik dan een derde deel van de komkommer.
  • Rasp de komkommer boven een fijnmazige vergiet.
  • Strooi er wat zout over (niet te veel) en laat dit afgedekt een half uurtje staan.
  • Roer 500 ml Griekse yoghurt los.
  • Voeg er de olijfolie, citroenrasp en citroensap aan toe.
  • Pers naar smaak 2 tot 5 tenen knoflook uit (proef ondertussen). 
  • Eventueel kun je nu de kruiden toevoegen.
  • Druk met de bolle kant van lepel zoveel mogelijk van het vocht uit de komkommer.
  • Schep de komkommer door de tzatziki. 
  • Breng op smaak met de gemalen chilivlokken of peper.