Radiator schoonmaken
Gepubliceerd op: 6 februari 2017

Radiatoren kunnen in de loop der tijd behoorlijk wat stof verzamelen. Wanneer je dat stof niet verwijdert zal je energierekening hoger uit gaan vallen. De stofdeeltjes die zich ophopen verminderen op een gegeven moment de efficiëntie van de verwarming en dat is natuurlijk niet de bedoeling.  

Veiligheid

Wanneer je elektrische radiatoren gaat schoonmaken zet deze dan eerst uit. Haal ook de stekker uit het stopcontact en laat de radiator afkoelen.  De radiatoren van een centrale verwarming met een gasketel (de meeste huizen) draai je dicht. Je kunt je zo niet verbranden en het schoonmaakresultaat is op afgekoelde radiatoren beter.

Spuit bij elektrische radiatoren geen schoonmaakproduct in of op de radiatoren.

Stof verwijderen

Om de stof bij de radiatoren te verwijderen zijn speciale hulpstukken bij de huishoudzaken zoals de Blokker. Er is een flexibel slangetje in de handel dat zich op de stofzuigermond bevindt en dat je het stof kunt opzuigen.

In plaats van een stofzuigerhulpstuk zijn er ook radiatorontstoffers te koop. Met een speciale radiatorontstoffer kun je makkelijk in de openingen komen en zo het stof verwijderen.

Wist je dat panty’s ook ideaal zijn om stof te verwijderen? Gebruik een oude panty en laat deze tussen de openingen zakken. Pak vervolgens de bovenkant en onderkant beet en haal de panty een paar keer heen en weer.

Je kunt ook een lange smalle ronde stok kopen (bouwcentra) en daar één of twee panty’s omheen trekken en deze heen er weer halen. Voor wat extra stevigheid kun je er eerst een oude theedoek of iets dergelijks omheen rollen, vast zetten met wat tape of plakband en daarna de panty’s er om doen.

Je kunt ook van steel van een pollepel omwikkelen met een (vochtige) doek en zo het stof te lijf gaan.

Een andere mogelijkheid is om een föhn te gebruiken. Heb je een open radiator bevestig dan een vochtige theedoek of handdoek achter de verwarming. Dan komt het stof niet op de muur terecht. Bij andere radiatoren blaas je het stof naar beneden. Zet de föhn op de middelste of hoogste stand en blaas zo het stof weg.

Met een elektrische luchtbeddenpomp of een fohn kun je ook makkelijk het stof wegblazen. Leg er eventueel een vochtige doek onder om het stof op te vangen. Je hebt misschien wel een verlengsnoer nodig om de radiator helemaal te ontstoffen.

Radiator schoonmaken

Een radiator schoonmaken doe je het beste met een klamvochtig doekje eventueel met behulp van een allesreiniger. Vergeet niet de bevestigingselementen zoals de ophangbeugels en de knop schoon te maken.

Luchtvochtigheid

Heb je last van een lage luchtvochtigheid in huis dan kan het zijn dat je niet genoeg ventileert zie ook een gezond leefklimaat in huis.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X