Select Page

Radiator schoonmaken

Radiator schoonmaken

Radiatoren kunnen in de loop der tijd behoorlijk wat stof verzamelen. Wanneer je dat stof niet verwijdert zal je energierekening hoger uit gaan vallen. De stofdeeltjes die zich ophopen verminderen op een gegeven moment de efficiëntie van de verwarming en dat is natuurlijk niet de bedoeling.  

Veiligheid

Zet elektrische radiatoren uit voordat je gaat schoonmaken. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de centrale verwarming met een gasketel (de meeste huizen). Je kunt jezelf niet verbranden en het schoonmaakresultaat is beter op een koude radiator.

Spuit bij elektrische radiatoren geen schoonmaakproduct in of op de radiatoren.

Stof verwijderen

Om het stof bij de radiatoren te verwijderen zijn speciale hulpstukken te koop bij de huishoudzaken zoals de Blokker. Er is een flexibel slangetje in de handel die je op de stofzuigermond plaatst en waarmee je het stof kunt opzuigen.

In plaats van een stofzuigerhulpstuk zijn er ook radiatorontstoffers te koop. Deze passen in de openingen van de radiator en hiermee kun je het opgehoopte stof verwijderen.

Wist je dat panty’s ook ideaal zijn om stof te verwijderen? En een panty past altijd. Je laat de panty tussen de radiator zakken, pakt de panty onder en boven vast en dan beweeg de panty heen en weer.

Je kunt ook de steel van een pollepel of iets dergelijks omwikkelen met een (vochtige) doek en daarmee het stof te lijf gaan.

Een andere mogelijkheid is om een föhn te gebruiken. Heb je een open radiator bevestig dan een vochtige theedoek of handdoek achter de verwarming. Dan komt het stof niet op de muur terecht. Bij andere radiatoren blaas je het stof naar beneden. Zet de föhn op de middelste of hoogste stand en blaas zo het stof weg.

Radiator schoonmaken

Een radiator schoonmaken doe je het beste met een klamvochtig doekje eventueel met behulp van een allesreiniger. Vergeet niet de bevestigingselementen zoals de ophangbeugels en de knop schoon te maken.

Luchtvochtigheid

Heb je last van een lage luchtvochtigheid in huis dan kun je bakjes gevuld met kraanwater aan de radiatoren hangen. Door de warmte van de radiator zal het water verdampen waardoor er meer vochtdeeltjes in huis komen. Wanneer je een aantal druppels etherische olie aan het kraanwater toevoegt gaat het huis heerlijk ruiken.
Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Ons eigen SlimDoekje
Download onze app

Nieuwsbrief en schema’s

* indicates required


Nieuwsbrieven


Bekijk ons cursusaanbod

Over Slim Huishouden

Pin It on Pinterest

Share This
X