onderhouden van leren meubelen
Onderhouden van leren meubelen
Gepubliceerd op: 8 januari 2020

Het onderhouden van leren meubelen is belangrijk als je de bank of stoelen zolang mogelijk mooi wilt houden. Leder is een natuurproduct wat afkomstig is van dieren zoals runderen, herten, krokodillen en lammeren. Door de huid te looien ontstaat leder of leer. Hierna wordt het product verder verwerkt.

Leer is afkomstig van een dierenhuid en blijft om deze reden altijd verzorging nodig hebben. Als je leer niet verzorgt kan het uitdrogen of kaal worden.

Bij het onderhouden van leren meubelen is het belangrijk te weten met welke leersoort je te maken hebt. We onderscheiden grofweg twee soorten leder t.w. afgedekt of gedekverfd leder en open leder. Beide leersoorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

Wat is afgedekt of gedekverfd leder

Stoelen en banken welke gemaakt zijn van afgedekt leder zijn het makkelijkst te onderhouden. Door de dichte structuur van het leer kan het stof en vuil moeilijk in het leder trekken.

Daarnaast wordt het afgedekt leder voorzien van een dekkende en gepigmenteerde beschermlaag. Dit beschermt het leer tegen intrekkend vocht, zodat bijvoorbeeld limonade wat op de bank terechtkomt, eenvoudig kan worden schoongemaakt.

Meubelen van gedekverfd leer zijn duurzaam, bestand tegen uv-licht en zijn kleurvast. Doordat er een dekkende verflaag wordt gebruikt zijn veel huidbeschadigingen zoals littekens en insectenbeten weggewerkt. Het leder heeft dus niet de natuurlijke uitstraling van open leer, waarbij je de huidbeschadigingen wel ziet.

Gedekverfd leer voelt wat stugger en kouder aan. Dit komt omdat het leer minder goed kan ademen door de dekkende finishlaag. Het duurt ook langer voordat de bank of stoel de lichaamswarmte heeft opgenomen.

Wat verstaan we onder open leder

Open leren meubelen hebben een natuurlijke uitstraling. Het leer is niet gecorrigeerd, waardoor de natuurlijke huid goed zichtbaar is met ook de eventuele insectenbeten, littekens, nek- en huidplooien.

Open leer voelt heerlijk zacht aan en is lekker warm in de winter en voelt in de zomer koel aan.

Onder open leer vallen o.a. de volgende leersoorten: semi-aniline, vol-aniline, pilotenleer, suède, nubuck, buffel of kenialeder.

Afhankelijk van het soort open leder wat is gekozen, kan het lastig zijn om het leder te reinigen. Wanneer je iets morst op het leder, kan het snel een vlek achterlaten.

Het onderhouden van leren meubelen

Laat het onderhoud je er vooral niet van weerhouden om voor lederen stoelen of banken te kiezen. Als je bijvoorbeeld kiest voor deze industriële leren eetkamerstoelen, dan kun je er ook voor kiezen om de meubelen te laten behandelen om de bank of stoel zoveel mogelijk vlekvrij te houden.

Leer is een natuurproduct en het moet dus geregeld onderhouden worden.

Wat je maandelijks kunt doen zijn twee dingen. De lederen meubelen stofzuigen met een zachte borstel. Daarna de bank of stoelen afnemen met een schone zeem of een klamvochtige schoonmaakdoek zoals ons SlimDoekje. Tot slot breng je de kussens weer in vorm.

Het is belangrijk dat de zeem of schoonmaakdoekjes schoon zijn. Of gebruik een apart doekje of zeem voor de leren meubelen. Gebruik liever geen leidingwater, maar liever gedestilleerd water. Het kalk in het leidingwater kan kringen veroorzaken.

Als de leverancier een andere manier van onderhouden aanbeveelt, dan raden we je aan dit advies aan te houden. Wij geven slechts een algemeen onderhoudsadvies.

Leer is zoals gezegd een natuurlijk product. Daarom is het voor het behoud van de meubelen goed om naast het maandelijkse onderhoud het leer te beschermen met een verzorgingsproduct. Dit doe je minimaal twee keer per jaar, maar bij de meeste lederen meubelen wordt het advies gegeven om dit vier keer per jaar te doen.

Volg bij voorkeur het advies van de leverancier op. En anders moet je goed kijken naar het type leder wat gebruikt is. En ga dan op zoek naar een product wat daarbij aansluit.

Je ziet op internet allerlei huis- tuin- en keukenmiddeltjes voorbij komen. Zelf geven wij bij het onderhouden van leren meubelen de voorkeur aan professionele producten. Maar als je deze middelen wil uittesten, doe het dan in ieder geval op een onopvallende plaats.

Wanneer je één van onze huishoudschema’s volgt, dan is het onderhoud van de bank en eetkamerstoelen daar standaard in opgenomen.

Doe de ‘leertest’

Als je niet zeker bent met welk soort leer je te maken hebt, doe dan de ‘leertest’. Het testen doe je uiteraard op een onopvallende plek 😉

Maak je duim nat met een klein beetje water en druk je duim dan ca 5 seconden in het leer. Houd de duim op dezelfde plek en maak ondertussen een draaiende beweging. Haal vervolgens je duim weg.

Als na ca 10 seconden wachten de plek niet meer zichtbaar is, dan is de kans groot dat je een meubelstuk met gedekverfd leder in huis hebt.
Is de plek na 10 seconden wachten nog wel (gedeeltelijk) zichtbaar? Dan is er open leer gebruikt.

Nog wat tips

  1. Zonlicht. Zonlicht en sommige soorten kunstlicht kan leer verbleken.   Stel de meubelen bij voorkeur niet bloot aan het directe zon- of kunstlicht. Als in de zomer het zonlicht veel op je lederen meubelen schijnt, probeer dit dan zoveel mogelijk te temperen. Je kunt bijvoorbeeld de gordijnen sluiten, jalouzieën sluiten, zonnescherm laten zakken.
  2. Warmte. Plaats je leren meubelen niet te dicht in de buurt van een radiator of een andere warmtebron. Isa het niet te voorkomen, zorg dan in ieder geval voor voldoende ruimte tussen de warmtebron en het meubel.
  3. Vochtigheid. Een goede luchtvochtigheid is belangrijk. In woonkamers de ruimte liever niet verwarmen boven de 22°.  De ideale luchtvochtigheid schommelt tussen de 40 en 60%. 
  4. Ventileren. Blijf goed ventileren. Dit ook i.v.m. de luchtvochtigheid. Is de lucht te droog dan kan dit door te weinig ventileren komen. 
  5. Huisdieren. Zelfs het sterkste leder is niet bestand tegen de scherpe nagels van huisdieren.
  6. Agressieve stoffen. Gebruik liever geen agressieve middelen zoals terpentine, ammonia, bleekmiddel of andere chemische middelen op je lederen zitmeubel.
  7. Vlekken. In geval van een vlek kun je deze voorzichtig deppen met een zachte, schone doek of zakdoekje of i.d. Een zachte schone doek met een heel klein beetje water ietwat vochtig maken. Hiermee de vlek voorzichtig behandelen. Een inktvlek kun je proberen te verwijderen door een zachte schone doek te bevochtigen met een heel klein beetje melk en daarmee over de plek te gaan. In beide gevallen niet hard wrijven of poetsen.  




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X