Multitasken, werkt dat wel?
Gepubliceerd op: 20 april 2017

Multitasken, werkt dat wel?

Multitasken, werkt dat wel? Daar kunnen we heel kort in zijn: nee! Maar waarom doen we het nog steeds? Uit onderzoek is gebleken dat twee op de drie Nederlanders denken dat ze best wel 3 dingen tegelijk kunnen doen. Tegenwoordig lijkt het wel een hype te zijn, multitasken is in! 

Multitasken bestaat eigenlijk niet. We schakelen heel snel tussen de ene en andere bezigheid. Daarbij is het veel minder efficiënt om meerdere taken tegelijkertijd te doen. We maken makkelijker fouten en het teveel aan prikkels tegelijkertijd kunnen lichamelijke en/of psychische problemen geven.

Lezen en eten

De krant lezen en tegelijkertijd je boterham opeten is iets wat je wel kunt combineren. Het kauwen en doorslikken van voedsel is een gewoonte waarbij je niet meer hoeft na te denken. Je hersenen hoeven daar niet meer over na te denken, waardoor jij je kunt concentreren op hetgeen je leest.

Autorijden en bellen

De Amerikaanse hoogleraren David Strayer en David Sanbonmatsu hebben een onderzoek gedaan naar bellen achter het stuur. De eindconclusie was dat de automobilisten meer fouten in het verkeer maakten op het moment dat zij aan het bellen waren. Het opmerkelijke is dat dit geldt voor zowel handsfree bellen als met de telefoon in de hand. Bellen en autorijden gaat dus niet samen, omdat onze hersenen dat niet aankunnen.

We denken dat we het kunnen, maar de realiteit is anders. Bellen is weliswaar een gewoonte, maar wel een taak waar we met onze aandacht bij moeten zijn. We moeten de informatie die we krijgen opslaan en een antwoord formuleren. Dit in tegenstelling tot het slikken van voedsel, wat volautomatisch gaat.

Koken en schoonmaken

Je kunt ervoor kiezen om tijdens het koken bijvoorbeeld een keukenkastje schoon te maken. Zelf raden we dat niet aan, maar je kunt ervoor kiezen om dat wel te doen. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat je daarmee tijdswinst boekt. Door deze twee taken te combineren, switch je van de ene bezigheid naar de andere.

Het kan gebeuren dat je het een en ander vergeet toe te voegen tijdens het koken, of dat je pan aanbrandt of overkookt, je eten toch net even te lang heeft opgestaan. Dat is vervelend, maar niet ernstig. Vervelender is wanneer je regelmatig met een opgejaagd gevoel bezig bent.

Last van een opgejaagd gevoel?

Heb je geregeld last van een opgejaagd gevoel en probeer je de taken zoveel mogelijk te combineren? Stop daar dan mee! Je hersenen kunnen de vele prikkels steeds minder goed aan. Je kunt je minder goed ontspannen. Je gaat slechter slapen. En uiteindelijk kun je psychische en/of lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, rugpijn, duizelig gevoel etc.

Niet efficiënt

Het lijkt misschien niet zo, maar het is niet efficiënt om taken te combineren. Je moet namelijk constant je aandacht verleggen naar die andere bezigheid. Dat kost tijd en energie, want je brein moet voortdurend schakelen. Dat gaan ten koste van je concentratie, waardoor je taak uiteindelijk méér tijd kost. En je wellicht ook nog eens fouten gaat maken. Liever de taken achter elkaar afwerken, dan ze te combineren!

 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

1 Reactie

  1. Mandy

    Zelfs eten en lezen gaat eigenlijk niet samen. Het slikken lukt best, je boterham komt heus wel op. Het is echter beter voor de spijsvertering en het krijgen van een voldaan gevoel als je je volle aandacht bij het eten houdt. En daarna misschien het nieuws scannen…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X