Kind met moddervlekken en aardevlekken
Moddervlekken of aardevlekken verwijderen
Gepubliceerd op: 15 augustus 2015

Vooral buitenspelende kinderen en sporters willen nog wel eens voor moddervlekken zorgen. Hoe kun je moddervlekken of aardevlekken verwijderen?

Hoe verwijder je een moddervlek of aardevlek?

Als eerste verwijder je zoveel mogelijk aarde/modder. Daarna leg je het kledingstuk in een emmer water en laat het een paar uurtjes weken in een lauwwarm sopje (wasmiddel/biotex). Verwijder vervolgens de rest van de modder en was het kledingstuk volgens het wasvoorschrift.

Zorg er wel voor dat je de aarde/modder zoveel mogelijk hebt verwijderd voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Je filter kan verstopt raken door een teveel aan modder en de wassen die je daarna draait kunnen gaan stinken.

Ingedroogde aarde (modder)vlekken kun je heel goed behandelen met gewoon afwasmiddel. Wrijf de plek met wat afwasmiddel in en was het kledingstuk daarna volgens wasvoorschrift.

Vlekken algemeen

Als je niet goed weet wat de herkomst van een vlek is kun je op de volgende manieren de vlek proberen te verwijderen:

 • Koolzuurhoudend mineraalwater is een prima snelwerkend vlekkenmiddel. Giet een beetje koolzuurwater direct op de vlek en laat even intrekken. Daarna kun je met een schone spons of doek het vocht opdeppen.
 • Een oude vlek kun je inwrijven met een mengsel van twee eetlepels wasmiddel en drie eetlepels azijn. Laat het kledingstuk drogen en was het daarna volgens het wasvoorschrift.
 • Bij hardnekkige vlekken maak je een mengsel van drie eetlepel warm water en twee eetlepels wasmiddel. Met een zachte schone borstel wrijf je over de vlek en daarna droog je de plek. Eventueel kun je de behandeling herhalen.

Belangrijk om te weten

Droogföhnen
Na het behandelen van een vlek moet je de natte plek drogen met een föhn om te voorkomen dat er randen aan de vlek ontstaan. Houd de föhn niet te dicht bij de stof.
Deppen
Ga niet hard wrijven of boenen op een vlek. Je loopt het risico de vlek groter te maken en de stof te beschadigen.
Vlek behandelen
Wanneer je een nat middel gebruikt, maak dan eerst de plek rondom de vlek nat. Hierdoor voorkom je dat de vlek zich verspreidt. Werk vooral niet te nat. Breng het product in kleine hoeveelheden aan. Te nat werken kan kringen veroorzaken. En werk van buiten naar binnen toe, zodat de vlek niet groter wordt.
Vlekkenmiddel
Wanneer je een vlekkenmiddel gaat gebruiken, probeer het dan eerst uit op een onopvallende plaats (bijvoorbeeld de binnenkant van de zoom) om vervelende verrassingen te voorkomen. Zelfs mineraalwater kan op een tere stof als zijde een kring achterlaten. Zie het overzicht vlekkenmiddelen om het juiste product te kiezen.
Voorzorgsmaatregelen
Draag keukenhandschoenen als je met agressieve middelen werkt. Verwijder vlekken in de buitenlucht wanneer je met middelen zoals aceton en wasbenzine in de weer gaat. Of zorg voor voldoende ventilatie. Draag een schort en een beschermende bril als er spatgevaar is. Houd de vlekkenmiddelen uit de buurt van kinderen en dieren.
Wasbenzine
Wanneer je wasbenzine of een andere vluchtige organische stof gebruikt als vlekkenmiddel, gooi dit kledingstuk daarna niet in de droger. Er kan brand uitbreken.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

 1. erica van Aalst

  het lukt mij n iet in te schrijven voor een nieuwsbrief helaas vr. grt. Erica

  Antwoord
  • redactie

   Welke nieuwsbrief wil je ontvangen Erica?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X