Last van een stinkende wasmachine?
Gepubliceerd op: 20 augustus 2018

Doordat de machines steeds beter worden en de zeepfabrikanten hun zeep steeds verder ontwikkelen is het mogelijk om op lage temperaturen te wassen. De meeste mensen wassen alleen nog op 30 en 40 graden. Nu lijkt dat voor de portemonnee wel leuk, maar de wasmachine heeft daar minder baat bij. Je kunt hierdoor last krijgen van een stinkende wasmachine.

Er zitten in zeep namelijk oliën en vetten, die bij elke wasbeurt op een lage temperatuur een klein filmlaagje achterlaten in de machine. Nu is dat bij één was niet zo’n probleem, maar keer op keer, week na week kan dit er voor zorgen dat de machine vervuild. Met als gevolg een stinkende wasmachine en vlekken in kleren die net gewassen zijn. Deze vervuiling noemt men ‘vetluis’.

Hoe voorkom je vetluis?

Vetluis is eenvoudig te voorkomen door nog eens goed naar de voorgeschreven zeepdosering van de zeepfabrikant te kijken en uw dosering daar op aan te passen. Gemiddeld zult u ongeveer tussen de 20ml en de 35ml zeep nodig hebben voor een volledig programma. ( ongeveer een vingerdikte in de dop).


Ook is het belangrijk om de wasmachine ongeveer 1 keer in de 2 maanden een wasbeurt te laten draaien op de hoogst mogelijke temperatuur die de machine heeft. Alle vetten, oliën en zeepresten worden opgelost zodat de machine weer lekker schoon is. Het is raadzaam om tijdens dit programma geen zeep of kleding toe te voegen in verband met het los komen van vervuiling uit de trommel. Het toevoegen van een kopje natuurazijn in een wasbol is aan te raden.

Soda en vaatwastabetten

Voor wasmachines die na januari 2011 zijn geproduceerd is het raadzaam om GEEN soda te gebruiken. Soda kan het aluminium in de wasmachine van o.a. het trommelkruis aantasten. Hierdoor kan het aluminium breken.

Wanneer je de wasmachine wilt reinigen gebruik daar GEEN vaatwastabletten voor. De tabletten bevatten vaak o.a. glansspoelmiddel en regeneerzout wat vooral de lagers en de rubbers kan aantasten. Het is niet voor niets dat het vaatwastabletten zijn en geen wastabletten 🙂

Natuurazijn i.p.v. wasverzachter

In plaats van wasverzachter te gebruiken kun je er beter voor kiezen om bij elke wasbeurt 20 tot 25 ml natuurazijn toe te voegen. Door de natuurazijn worden eventueel vieze luchtjes geneutraliseerd. En de geur van het wasmiddel zal de overhand krijgen, waardoor je een heerlijk ruikende was zult krijgen.

Niet te vol laden

Stop de wasmachine ook niet te vol met vuile was. Een wasmachine wast het meest efficiënt als het apparaat voor maximaal 75% is gevuld. Wanneer de wasmachine is gevuld, maak je een vuist en je legt je arm op het wasgoed tot achterin de wastrommel. Als je je vuist niet meer ziet dan is de wasmachine te zwaar geladen. 

Wil je meer lezen over je wasmachine schoonmaken, kijk dan hier.

Met vriendelijke groet,

De Witgoed Dokter

www.dewitgoeddokter.com

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

 1. Birgit

  Dankjewel voor de goede tips! Mijn wasmachine heeft nog al eens kuren, misschien dat ze nu worden opgelost!

  Antwoord
  • redactie

   Ik hoop het ook Birgit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X