Kiezen voor kunstgras in plaats van echt gras
Gepubliceerd op: 10 november 2022

Gras in de tuin is mooi! Het vraagt alleen de nodige aandacht. Alleen aan het maaien al ben je behoorlijk wat tijd aan kwijt. En dan is er nog het overige gazononderhoud.

Als je graag tuiniert, dan vind je het zeker geen probleem om veel tijd aan het gazon te besteden. Om een grastapijt mooi te houden heeft het namelijk geregeld onderhoud nodig. Naast het maaien, moet er ook gezorgd worden voor water en voeding. En als je geen onkruid of mos in het gazon wilt hebben, dan moet je dit ook bestrijden. Plus de eventuele kale plekken in het gazon repareren door nieuw graszaad te zaaien.

Als je niet zit te wachten op het extra gazononderhoud, dan is het wellicht de oplossing om voor een kunstgrastapijt te gaan.

Kiezen voor kunstgras

Kunstgras kende ik eigenlijk alleen van de sportvelden waar mijn kinderen indertijd voetbalden en hockeyden. En ik was er niet enthousiast over. Het zag er naar mijn gevoel te nep uit. Dus toen mijn oudste zoon voorstelde om  kunstgras te laten leggen op ons balkon had ik zoiets van: dat gaan we niet doen!

Nu is mijn oudste soms een tikkeltje eigenwijs (geen idee van wie hij dat heeft ūüėÄ ) en hij bestelde doodleuk een aantal stalen kunstgras. En eerlijk gezegd ik wist niet wat ik zag! Het zag er gewoon echt uit!

Nu is kunstgras natuurlijk ook erg verbeterd en niet meer te vergelijken met die harde, schurende grasmat van vroeger. Het voelt uiteraard wel wat anders aan dan echt gras, maar ik ben om. Voor ons balkon gaan we volgend jaar kunstgras kopen. Het gras voelt zacht aan, is bijna onderhoudsvrij en het voelt niet zo heet aan de blote voetjes als de betontegels die er nu liggen.

Waar moet je bij het leggen rekening mee houden?

Kunstgras kan eigenlijk op vrijwel alle ondergronden gelegd worden. Het is wel belangrijk dat de ondergrond vlak is, anders zie je de oneffenheden terug in het kunstgras.

Ook is het goed om te letten op de afvoer van het water. Je wilt niet dat na een stevige regenbui de grasmat vol staat met plassen. Met name als de ondergrond niet (voldoende) waterdoorlatend is, moet er een goed functionerend drainagesysteem komen.

Ons balkon bijvoorbeeld is van beton en daar komen straks eerst drainagematten op te liggen, voordat het gras wordt gelegd. Zodat we geen problemen krijgen met de waterafvoer.

Het onderhoud

Uiteraard heb je bij kunstgras veel minder onderhoud als bij een natuurlijk gazon. Toch heeft het wel een beetje onderhoud nodig.

Een aantal keer per jaar is het goed om het gazon goed schoon te houden. Dit kun je doen door te bezemen, maar je kunt ook de stofzuiger hiervoor gebruiken. Eventueel kun je er daarna met de tuinslang overheen om het gras schoon te spoelen.

Wanneer er etensresten of andere viezigheid op het gras is terecht gekomen, dan kun je dit eenvoudig schoonmaken met water en eventueel een milde reiniger.

Als een huisdier op het tapijt heeft geplast, dan is het meest handigste om hier even de tuinslang voor te gebruiken om de plek schoon te spoelen.

Voor mijzelf is het makkelijk. Ons balkon komt uit op de woon- en slaapkamer. Dus vanaf volgend jaar wordt het  tapijt gewoon af en toe mee gestofzuigd met de rest van de woning. 

 
Categorie√ęn

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X