De afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat het klimaat verandert vanwege de temperatuurstijging op aarde. Gelukkig dringt het tot steeds meer mensen door dat we met z’n allen ons best moeten doen om zuiniger om te gaan met onze planeet. Maar wat kunnen we doen?
Eén van de grootste problemen is de uitstoot van broeikasgassen zoals CO². De opwarming kunnen we niet stoppen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we wereldwijd minder CO² uitstoten.
Al meerdere decennia’s worden veel van onze huizen verwarmd d.m.v. aardgas. En we gebruiken gas om ons water te verwarmen en er wordt in veel huishoudens op gas gekookt.
Het streven van de overheid is dat we in 2050 aardgasvrij leven. En dat kan prima. We kunnen dan nog steeds in verwarmde huizen leven, genieten van een warm bad of douche en lekker koken op een kookplaat.
Waarom moeten we van het gas af?
Gas is een fossiele brandstof waarvan bij de verbranding CO² vrijkomt. Sinds de industriële revolutie wordt er een grote hoeveelheid CO² uitgestoten. Deze uitstoot is een belangrijke oorzaak van de toename van het broeikaseffect.
De temperatuur op aarde stijgt hierdoor snel. Met als gevolg dat het weer extremer wordt. Hittegolven, langdurige droogte, extreme regenbuien en zware stormen zullen steeds vaker voorkomen.
Door de opwarming van de aarde smelt het ijs op o.a. Groenland en de Noordpool. Hierdoor stijgt de zeespiegel, waardoor we te maken krijgen met meer overstromingen.
Ook worden er dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd door de opwarming van de aarde. Het aantal vogels en insecten neemt momenteel al schrikbarend af.
In ons eigen land merken we naast het klimaat ook de andere negatieve gevolgen van de gaswinning. De inwoners in Groningen worden geregeld opgeschrikt door aardbevingen die schade aan huizen toebrengen. Het is dus ook in het belang van de Groningers om de gaswinning zo snel mogelijk te stoppen.
Wat kunnen we zelf doen?
We kunnen zelf al veel doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
- Neem het OV of de fiets naar het werk
- Geen verre vliegreizen, maar blijf dichterbij huis.
- Minder of geen vlees eten.
- Consuminderen, koop alleen hetgeen je nodig hebt.
- Thermostaat een graadje of wat lager zetten.
- Letten op het waterverbruik, bijvoorbeeld korter douchen.
- Vervang je halogeenlampen door ledlampen.
- Plaats zonnepanelen op het dak.
- Je huis isoleren.
En zo zijn er talloze dingen te bedenken die je kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Sommige zaken zijn duur zoals de aanschaf van zonnepanelen of je huis duurzaam (laten) isoleren. Maar ook een keer vaker de fiets pakken, korter douchen of minder vlees eten helpt ook!
Omdat we het belangrijk vinden om duurzamer en groener te gaan leven, lichten we geregeld een onderwerp uit: in deze blog leggen we uit wat vloerverwarming inhoudt.
Welke soorten vloerverwarming zijn er?
Er zijn twee soorten vloerverwarming. De elektrische vloerverwarming of vloerverwarming d.m.v. warm water.
Vloerverwarming waarbij warm water door de buizen wordt gepompt is steeds meer in opkomst. Deze wijze van verwarmen is energiezuinig en gaat goed samen met het gebruik van een warmtepomp.
Wanneer je kiest voor een met water gevuld vloerverwarmingssysteem kun je in de zomer ook je huis koelen. In plaats van warm water wordt er dan koud water door de buizen gepompt. Dit geeft een aantal graden verkoeling.
De elektrische variant heeft een hoog energieverbruik. Deze vloerverwarming wordt vaak gebruikt om een kleine ruimte zoals een badkamer te verwarmen.
Krijg je het huis wel warm met alleen vloerverwarming?
Met verwarming d.m.v. radiatoren wordt eerst de ruimte rond de radiatoren zelf verwarmt. Warme lucht stijgt, waardoor het relatief veel energie kost om een kamer te verwarmen.
Wanneer kamers worden verwarmd d.m.v. vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig over de hele vloer verspreid. Warme lucht stijgt, en daardoor wordt een vertrek van beneden tot boven verwarmt.
Doordat je voeten als eerste worden verwarmd geeft dit een comfortabel gevoel. Je hebt het dan ook snel minder koud. Terwijl bij verwarming d.m.v. radiatoren het wel eens voorkomt dat de temperatuur op de thermostaat 22 graden aangeeft, maar dat je toch koude voeten hebt en je dus het gevoel hebt dat het kil is.
Zou jij kiezen voor vloerverwarming? Laat dan hieronder een berichtje achter.

Wij hebben zelf ook vloerverwarming en ik vind het mega fijn! Je kunt niet heel veel schommelen met temperatuur, maar ik vind het eigenijk best fijn dat de temperatuur in huis altijd vrij constant is. Ik wil eigenlijk niet meer zonder!