een huishouden runnen
Een huishouden runnen
Gepubliceerd op: 19 juni 2019
Een huishouden runnen is vergelijkbaar met het leiden van een bedrijf. Het draait ook in een huishouden om flexibel organiseren, doelen stellen, keuzes durven maken en delegeren. Of je nu alleen woont, samen en/of met kinderen maakt voor een huishouden runnen niet uit. 
Als je alleen woont hoef je niet te overleggen met gezinsleden. Dat kan een voordeel zijn, maar het huishouden runnen komt wel helemaal op jouw schouders terecht. Afhankelijk van je andere bezigheden kun je ervoor kiezen de huishoudelijke taken zelf te doen. Maar kom je regelmatig in tijdnood dan kun je overwegen om taken te delegeren.

Woon je met een partner in één huis dan is het logisch dat de huishoudelijke taken worden verdeeld. Zeker als je allebei werkt. Je woont samen in één huis, je maakt het samen vuil dus is het niet meer dan logisch dat je samen ook schoonmaakt.

Wij hebben een blog geschreven over het basis van het huishouden. Hier kan je alle dagelijkse klusjes vinden die je onder kan verdelen. 

Single mom of dad

Alleenstaande ouders hebben het in zekere zin moeilijker dan samenwonende ouders. Maar als je dat zelf al erkent en accepteert, scheelt dat een hoop. Door extra aandacht te besteden aan het onderhouden van je netwerk van familie, vrienden, ouders van speelgenootjes van je eigen kind(eren), buren kun je daar wellicht een beroep op doen als het nodig is.

Meehelpende kinderen

Wij merken zelf in onze besloten groep op Facebook dat dit een item is waar de meningen zeer over verdeeld zijn. Wij zijn van mening dat iedere ouder zelf bepaalt wat haar of zijn kind kan doen om mee te helpen. Het lijkt ons in ieder geval raadzaam om een kind gaande weg wegwijs te maken in het huishouden. En nee dat betekent niet dat een kind het werk van de volwassenen overneemt. Maar wel dat het de eigen spullen opruimt, helpt met bijvoorbeeld de tafel dekken en als het ouder is een keer zelf kookt, wasgoed in de wasmand deponeert enz. Als het kind straks volwassen is en op eigen benen staat, zal het toch ook in staat moeten zijn om zelfstandig een huishouden te runnen.
‘dat manlief niet stond te trappelen’

Loslaten

Vooral vrouwen (uiteraard niet alle vrouwen) kunnen zaken aangaande het huishouden en opvoeden niet goed loslaten. Ze voelen zich verantwoordelijk voor huis en gezin. Tot ver in de vorige eeuw was het huishouden ook een typisch vrouwendomein. Maar nu vrouwen steeds meer zijn gaan werken kunnen er best meer taken op het bordje van mannen terechtkomen.

Loslaten betekent ook accepteren dat een ander het wellicht anders doet, niet beter of slechter, maar gewoon anders! Er leiden meer wegen naar Rome dan de weg die jezelf misschien zou bewandelen. En dat kan lastig zijn. Zo haalde ik de handdoeken uit de kast wanneer mijn man ze had opgevouwen om ze op mijn manier opnieuw op te vouwen. Het mag duidelijk zijn dat manlief niet stond te trappelen om huishoudelijke taken van mij over te nemen.

Gezinsleden werken niet mee

Als gezinsleden niet mee willen helpen in het huishouden dan is dat vooral de macht der gewoonte. Wanneer jij voorheen de meeste huishoudelijke klusjes op je nam is het voor de andere gezinsleden soms wennen om ook hun aandeel te leveren. Daarom is het goed om regelmatig een gezinsoverleg te organiseren.

Gezinsoverleg

Een gezinsoverleg werkt goed wanneer er besproken moet worden wie wat in het huishouden doet. Ieder gezinslid kan aangeven welke taken hij/zij op zich neemt. Het voorkomt moeizame discussies en het werkt zoveel prettiger. Je kunt tijdens het gezinsoverleg ook afspreken wanneer de taken gedaan moeten zijn. Dat geeft duidelijkheid en rust. Jij hoeft de partner en/of kinders er niet aan te helpen herinneren en zij weten wanneer de klus geklaard moet zijn.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X