een huishouden runnen als je ziek bent
Een huishouden runnen als je ziek bent
Gepubliceerd op: 6 november 2020

Je merkte het al bij het opstaan dat dit niet je favoriete dag zou worden. En in de loop van de dag voel je je steeds beroerder worden. Het liefst kruip je weg in bed om er voorlopig niet meer uit te komen. Maar als je in het huishouden de ballen in de lucht moet houden, dan is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een huishouden runnen als je ziek bent, hoe doe je dat? 

Als je echt ziek bent dan is er maar één remedie en dat is in bed blijven. Als het goed is heb je na een paar dagen het ergste wel gehad. Zoals de hoofdpijn, het liggen rillen van de kou om vervolgens het dekbed weg te trappen, omdat het zo ontzettend warm is. Heftige spierpijn over je hele lijf, koorts en een keel die flink zeer doet.

Het griepvirus heeft je goed te pakken

Uitzieken is het advies als je de griep te pakken hebt. Een griep is niet te vergelijken met een verkoudheid. Daar kun je ook beroerd van zijn, maar je kunt nog enigszins functioneren. Zeker de eerste dagen tot een week van een griep kun je eigenlijk alleen maar uitzieken. Ik heb sinds ik volwassen ben twee keer het griepvirus mogen ontvangen. En elke winter doe ik nu goed mijn best om het op afstand te houden door regelmatig te sporten, goed mijn rust te pakken en vooral de gezonde keuzes te maken bij het eten. Maar ook dan kan het griepvirus alsnog toeslaan 😉

Hoe moeilijk het ook is, als je echt ziek bent moet je het huishouden gewoon vergeten! Het enige wat je misschien nog moet doen voordat je in bed kruipt is een oppas regelen en/of je partner/gezins- of familielid op de hoogte brengen dat jij de komende dagen uit de running bent.

Als je last hebt van een soort van controledrang, negeer het nu je zo beroerd bent! Je hebt zolang jij in bed ligt geen last van de rommel. Je zal weinig trek hebben dus van boodschappen die niet gedaan worden heb je ook weinig last. En schone kleding heb je nu ook niet nodig en als er iets niet van andere gezinsleden wordt gewassen is dat gewoon jammer. Het klinkt misschien hard, maar goed voor jezelf zorgen is nu gewoon heel belangrijk!

Goed voorbereid ziek worden

Het klinkt misschien een tikkeltje gek, maar voorbereid ziek worden scheelt wel. Je hebt dan een basisvoorraad boodschappen in huis, een paar maaltijden in de vriezer en voldoende schone was in de kasten. Dan hobbelt het huishouden de eerste dagen wel door.

Op het werk zijn er vaak zaken geregeld wanneer er mensen ziek worden of als er een calamiteit is. Als je een partner hebt, is het handig om zo af en toe de koppen bij elkaar te steken voor een gezinsoverleg. Je kunt desgewenst de kinderen hier ook bij betrekken. Jullie kunnen dan afspraken maken wie wat doet in het huishouden wanneer één van jullie ziek wordt.

Maar ook als je alleen woont of met één of meer (kleine) kinderen, is het goed om van te voren al iets geregeld te hebben wanneer de griep toeslaat. Bijvoorbeeld ouders, broers of zussen, vrienden waar je een beroep op kunt doen. En die jij weer kunt helpen als zij ziek op bed komen te liggen. Want een huishouden runnen als je ziek bent is niet makkelijk.

En zorg dat je altijd een voorraadje paracetamol of iets dergelijks op voorraad hebt. Naast neusspray, tissues of zakdoekjes, hoestdrank, strepsils en dergelijke, zodat je daarvoor niet de deur uit hoeft.

Een huishouden runnen als je ziek bent

Zoals boven al gezegd, bij een echte griep moet je gewoon in bed uitzieken. Maar na een aantal dagen kom je weer een beetje bij en dan begint het toch te kriebelen. Want ja, vooral voor moeders is het gewoon lastig om ziek te zijn, want de meeste vrouwen zijn nog steeds de spil waar het huishouden om draait.

Poetsen en boenen is nu je ziek bent niet aan de orde. Maar het liefst wordt de was wel bijgehouden, komen er ‘gezonde’ maaltijden op tafel en worden de gebruikte spullen na afloop weer opgeruimd.

De was

De eerste dagen kun je dit delegeren. Maar na een paar dagen kun je waarschijnlijk zelf weer de wasmachine vullen. Na afloop kan de schone was in de droger. Als je geen droger hebt delegeer dit klusje dan. Of als je je goed genoeg voelt kun je het zelf ophangen. De droge was kunnen partner en/of kinders zelf sorteren en opbergen. En vergeet zeker op dit moment het strijken 😉 

Boodschappen

Zeker als je ziek bent is het heel makkelijk dat supermarkten de boodschappen aan huis bezorgen. Zorg dat je een standaard boodschappenlijstje klaar hebt staan, dan hoeven de anderen of jijzelf alleen de extra dingen aan het lijstje toe te voegen.

De maaltijd

Als je een aantal maaltijden in de vriezer hebt kunnen de andere gezinsleden de eerste dagen vooruit. Wat ik zelf standaard in de vriezer heb liggen zijn één of twee maaltijdsoepen, wat pastasauzen en een paar stamppotjes. Het is verder handig om een paar makkelijke en snelle recepten te hebben, waarvan de basis al in huis is. Zodat het weinig moeite kost om toch een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Huishouden beetje bijhouden

Het is fijn als er af en toe een stofzuiger door het huis wordt gehaald, de badkamer en wc een snelle opfrisbeurt krijgen, de bedden worden verschoond en er niet al te veel rommel blijft slingeren. Hierbij geldt vooral ook, blijf delegeren. Als je verkouden bent of aan de beterende hand, dan kun je bijvoorbeeld een timer zetten op maximaal vijf minuutjes en dan een snel klusje klaren. En daarna weer de rust nemen die je lijf nodig heeft.

Zorg voor een draaiboek

Jij weet precies wat er op welke dag moet gebeuren. Iemand die het even van jou overneemt heeft al die informatie niet. Het is daarom handig om een kant en klaar draaiboek te hebben liggen, waar men de nodige informatie uit kan halen. Zodat ze jou niet voor elk wissewasje hoeven te storen. Denk hierbij aan:

 1. De gezinsagenda. Het is fijn als de anderen weten dat er bijvoorbeeld later in de week een tandartsafspraak is. Maar ook als de hond twee maal per week wordt opgehaald door de hondenuitlaatdienst.
 2. Schoolinfo. Lijstjes met telefoonnummers en adressen van klasgenootjes. Op welke dagen hebben de kinderen gym en moet er een gymtas mee. Is er schoolzwemmen en uiteraard mag het adres van de school niet ontbreken. In dit stukje kun je ook de info bewaren van de BSO en het kinderdagverblijf.
 3. Vrije tijd. Moeten de kinderen naar zwemles of naar een sporttraining? Bespelen ze een muziekinstrument? Noteer ook deze informatie met de tijden en eventuele contactpersonen. Heb je afspraken met andere ouders over het halen en brengen, zet dit er dan ook bij met de bijbehorende namen en telefoonnummers.
 4. Medisch. In dit stukje bewaar je de informatie over de huisarts, tandarts etc. Hier bewaar je ook de eventuele ziekenhuispasjes, pasje of nummer van de zorgverzekering. Gebruikt iemand in het huishouden medicijnen, zet daar dan ook de info over neer. Zelfs als het om een huisdier gaat. Maar ook als een gezinslid maar een week de medicatie nodig heeft, vermeld het.
 5. Informatie over de woning. Stel dat de verwarming het begeeft, dan is het makkelijk als men weet welk bedrijf ze kunnen bellen om te laten komen. Hier noteer je ook de gegevens van de verzekeringen, waterbedrijf, welke energieleverancier je hebt, de provider etc.
 6. Recepten. Hier bewaar je een aantal makkelijke en snelle recepten voor een gezonde maaltijd. Als je partner of kinderen geen helden in de keuken zijn, dan kun je de recepten voorzien van een stap voor stap uitleg smile
 7. Huishouden. Zet hier alle relevante informatie over het huishouden zoals de online boodschappen met het standaard boodschappenlijstje. Op welke dagen wordt de kliko geleegd? Of is er in de gemeente waar je woont een ondergrondse container? Vermeld daar ook waar het eventuele pasje ligt.

Een huishouden runnen als je ziek bent, hoe pak je dat bij jou thuis aan? Hoe los jij het zelf op als je door ziekte of door een (zaken)reis tijdelijk uit de roulatie bent? Laat dan hieronder een berichtje achter, misschien dat je met jouw oplossing of tip weer andere lezers kunt helpen.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

 1. Kathy

  Voor een griep heb ik dit nog niet gedaan maar wel voor een operatie met ziekenhuisopname van een 5tal dagen: planning genoteerd en ook wat aangepast, telefoonnrs, alle nodige info zoals hierboven vermeld over school, logopedie en andere afspraken, behalve recepten denk ik, poetshulp extra ingeschakeld, contact genomen met ouders van vriendjes, bijles geregeld, vervoer geregeld etc. Er bestond/bestaat een organizer planning, agenda voor het gezin en ook een handige map hiervoor.

  Antwoord
  • redactie

   Een draaiboek is gewoon handig om in huis te hebben. Zeker met kinderen in huis. We hebben ook plannen om volgende maand met een blog daarover te komen met een download voor een draaiboek.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X