Voor je het weet stapelt de was en het strijkwerk zich op. Maak vanaf nu korte metten met deze stapels en ga minder strijken. Strijken is een tijdrovende klus en het meeste kun je voorkomen. En dat betekent dat je tijd over houdt voor leuke dingen. Want zeg eens eerlijk, wat doe je liever, strijken of iets waar jij plezier aan beleeft? 
Als je steeds tegen manden strijkwerk aan hikt, vraag je dan eens af waarom je überhaupt nog strijkt? De broek die je vandaag strijkt, heb je waarschijnlijk volgende week weer op de strijkplank liggen. Wanneer je met beleid wast en droogt elimineer je al het meeste strijkwerk.

De wasmachine

Minder strijken begint bij vullen van de wasmachine. Wanneer je bijvoorbeeld spijkerbroeken samen wast met lichte kledingstukken zoals een blouse of overhemd, dan kunnen de relatief zware jeans zorgen voor onnodige kreukels in de overige kledingstukken.

Vervolgens is het belangrijk om de trommel niet te overladen. Wanneer de wasmachine te vol is kreuken de kleren sneller. Was je kleding die gevoelig voor kreukels is, laad de machine dan voor maximaal  75%. Zo heeft de kleding alle ruimte en worden de vezels niet platgedrukt.

De meeste wasmachines hebben een kreukherstellend wasprogramma. Hiermee maakt de trommel minder omwentelingen en het centrifugeren gaat op een lager toerental.

Heb je geen kreukherstellend wasprogramma? Kies dan bij was wat kreukgevoelig is voor een lager aantal toeren tijdens het centrifugeren.

De was drogen

Zodra de wasmachine klaar is haal de was er dan meteen uit. Hoe langer je de was in de machine laat zitten hoe groter de kans op extra kreukels is.

Gebruik je een wasdroger prop ook deze niet te vol. En haal de was uit de droger zodra het droog programma is afgelopen. Hoe langer je de was in de droger laat, hoe meer kreukels er in de kleding komt.

Gebruik als je was ophangt zo min mogelijk wasknijpers. Hang overhemden en blousjes aan hangers en knoop de knoopjes dicht. Doe hetzelfde met andere kreukgevoelige kledingstukken.

Broeken hang je wel met wasknijpers op. Hang de broeken aan de pijpen op. Vouw de zomen om de waslijn of wasrek en zet vast met twee wasknijpers.

Je kunt de was in de droger in ca tien minuten voor drogen. Klamvochtig drogen kleren namelijk met minder kreukels op. Daarna de kleding ophangen.

Droge was meteen opruimen

Ook hier geldt weer, zodra de was droog is deze meteen opruimen. Als de was vanuit de droger of de waslijn eerst in een wasmand terechtkomt, dan krijg je de kreukels er gratis en voor niets bij. En is het bovenstaande dus voor niets geweest. De meeste mensen (waaronder ikzelf) houden niet van was opvouwen en opruimen. Dus stellen we dit klusje het liefst uit. Voor de korte termijn werkt dit prima, want we hoeven het nu niet te doen. Maar op de lange termijn bezorgt dit je wel meer werk!

Heb je een hekel aan de was vouwen en opruimen? Gebruik dan een kookwekker of de timer op je telefoon en stel deze in op bijvoorbeeld tien minuutjes of een kwartiertje. En beloon jezelf daarna 😉

De was uit de droger is nog warm als je deze gaat vouwen. Dat maakt het nog makkelijker om met de hand de kreukels glad te strijken.

Nog minder strijken door deze tips

Hang een gekreukeld kledingstuk op een hangertje terwijl je aan het douchen of aan het badderen bent. De stoom zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen.

Haal je een rok of bloes gekreukeld uit de kast? Pak de plantenspuit en sproei het kledingstuk even in. Daarna een paar minuten in de droger en de meeste kreukels zijn verdwenen.

Blijven er ondanks deze tips nog enkele kledingstukken over die echt een strijkbout nodig hebben, lees dan hier hoe je deze makkelijk kunt strijken.

En let vanaf nu op de kleding die je koopt. Vooral linnen kreukt erg snel. Er komen steeds meer strijkvrije kledingstukken op de markt. Ze zijn wellicht iets duurder in aanschaf, maar ze zijn de investering meer dan waard. Tenminste, als je niet van strijken houdt 😉