Voorraadkast opruimen
De voorraadkast opruimen
Gepubliceerd op: 1 augustus 2019

De voorraadkast opruimen voeren we in een paar stappen uit. Het is handig om de voorraad op één vaste plek te bewaren.  Het is fijn als je de beschikking hebt over een voorraadkast, een kast onder de trap of een kelderkast. Maar helaas is die mogelijkheid niet in iedere woning aanwezig. Wat kun je dan doen om die extra ruimte te verkrijgen?

De eerste stap is om vanaf nu voor een vaste plek te kiezen waar je de ongeopende voorraad bewaart. Afhankelijk van de grootte van je voorraad heb je aan bijvoorbeeld 2 plankjes voldoende, maar heb je veel voorraad dan is een aparte kast een betere optie.

Bekijk je huis eens door de ogen van een vreemde. En bekijk welke mogelijkheden er zijn. Misschien is er een mogelijkheid om een bestaande kast op te offeren? Wellicht is er ruimte voor een nieuwe of tweedehands kast. Of kun je in een bestaande kast extra planken bevestigen om meer bergruimte te krijgen.

Wanneer je een overzichtelijke voorraadkast hebt, kan je gemakkelijker een weekmenu maken. Dat scheelt tijd en stress.

Verzamelen en sorteren

Maak een plek op tafel of op het aanrecht vrij en verzamel daar alle ongeopende voorraad. Ga vervolgens sorteren. Bijvoorbeeld het zoete broodbeleg bij elkaar, alle rijst, couscous en pasta bij elkaar, de groentenpotjes samen enz.

Misschien ben je verrast door de enorme hoeveelheid koffie die je verzameld hebt of heb tig varianten rijst in huis terwijl je altijd voor één soort kiest. Of je ontdekt producten waarvan je niet eens meer wist dat het ooit is gekocht. Bijvoorbeeld een potje wat je eens uit wilde proberen.

Weggooien en schoonmaken

Alle producten die over de datum zijn kun je weggooien. Een aantal producten zijn echter nog steeds goed, al is de houdbaarheidsdatum verstreken. Op minder bederfelijke producten staat ’tenminste houdbaar tot…’ Tot deze datum garandeert de fabrikant een goed en veilig product. Na deze datum kan de kwaliteit achteruitgaan. Het is dan een kwestie van goed kijken, ruiken en eventueel proeven om te kijken of dit product nog veilig gebruikt kan worden.

Producten die bijna over de datum zijn maak je als eerste op. Zet ze eventueel apart of plak er een stickertje op. Verwerk ze in ieder geval zo snel mogelijk in een weekmenu.

Spullen die je eigenlijk liever niet meer gebruikt kun je weggeven (voedselbank) of weggooien. Terugzetten in de voorraadkast is niet aan te raden. Het is weliswaar zonde van het geld, maar is het niet zonde van de ruimte die het product inneemt terwijl je het liever niet meer gebruikt?

Tot slot maak je de nieuwe voorraadkast lekker helemaal schoon zodat je de producten straks in een schone en frisse kast staan.

De voorraadkast overzichtelijk inruimen

Bekijk de ruimte in de kast goed en maak een handige indeling, het liefst zonder dat je hoeft te proppen of te stapelen. Daarmee wordt de kast meteen een stukje minder overzichtelijk. Heb je een opstapje nodig voor de hogere planken? Zo ja, bewaar deze dan in de buurt. Niets is zo vervelend als je iets wil pakken en je kunt er niet bij. Er zijn opstapjes te koop die je helemaal kunt inklappen en deze nemen zeer weinig ruimte in.

Het handigste in gebruik zijn uittreklades, een apothekerskast of niet al te diepe planken (25 tot 30 cm). Diepe kasten zijn ruim maar vaak onoverzichtelijk. Het is lastig te zien wat er achterin de kastjes staat.

Wanneer je uittreklades hebt is het handig wanneer je van bovenaf ziet wat er in een verpakking zit. Is het lastig te zien plak dan een etiket op de bovenkant.

Bewaar soort bij soort

Zet producten die bij elkaar horen samen weg, dit kan ook in een kratje of iets dergelijks. Bijvoorbeeld zoet broodbeleg in een mandje, pastasoorten bij elkaar, kruidenpotjes, olie en azijn, diverse suikersoorten, koffie en thee etc.

Heb je van een product meer dan één op voorraad zet ze dan achter elkaar neer. Het product wat het kortste houdbaar is zet je uiteraard vooraan neer.

Bewaar zakjes zoals klop-klop, bakpoeder en vanillesuiker bij elkaar in een mandje.

Nog wat tips

Doorzichtige voorraadbussen kunnen voor een aantal producten handig zijn zoals cornflakes, pasta.

Bewaar je producten in een voorraaddoos o.i. schrijf dan op een etiket wat erin zit.

Verlichting in een kast helpt het product sneller te vinden. Is er geen stopcontact in de buurt dan kun je ook kiezen voor een lamp op batterijen.

En de belangrijkste regel: zet wat je veel gebruikt voor het grijpen!

 

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X