Shoppen in niet bepaald mijn hobby. Maar tijdens mijn zwangerschap veranderde dat totaal. Het was heerlijk om te snuffelen tussen al die lieve, schattige en soms ook stoere babykleding. En de jaren daarna heb ik met veel plezier hun garderobes bij elkaar geshopt. Maar kinderkleding kopen kan een dure hobby zijn, dus hoe beperk je de kosten en loopt je kind er toch lekker hip bij?
De ene ouder vindt het belangrijk dat hun kroost in merkkleding rondloopt, andere ouders geven juist het liefst zo min mogelijk aan kinderkleding uit. Het kan zijn dat je een smalle beurs hebt of dat je het zonde van het geld vindt. Of je wil bewust consuminderen. En wat tegenwoordig steeds vaker een rol speelt is of de kleding duurzaam gefabriceerd is.
Wat is het budget?
Dat is wel fijn om te weten, zodat je na een dagje winkelen niet rood staat op de bankrekening. Welk bedrag is er voor kinderkleding gereserveerd? En wat vind je voor jezelf acceptabel om uit te geven aan kinderkleding? De één vindt het prettig om merkkleding te kopen, terwijl een ander dat gewoon zonde van het geld vindt. Je kunt bijvoorbeeld een winterjas voor 30 euro kopen, maar er zijn ook jassen van ruim € 200,00 of zelfs meer. Dus het is maar net wat je belangrijk vindt en ook wat je budget is.
Wil je niet teveel geld uitgeven, houd dan een maximum bedrag in je hoofd waar je niet overheen gaat.
Duurzame kleding kopen
We realiseren ons steeds meer dat het maken van kleding en het hier naar toe laten komen effect heeft op het milieu. En niet te vergeten de arbeiders in de kledingfabrieken. Een aantal kledingmerken springt hier op in en zij produceren steeds vaker duurzame kleding.
Als je kiest voor tweedehandskleding maak je ook een duurzame keuze. Je koopt namelijk iets wat er al is en je voorkomt hiermee dat een item wordt afgedankt en op de afvalberg terechtkomt.
Kleding sorteren
Voordat je kinderkleding gaat kopen is het handig om te kijken wat er de komende maanden nog gedragen kan worden. Duik hiervoor een middagje de kledingkast in en ga sorteren.
Je maakt 3 tot 4 stapeltjes. Eén stapel wat weg kan, een deel wat gepast moet worden om te kijken of het nog qua maat goed zit. En de kleding die de komende maanden nog gedragen worden. En kleding wat later nog door een jonger kind gedragen kan worden.
Kleding sorteren
Voordat je kinderkleding gaat kopen is het handig om te kijken wat er de komende maanden nog gedragen kan worden. Duik hiervoor een middagje de kledingkast in en ga sorteren.
Je maakt 3 tot 4 stapeltjes. Eén stapel wat weg kan, een deel wat gepast moet worden om te kijken of het nog qua maat goed zit. En de kleding die de komende maanden nog gedragen worden. En kleding wat later nog door een jonger kind gedragen kan worden.
Je kunt eventueel samen met je kind(eren) dit uitzoeken doen, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit klusje liever alleen doet 😉 Bekijk item voor item en bepaal wat je ermee gaat doen. Is het versleten of stuk? Ben je erop uitgekeken of is het te klein? Vervolgens leg je het op de stapel wegdoen, houden, bewaren voor later en eventueel een stapel om te repareren.
Als de kast leeg is, is het handig om er meteen een doekje doorheen te halen, zodat het weer schoon en fris is.
Wat kan weg?
Natuurlijk alle kleding die te klein is. Maar ook alles wat stuk of versleten is. Wanneer je handig bent met naald en draad kun je dingen repareren of oppimpen met een leuke applicatie. Maar als je daar maar niet aan toekomt, moet je het gewoon wegdoen. Je kunt ervoor kiezen om het de komende week aan te pakken en anders gooi je het weg in de kledingkliko. Dat geeft namelijk rust in je hoofd, anders blijf je je misschien schuldig voelen van dat moet ik ook nog doen.
Kleding die te klein is maar verder nog in prima conditie is kun je verkopen of weggeven. Of misschien heb je een jonger kind wat deze kleding t.z.t. kan dragen. Maar als je besluit om te verkopen of om weg te geven, doe dit zo snel mogelijk. Plan deze taak in in op een to do lijstje, want anders vind je het misschien over een paar jaar terug in een oude zak 😀
Kleding passen
Laat je kind(eren) de kleding passen die op de stapel ‘houden’ is terechtgekomen. Je kunt er ook een soort modeshow van maken. En tijdens het passe kun je meteen noteren wat je er eventueel bij kunt kopen. Bijvoorbeeld een stoere broek of een accessoire om de look af te stylen. Als je graag met geheugensteuntjes werkt kun je een foto maken terwijl je kind het aanheeft. Dat is dan straks tijdens het shoppen wat makkelijker.
Als je meerdere kinderen hebt, begin dan met het grootste kind. Op deze manier kun je kleding die niet meer past straks door een kleiner kind laten passen.
Betaalbare kinderkleding kopen
Online de kleding bestellen is natuurlijk een uitkomst voor drukke ouders. Je bestelt gewoon de kleding, je past lekker in je eigen huis wanneer het jou en de kids uitkomt. En wat niet past of wat toch tegenvalt stuur je gewoon weer terug.
Zo kun je bijvoorbeeld op je gemak bij Name it kinderkleding kopen, waarbij je toffe musthaves kunt scoren voor de zomervakantie. Bijvoorbeeld de coole zonnebril van nummertje 3, de stoere broek van nummer 4 en de schattige top met ruches op 2.
Je kunt een outfit helemaal compleet maken door verder te neuzen voor kekke sneakers of hippe sieraden.
Voordat je online gaat rondsnuffelen of een dagje shoppen gaat inplannen, is het goed om eerst een wishlist te maken. Zodat je gerichter kunt kopen en je jezelf makkelijker aan het budget kunt houden.
En wil je meer lezen over hoe je vellig online je kinderkleding en andere zaken koopt, lees dan deze blog over online kinderkleding kopen.
0 reacties