Een weekmenu maken heeft veel voordelen. Je kunt volstaan met één keer per week de boodschappen in huis te halen. Het bespaart je hoofdbrekens in de supermarkt: heb ik dit wel of niet in huis? Je hoeft ‘s middags niet meer na te denken wat er straks op tafel komt. En je vermindert het aantal impulsaankopen. Doordat je slimmer gaat inkopen bespaar je ook nog eens in je portemonnee!
Wanneer je niet gewend bent aan een maaltijdplanning zie je daar vaak niet de voordelen van in. Maar bestaat er vaak juist weerstand tegen het maken van een weekmenu.
REDENEN OM GEEN WEEKPLAN TE MAKEN KUNNEN O.A. ZIJN:
- Misschien heb ik die dag geen zin of tijd om te koken.
- Ik kan nu wel een menu maken, maar misschien heb ik daar straks helemaal geen trek in.
- Als er iets onverwachts tussendoor komt kan ik de boodschappen weggooien.
- Af en toe blijft er iemand onverwachts mee eten en dan heb ik niet genoeg in huis.
EEN WEEKMENU IS EEN LEIDRAAD
Een weekmenu is een leidraad. Het is niets meer dan een maaltijdplanning waar je uiteraard van af kunt wijken. En dat doe je door daar al rekening mee te houden wanneer je een weekplan voor de maaltijden maakt. Want een goed doordacht weekmenu is flexibel! En dat klinkt misschien raar, want je plant toch immers voor een hele week je maaltijden al in? Maar geloof me, als je een maaltijdplanning goed plant kun je er nog meerdere kanten mee uit. Dus kun je rustig die ene keer genieten van een thuisbezorgd maaltijd of kun je gezellig bij je vriendin mee eten of met je partner een avondje uit eten gaan ?
CHECK DE (GEZINS)AGENDA
Voordat je aan het menu van de komende week begint check je eerst de gezinsagenda. Zijn er schoolavonden, verjaardagen, trainingen of wedstrijden of wordt er misschien ‘s avonds gewerkt. Zijn er dagen dat er weinig tijd is om te koken? Zorg er dan voor die dag voor dat je een zeer snelle maaltijd op tafel zet. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld bij Jamie’s 15 minuten maaltijden kijken. Of je haalt een maaltijd uit de vriezer.
PLAN VASTE MAALTIJDEN IN
Plan vaste maaltijden in. Bijvoorbeeld op zondag een vegetarische maaltijd, maandag een pastadag, dinsdag aardappelen, vlees en groenten, woensdag een rijst of granendag, donderdag een maaltijdsoep of salade, vrijdag vis of snackdag en voor de zaterdag plan je niets in. Of je gebruikt dit om de restjes op te maken.
Je kunt ook samen met het gezin een maaltijdplanning maken. Ieder gezinslid mag een maaltijd kiezen wat niet uit de drie P’s mag bestaan: pizza, pannenkoeken en patat ;).
Maak een mapje met de recepten die het meest succesvol zijn. Zorg dat daar ook makkelijke en snelle recepten tussen zitten.
Of je gaat voor een paar dagen per week voor een maaltijdbox. Bijvoorbeeld van Albert Heijn of HelloFresh.
KOOK UIT DE VRIEZER OF DE VOORRAADKAST
Plan één of twee maaltijden in waarin je uit de vriezer kookt of uit de voorraadkast. Voor deze dagen kun je het best voor diepvriesgroente kiezen. Hoewel er ook groentesoorten zijn die je zeker een week goed houdt. Denk bijvoorbeeld aan spitskool, groene of witte kool. Dan is het geen enkel probleem als je iets wil wijzigen in het menu. Door deze dagen in te plannen en een dag vrijhoudt behoud je toch de flexibiliteit.
Op dagen dat je meer tijd hebt kun je uitgebreider koken of een extra portie maken wat je invriest. Dan hoef je op een drukke dag enkel een maaltijd uit de vriezer te halen.
0 reacties