Welke wijn drink je bij je favoriete gerecht?
Gepubliceerd op: 28 mei 2021

Als je geen wijnkenner bent, maar wel graag een lekker bijpassend wijntje zoekt voor bij je gerechten hebben we in deze blog een aantal tips voor je verzameld. 

Zelf ben ik helemaal geen wijndrinker, maar een deel van mijn vrienden en familie zijn wel gesteld op een heerlijke wijn bij het eten.

Als ik voor het coronatijdperk dus een etentje gaf, hoorde een bezoekje aan de plaatselijke wijnwinkel erbij om advies te vragen welke wijnen het lekkerste zouden smaken bij het menu wat er op tafel zou komen. 

Rood bij vlees en wit bij vis is al geruime tijd een achterhaald idee. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waarbij de keuze andersom uitstekend is. Of juist goed bij zowel vlees als vis.

Zo past een witte Chardonnay heel goed bij visgerechten, maar ook als geen ander bij kip. Eigenlijk ligt het er maar net aan welke andere ingrediënten er gebruikt worden om een perfecte match te maken.

Tomaten

Heb je een visgerecht waarbij je veel tomaten hebt gebruikt, dan past een rode wijn vaak prima. Denk aan een Spaanse wijn van Garnacha bij kabeljauw met tomaat of gestoofde paprika’s.

Een Italiaanse rode wijn van Sangiovese, zoals een Chianti, past ook heel goed bij een gerecht met tomaten.

Juist vanwege de aanwezige zuren in de wijn en in de tomaten, is het een perfecte match.

Bij de bbq

Rode wijn bij de bbq is al helemaal geen probleem. Het is juist heerlijk om een rode wijn te combineren bij zowel de vis- als de vleesgerechten die liggen te bakken op het rooster.

Maak een vispakketje van aluminiumfolie en leg deze op het rooster. Kies bijvoorbeeld voor zalm en schenk een fruitige Pinot Noir. Of ga voor een Oostenrijkse Zweigelt of Gamay uit de Beaujolais, wanneer er naast vlees ook een mooie tonijnsteak op de barbeque ligt.

Witte wijn

Maar inderdaad, witte wijn past vaak erg goed bij vis. Bij zeevruchten zijn witte wijnen uit de Portugese Douro een prachtige combinatie, een witte Vinho Verde uit het noorden van Portugal of een frisse Albariño uit Spanje. Bij een vispastei, die vaak toch wat voller is van smaak, past een goed glas Chardonnay of een droge Chenin Blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (waar deze druif ook wel ‘Steen’ wordt genoemd).

Pittig visgerecht

Bij pittige gerechten, bijvoorbeeld een viscurry, past een wijn met een klein restzoetje vaak goed. Juist het lichte, zoete tempert het pittige eten. Het maakt de combinatie alleen maar beter. Een off dry Riesling past bijvoorbeeld uitstekend.

Of kies voor een Gewurztraminer of Pinot Gris uit de Franse Elzas.

Rosé

Zo’n prachtig roze gekleurde wijn uit de Provence of een rosé uit Italië van de druif Sangiovese, past ook erg goed bij vis. Ga bijvoorbeeld voor een tonijnsteak of Vitello Tonnato om een mooie wijn en spijs combinatie of tafel te zetten. Belangrijk is vooral om de sterkte van het gerecht en de strekte van de wijn op elkaar af te stemmen. Je wil niet dat de een over de ander heen walst.

Als je zelf nog tips hebt over welke wijn het beste samengaat met bepaalde ingrediënten, laat dan hieronder een reactie achter.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X