WC schoonmaken
Gepubliceerd op: 15 maart 2017

WC schoonmaken

De WC schoonmaken is over het algemeen niet het meeste leuke huishoudelijke klusje, maar moet toch zeker met regelmaat gebeuren. De stelregel is dat bij een gezin van meerdere personen je één keer per week de WC een grondige schoonmaakbeurt geeft. Woon je alleen of met z’n tweeën dan is één keer per 14 dagen ook voldoende. Mits je wel de WC geregeld een kleine sopbeurt geeft 😉

WC pot ontkalken

Spuit wat WC reiniger of schoonmaakazijn onder de rand en borstel de pot grondig door. Laat vervolgens de borstel ongeveer 10 minuutjes in de pot staan zonder door te trekken.

Hardnekkige kalkaanslag

Heb je last van hardnekkige kalkaanslag in de WC pot? Laat de schoonmaakazijn dan een hele nacht intrekken. Is de aanslag daarna nog niet verdwenen gebruik dan de volgende methode:

Bevochtig keukenpapier met wat schoonmaakazijn en plak dit  op de te behandelen plekken. Gebruik steeds een enkel vel om de plek te bedekken. Zodra het keukenpapier droog is, meteen weer natspuiten met een plantenspuit gevuld met pure schoonmaakazijn. Dit gedurende een hele dag volhouden en in de meeste gevallen zal ook de hardnekkige kalkaanslag zijn verdwenen. Gebruik wel schoonmaakazijn i.p.v. natuurazijn voor een beter resultaat.

Slim opruimen

WC opruimen

De WC schoonmaken gaat het makkelijkst wanneer je overal goed bij kunt. Ruim rondslingerende wc rollen en tijdschriften op. Leeg het afvalbakje en doe er een schone afvalzak in. Haal vervolgens het afvalbakje en andere voorwerpen uit de WC. Verwijder dan meteen het stof en eventuele spinnenwebben.

WC schoonmaken

Spuit de buitenkant van de wc pot in met een sanitairreiniger. Laat dit even inwerken en neem vervolgens af met een microvezeldoekje of een stuk keukenpapier. Doe hetzelfde met de wc-rand, -bril, -deksel en waterreservoir. Neem de drukknop als laatste af. Uit onderzoek is gebleken dat de spoelknop, lichtschakelaar en deurklink de meeste bacteriën bevatten.

Neem daarna een nieuw doekje of stuk keukenpapier en doe hetzelfde met het kraantje en binnen- en buitenkant fonteintje. Neem vervolgens het lichtknopje en de deurklink af.

Tegels schoonmaken

De wandtegels hoeven niet iedere keer schoongemaakt te worden. Zijn ze vuil dan kun je ze uiteraard gewoon afnemen met sanitairreiniger of schoonmaakazijn. Het makkelijkste werkt een sprayflacon, inspuiten, eventjes laten intrekken en afnemen met een klamvochtig doekje. Hetzelfde geldt voor de deur, meenemen met de schoonmaak als het nodig is.

Spiegel en accessoires

Maak de spiegel schoon met bijvoorbeeld een ruitenreiniger of een glasdoek (hierbij hoef je geen schoonmaakmiddel te gebruiken).

De accessoires neem je af met een schoon klamvochtig doekje. Maak de wc-borstelhouder schoon in heet water met wat afwasmiddel. Daarna goed afdrogen met een schone doek of keukenpapier.

Wassen

Handdoek verschonen en als je een wc mat gebruikt die uitwassen eventueel samen met de vuile schoonmaakdoekjes, vaatdoekjes en theedoeken op minimaal 60° zonder wasverzachter toe te voegen.

Stofzuigen en dweilen

Als laatste de wc stofzuigen en dweilen en daarna kan alles weer teruggezet worden.

Checklist schoonmaken WC

Download hier de checklist voor het schoonmaken van de WC.

Checklist wc schoonmaken

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

1 Reactie

  1. claudia

    komen er nog meer checklists over andere onderwerpen? Ze zijn erg handig!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X