Vlooienbestrijding, houd de vlooien buiten de deur!
Gepubliceerd op: 27 april 2017
Vlooienbestrijding, wanneer je huisdieren hebt, zul je over het algemeen aan vlooienpreventie moeten doen. Het meest bekend zijn natuurlijk de vlooien bij honden en katten. Maar ook konijnen en knaagdieren kunnen last krijgen van vlooien. 

Kattenvlo

De vlo die in Nederland het meest voorkomt is de kattenvlo. De kattenvlo maakt geen onderscheid tussen katten en de overige dieren. In Nederland komt ook wel de hondenvlo voor, maar beduidend minder dan de kattenvlo. Honden hebben dan ook vaker last van de kattenvlo dan van de hondenvlo.

Dieren komen niet buiten

Wanneer je huisdieren niet buiten komen moet je waarschijnlijk toch aan vlooienpreventie doen. Je kunt namelijk zelf ook vlooieneitjes mee naar binnen lopen. En zeker als er een vlooienplaag heerst is het risico daarop groter.

Cyclus van de vlo

Vlooien hebben bloed nodig om eitjes te kunnen produceren. Wanneer de vlo zich gevoed heeft legt het de eitjes. Die komen meestal binnen 2 tot 8 dagen uit tot larven. De larven voeden zich met huidschilfers en uitwerpselen van de volwassen vlo. Larven houden niet van licht en kruipen het liefst weg naar donkere, bij voorkeur vochtige plekken. Vervolgens verpoppen de larven zich tot volwassen vlooien. Dit kan snel gaan, maar ze kunnen ook een aantal maanden of zelfs 1.5 jaar in de cocon verblijven. Onder invloed van bijvoorbeeld trillingen komen de inmiddels volwassen vlooien uit hun cocon.

Huisdier en de omgeving

Het grootste deel van de levenscycli van de vlo speelt zich niet op ons huisdier af. Alleen volwassen vlooien zien we terug in de vacht. De eitjes, larven en de larven die zich aan het verpoppen zijn bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit in de wellicht duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in bijvoorbeeld de manden, tussen de plinten en in het tapijt. Dat betekent dat bij het zien van vlooien vooral de omgeving ook goed behandeld dient te worden.

Waarom aan vlooienpreventie doen?

Het is aan te raden aan vlooienpreventie te doen. Vlooien veroorzaken overlast bij mens en dier. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat of hond soms ook opspringen als ze gebeten worden. Een vlooienbeet jeukt en geeft irritatie waardoor dieren gaan krabben en/of bijten.

Dieren kunnen een vlooienallergie oplopen. Een vlo geeft speeksel af bij een beet en sommige dieren zijn hier allergisch voor. Na een aantal beten wordt een grens overschreden waardoor er een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten kunnen dan gaan opspelen en de dieren gaan zich dan tot bloedens toe krabben en bijten.

Vlooien kunnen de eitjes van een lintworm bij zich dragen. Als een huisdier een besmette vlo opeet dan kan daaruit een lintworm ontstaan. Kinderen kunnen zich op deze manier ook met een lintworm besmetten.

Vlooienbestrijding

Het beste kun je vlooien bestrijden door een middel te gebruiken dat zo breed mogelijk werkt. Dus niet alleen de volwassen vlooien aanpakken, maar ook de eitjes, larven en de poppen (= larf in een cocon). Het middel selamectine is zo’n breed werkend middel. Het is daardoor ook geschikt voor dieren met een vlooienallergie.

Vlooienspray

Er zijn verschillende anti-vlooiensprays in de handel. Wanneer je overweegt een spray voor in huis te gebruiken dan adviseren we je om een spray te gebruiken die een adulticide (= volwassen vlooien) en larvicide (= larvale stadia) werking heeft.

Tabletten tegen vlooien

Er zijn tegenwoordig ook tabletten te koop om de vlooien te bestrijden. Informeer hiervoor bij de dierenarts. Dat geldt ook als je jonge dieren in huis hebt. Vraag dan altijd advies bij de dierenarts. De dierenarts is vaak ook goed op de hoogte welk middel het beste werkt. Dus als je twijfelt over welk merk je het beste kunt aanschaffen, neem dan contact op met de dierenartsassistente. 

Kammen




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

  1. Vlasje

    Ik mis de handmatige bestrijding. Al vele generatie katten lang kam ik ze vrijwel dagelijks en vaker indien nodig. Altijd effectief geweest en nooit vlooien in huis gehad.

    Antwoord
    • redactie

      Je hebt gelijk 😉 Komende maand komt er een blog over de alternatieve methoden om je huisdier en omgeving vlo vrij te houden

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X