Als we een ruimte gaan inrichten, denken we vaak niet als eerste aan een lichtplan. Vaak komt de verlichting pas aan het eind in beeld. We kopen een paar lampen en hangen deze op of geven ze een mooi plaatsje. Je zou je dus de vraag kunnen stellen waarom een lichtplan maken belangrijk is?
Een uitgekiend lichtplan laat je huis tot leven komen. Je kunt bepaalde elementen extra uitlichten zoals een mooi schilderij. Met een geslaagd lichtplan heb je ook altijd de juiste hoeveelheid licht tot je beschikking. In de keuken is het fijn koken als je voldoende licht hebt en hetzelfde geldt voor de werkplek. Maar als je ’s avonds gezellig bij elkaar zit, dan is het juist fijn wanneer je kunt ontspannen bij een sfeervolle verlichting.
Wanneer begin je met een lichtplan maken?
Als het huis verbouwd wordt of je hebt te maken met een huis in aanbouw, dan is het slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met een lichtplan. Je kunt dan de leidingen en snoeren zoveel mogelijk weg werken. Het klinkt misschien onlogisch om al in een vroeg stadium van een nieuwbouw of verbouwing van een huis hieraan te denken. Maar het is per saldo veel goedkoper om hier in het begin aandacht aan te besteden, dan naderhand tot de ontdekking te komen dat de lichtpunten en stopcontacten niet overal op de juiste plaats zitten.
Zo zijn er standaardhoogtes voor het plaatsen van lichtpunten en stopcontacten. Maar wellicht is het in jouw interieur handiger om ook een paar stopcontacten boven de plint te hebben voor bijvoorbeeld een staande lamp.
Als je een grote woonkamer hebt, kan het handig zijn wanneer er midden in de kamer ook een aantal stopcontacten komen. Natuurlijk kun je die verstoppen onder de meubelen, maar het is mooier als je deze onder de vloer of in de muur kunt wegwerken.
Hetzelfde geldt voor de lichtpunten in het plafond. Meer lichtpunten betekent dat je flexibeler bent met de inrichting van de kamer. Een extra lichtpunt aanleggen kost vrijwel niets extra’s en het is mooier als de leidingen in het plafond zijn weggewerkt. Maar heb je die mogelijkheid niet dan kun je met afwerkgootjes uiteraard ook de leidingen wegwerken.
Wat ook prettig is als de verschillende lichtpunten gedimd kunnen worden. Je hebt hierdoor veel meer mogelijkheden om met het licht te spelen.
Verlichting
De juiste verlichting kopen kan best lastig zijn. Het beste kun je beginnen met aan te geven wat je met de verlichting wil bereiken. Dat betekent dat je in elke ruimte gaat aangeven wat je er doet en wat voor soort verlichting je op die plek nodig hebt.
Je maakt een plattegrond van de kamers waar je een lichtplan voor wil maken. Vervolgens geef je op die tekening de functies van een vertrek weer zoals televisie kijken, relaxen, studeren, koken etc.
Bijvoorbeeld in de keuken heb je goed licht nodig om te kunnen koken. Als je gewend bent om in bed te lezen is het fijn als je daar een soort van leeslampje hebt.
Vooral in de woonkamer zul je te maken krijgen met meerdere functies, waarbij de ene activiteit om meer licht vraagt zoals werken, dan een andere bezigheid zoals relaxen. Het is dan handig wanneer je dimmers tot je beschikking hebt. Hiermee kun je spelen met het licht wat je op een bepaald moment nodig hebt. Doe je een spelletje aan tafel dan zullen de lampen volop schijnen, maar heb je een romantisch etentje dan kun je de lampen dimmen of kiezen voor kaarslicht 😉
Als je hebt bepaald op welke punten er verlichting nodig is, dan is de volgende stap het uitzoeken van de armaturen en soorten lampen die je wilt gebruiken. Bij Budgetlight.nl kun je terecht voor alle soorten verlichting en ze kunnen je ook een professioneel advies geven.

Niet alleen de lampen zijn bepalend voor het interieur, maar ook de lichttemperatuur is in behoorlijke mate sfeerbepalend. Warm wit en koel wit hebben dezelfde lichtopbrengst, maar de kleur maakt een behoorlijk verschil.
Welke soorten verlichting zijn er?
We onderscheiden meerdere soorten verlichting die elkaar kunnen versterken of die je op een bepaald moment alleen gebruikt.
Basisverlichting
De basisverlichting wordt ook wel de algemene verlichting genoemd en deze zorgt voor een evenwichtige verdeling van het licht voor zowel overdag als ’s avonds. De schakelaars voor deze verlichting vind je vaak bij de deur, waar je een vertrek binnenkomt. Je kunt met de basisverlichting de ruimte goed verlichten, zodat je de weg in een kamer makkelijk kunt vinden.
De basisverlichting bestaat vooral uit plafondlampen en soms hang- of staande lampen. De intensiteit van het licht kan tamelijk fel zijn en deze verlichting heeft dezelfde intensiteit. Wanneer je dimmers aansluit op de basisverlichting, dan kunnen ze ook als sfeerverlichting dienen.
Functionele verlichting
Functionele verlichting ook wel taakverlichting genoemd, hebben een geconcentreerde lichtstraal zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn een bureau- of leeslamp. Je kunt hiervoor ook de basisverlichting kiezen, maar de taakverlichting geeft toch net dat extra beetje licht.
Sfeerverlichting
De naam zegt het eigenlijk al, sfeerverlichting gebruik je om een fijne sfeer te creëren. Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting. Een wand- of tafellampje zijn goede voorbeelden van sfeerverlichting. Sfeerverlichting is over het algemeen diffuus. Dat houdt in dat de lichtval indirect is in tegenstelling tot de taakverlichting.
Accentverlichting
Met een accentverlichting licht je een object of een plek uit. Voorbeelden hiervan zijn een mooi schilderij, een fraaie plant, een sfeervol nisje. Spotjes zijn een goed voorbeeld van deze accent- of gerichte verlichting.
Decoratieve verlichting
Decoratieve verlichting is puur voor de decoratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lichtjes in de kerstboom.

0 reacties