Uitleg huishoudschema basis plus
Gepubliceerd op: 3 december 2015
Het huishoudschema basis plus bestaat uit een combinatie van dagelijkse routine, wekelijkse klusjes en een extra poetsklus. De ene week werk je in de woonkamer, keuken, wc en hal. De andere week ligt de focus vooral op de slaapkamers, badkamer, trappen en overloop en een eventuele hobbyruimte of kantoor. 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

25 Reacties

 1. ESTher

  Hoi…
  Een tijdje afgemeld geweest en me toch weer terug aangemeld..
  Is die reminder er nog? ( ik volg de wekelijkse planning)Vorige keer wel en vond die erg fijn.

  Antwoord
  • redactie

   Hallo Esther, fijn dat je weer terug bent. Je bedoelt waarschijnlijk de pushberichten van de app? Die komen terug. De appbouwer is eerst bezig geweest om alle bugs uit de app te halen. Daarna heeft hij verschillende problemen opgelost van sommige mensen die de app niet goed werkend kregen. De volgende stap zijn de pushberichten. Het probleem is dat de app crasht wanneer ik de berichtjes wil versturen. Dat komt omdat we meerdere schema’s hebben en dat gaat hij nu dus oplossen.

   Antwoord
 2. Mar

  Ik gebruik het 2-wekenschema nu 2 weken. Ik vind het leuk om te zien dat inderdaad allerlei “vergeten”-klusjes erop staan. Maar ik vroeg me af wat de rondjes betekenen. Ik begrijp dat het is om af te vinken. Maar achter bijvoorbeeld “bedden verschonen” staan 4 rondjes. Wat hebben die te betekenen, 1 rondje is toch voldoende voor die week?

  Antwoord
  • redactie

   Als ik bezig ben om die lijsten te maken zit ik daar wel eens over te dubben. Ik kan daar maximaal 4 rondjes kwijt. Soms krijg ik verzoeken om bij een klus meer rondjes te plaatsen omdat mensen bijv 2 koelkasten of vriezers hebben. Dus uiteindelijk maar besloten om overal 4 rondjes neer te zetten.

   Antwoord
 3. RV

  Hoi,

  Ik ben toch nog niet helemaal mee met het concept. Is het de bedoeling dat we het dagschema sowirso hanteren en dan een keuze maken uit het weekschema, 2wekenschema of maandschema? Zoja, nu ik pas mama ben geworden, en we dus met 3 zijn… welk schema zouden jullie dan kiezen? Ik merk namelijk dat het bijna niet meer mogelijk is mijn hele huis te poetsen tijdens 1 dag in de week.

  Dankjewel voor jullie reactie.

  Antwoord
  • redactie

   Gefeliciteerd met de kleine 😉 Ik raad je aan om eerst de dagelijkse routine te doen en daarna de wekelijkse klusjes. Als dat lekker loopt kun je daarna voor een extra poetsklus uit een huishoudschema kiezen. Maar mijn advies is richt je eerst op de dagelijkse en wekelijkse dingen. Als je gewend bent aan deze routines nemen ze niet veel tijd in beslag. We hebben ook een cursus voor het aanleren van de dagelijkse routine en de wekelijkse klusjes zie https://www.slimhuishouden.nl/cursus-dagelijkse-routines/

   Antwoord
 4. A.Jannink

  Bedankt voor de handige schema’s!
  Ik heb alleen een vraag: bij de poetsklus ‘keuken’ zie ik niet staan: kastjes en laden van binnen uitsoppen. Hoe vaak per jaar doen jullie dat?
  Bij voorbaat dank voor jullie antwoord!

  Antwoord
  • redactie

   Dat hangt ervan af welk schema je volgt. Bij het weekschema komen de keukenkastjes 2 tot 3 keer per jaar voor. Bij het maand en 2 wekenschema 2 keer per jaar en het basisschema eens per jaar.

   Antwoord
 5. Jolanda

  Hallo Mieke, ik ben superblij met ons nieuwe huishoudschema op maat, dank je wel!

  Antwoord
  • redactie

   Dat is fijn om te horen.

   Antwoord
 6. Cindy

  Goeiemorgen ?
  Ik ben hier al druk aan het lezen geweest en moet nu een schema kiezen wat bij ons past, niet simpel. Wij zijn een nieuw samengesteld gezin met 5 kinderen in co-ouderschap. Één van de weken dat ze hier niet zijn werk ik ’s nachts en slaap dus overdag. Ik werk 7 nachten na mekaar en ben dan 3 weken vrij. Die week doe ik eigenlijk niet zoveel in het huishouden, enkel de dagelijks klusjes en de was en de strijk. Welk schema zouden jullie me aanraden ?

  Antwoord
  • redactie

   Ik zou of voor het maandschema gaan of voor het basisschema. In het basisschema komen de poetsklussen niet zo vaak voorbij. Helpen de kinderen en je partner ook mee? Dan zou ik voor het maandschema gaan en gezamenlijk 1 ochtend of middag uittrekken voor de schoonmaak. Zelf lieten wij de kinderen de wekelijkse schoonmaak doen en deden we het vertrek wat aan de beurt was (eens in de 5 weken komt alles voorbij) zelf grondig. Wisten we zeker dat in ieder geval alles 1 keer per 5 weken goed schoon was gemaakt 🙂

   Antwoord
 7. Marij Ernst

  ik heb 1 keer per 14 dagen 3 uurtjes hulp, ik will graag dat ze dan het extra werk doet, kleine klusjes doen we zelf, zoals Stoffen,zuigen,Dweilen, tuin Enz.
  Wij zijn een 2 persoonshuishouden en wonen in een eensgezinswoning met benedenverdieping en 2 etage`s.
  Welk Schema is voor ons van toepassing?

  Antwoord
  • redactie

   Het maandschema is een goed schema wanneer je een hulp hebt. Een keer per 5 weken komt een deel van het huis aan bod: de woonkamer, de keuken, de badkamer en de WC, de slaapkamers en als laatste de hal, trappen, bergruimte, tuin etc. De klussen die zij dan in die week voor haar rekening neemt hoeven jullie dan niet meer te doen. Omdat ze eens in de twee weken komt hun je 2 weken combineren, bijv de woonkamer en de keuken. Komt ze bijvoorbeeld niet aan de keuken helemaal toe, dan bewaar je die voor de keer wanneer ze weer komt.

   Antwoord
 8. Ada

  Hoi,
  Ik volg al een aantal weken jullie twee-weken schema. Heerlijk dat je weet waar je aan toe bent en dat je weet dat alles een keer gedaan wordt.
  Ik heb alleen al die tijd mijn ramen nog niet gezeemd. Hoe vaak komt dat voor in jullie schema?

  Antwoord
  • redactie

   Hallo Ada,

   Fijn dat je blij bent met de schema’s. De ramen komen bij het twee weken schema eens per 3 maanden voorbij.

   Groetjes Mieke

   Antwoord
 9. Silvia

  Wat superhandig zeg! Thanks
  Hier ga ik gelijk mee aan de slag

  Antwoord
 10. Nina

  Thanks!!! Super fijn! Hebben jullie toevallig het plan hier een app van te maken? Zou super handig zijn!!

  Antwoord
 11. Charisma

  Wow!! Wat een fantastische site is dit. Heel handig en boordevol tips voor als je t zelf ff niet meer weet of ziet zitten.
  Heb adhd en ben een kei in het uitstellen van….
  Maar dankzij de tips en tricks op slimhuishouden.nl kan ik bergen verzetten en begin ik het doen van mijn huishouden stiekem nog leuk te vinden ook maar vertel dat maar niet aan mijn man 😉

  Antwoord
 12. Sandra Ditewig

  Hai. Ik volg het maandschema al trouw een aantal maanden en wat scheelt het een boel huishoudstress als werkende moeder! Alles komt vanzelf een keer aan de beurt – en grondig ook! – Ik hoef me niet meer schuldig te voelen dat de huishouding nog niet ‘af’ is, een paar uurtjes op zaterdagochtend (met plezier!) de taken van die week doen en de rest van het weekend echt vrij?? O ja, wil nog mijn complimenten geven voor de goede schema’s. Het zit goed in elkaar! ? Wou het een keer gezegd hebben.

  Antwoord
 13. Marielle

  Wat lijkt me dit super handig. Mijn schoonmaker is morgen voor het laatst en heb eigenlijk wel zin om mijn huis met deze handige site ernaast weer helemaal zelf te gaan onderhouden.

  Alvast erg bedankt??

  Antwoord
  • redactie

   Hallo Mariëlle,

   Fijn dat we een inspiratiebron zijn, dat horen we graag!

   Antwoord
  • Sandr

   Ik was benieuwd wanner bij de basis schema de plinten radiators en de deuren voorbij komen

   Antwoord
   • redactie

    Hallo Sandr, de deuren beneden waren afgelopen week aan de beurt, komende week boven. Plinten en radiatoren komen op een ander moment voorbij.

    Antwoord
 14. Jessie

  Top dat deze site er is!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X