Speelgoed moet je zo af en toe uitzoeken en schoonmaken. Baby’s en peuters stoppen nog wel eens wat van speelgoed in hun mond en dat is het toch wel fijn als het zo nu en dan wordt schoon gemaakt. Maar hoe maak je de verschillende soorten speelgoed schoon? We zetten het hier de tips voor speelgoed schoonmaken op een rijtje.
Het beste kun je het speelgoed reinigen met een biologische reiniger of wasmiddel. Kinderen kunnen het speelgoed in de mond nemen en niet biologische producten kunnen een laagje achterlaten. In onze webshop kun je meer lezen over het biologische product zwarte zeep. Dit is een echte alleskunner en zeer veelzijdig in gebruik, je hebt vrijwel geen andere schoonmaakproducten meer nodig.
Lego, duplo en k’nex
Kunststof speelgoed zoals lego, duplo en k’nex kun je makkelijk is de wasmachine wassen. Doe de kunststofblokjes in een dekbedovertrek (met een knoop of haarelastiekje vastmaken) of kussensloop (eventueel meerdere kussenslopen over elkaar) om beschadigingen van het speelgoed te voorkomen. Zet de wasmachine op een handwasprogramma en gebruik een neutraal wasmiddel bij voorkeur biologisch om een eventueel schadelijk laagje op het speelgoed te voorkomen. Gebruik ook geen wasverzachter. Als de wasmachine klaar is kun je de kunststofblokjes aan de lucht laten drogen of afdrogen.
Knuffels

Zachte knuffels kunnen in de wasmachine gewassen worden. Was ze volgens het wasvoorschrift op de knuffel. Heb je geen wasetiket, was de knuffel dan in een kussensloop (eventueel 2 kussenslopen over elkaar heen) op 30 graden op het handwasprogramma. Droog de knuffels gewoon aan de buitenlucht.

Knuffels zitten vaak vol met bacteriën. Wanneer je de knuffels (in een plastic zak) gedurende een nacht in de vriezer legt zijn ze bacterievrij.

Poppen
Poppen was je net zoals je een baby wast. Het haar met babyshampoo en het lijfje met babyzeep. De kleertjes was je het beste uit met de hand, want de kans op krimpen is aanwezig wanneer je ze in de wasmachine uitwast.
Houten speelgoed
Houten speelgoed maak je schoon met een vochtig doekje met bij voorkeur biologisch sopje. Niet biologische middelen kunnen een laagje achterlaten en dat is niet prettig wanneer kinderen het speelgoed in hun mond steken. Wrijf het speelgoed wel goed droog.

Je kunt ook een emmer met een sopje vullen. Dompel het speelgoed dan snel onder, haal het meteen eruit en droog direct goed af, zodat het vocht geen kans krijgt in het hout te trekken.

Autootjes, garages
Autootjes kun je schoonmaken in een emmer met bij voorkeur biologisch sop. Dompel de autootjes onder, neem eventueel af met een doekje en droog ze daarna. Wanneer je de autootjes in de wasmachine stopt gaat dan misschien ten koste van de lak.

Garages van hout of kunststof neem je met een vochtig doekje af (met biologisch sop) en droog de houten delen daarna meteen af.

Plastic servies
Plastic servies en natuurlijk ook een aardewerk servies kunnen gewoon in de afwasmachine.
Buitenspeelgoed
Het meeste buitenspeelgoed kun je met simpel met de tuinslang afspoelen.