Stamppot blijft in de winter één van mijn favoriete recepten. Het is zelfs zo erg dat ik ’s morgens het restje stamppot opwarm voor bij het ontbijt. Deze stamppot zuurkool met appel smaakt lekker fris. Maak er eventueel een jus bij en serveer met een rookworst.
Je kunt bij de stamppot zuurkool ook gebakken appelschijfjes serveren. Bak deze in ca een paar minuten op redelijk hoog vuur met een klontje roomboter.
En zo maak je de stamppot zuurkool
- Schil en was de aardappelen.
- Kook ze met zout gaar.
- Schil ondertussen de appel en snijd deze in blokjes.
- Zet de zuurkool samen met de appelblokjes en appelsap op.
- Laat dit zachtjes koken gedurende ca 20 minuutjes.
- Bak ondertussen de spekreepjes krokant.
- Verwarm wat melk met een klontje roomboter.
- Giet de aardappelen af en stamp ze.
- Voeg een klein beetje melk met roomboter toe om het wat smeuïg te maken.
- Giet de zuurkool af en vang wat van het kookvocht op.
- Doe dit bij de gestampte aardappelen en roer het geheel goed door.
- Voeg eventueel nog wat van de melk met roomboter toe.
- Roer de spekreepjes erdoor.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Optioneel:
- Was één of meerdere appelen, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne schijfjes.
- Verhit wat roomboter in een pan en bak de appelschijfjes gedurende ca 5 minuten.
- Je kunt door de stamppot zuurkool wat crème fraîche toevoegen.
- Serveer een rookworst met wat mosterd bij de zuurkool.
Ingrediënten
2/4 personen- 1200 gram kruimige aardappelen geschild
- 500 gram zuurkool
- 125/150 gram spekreepjes
- ca 250 ml appelsap (troebel)
- 1 appel
- melk
- klontje roomboter
- peper en zout
- Optioneel:
- crème fraîche
- appel in schijfjes
- beetje roomboter
- rookworst
- mosterd
0 reacties