Er zijn tal van verschillende soorten beestjes die binnen de categorie ongedierte vallen. Maar ratten zijn toch wel de meest bekende ongediertesoort in Nederland. En die wil je zeker niet in of rond je huis hebben. Het heeft even geduurd voordat ik me aan een blog over rattenoverlast wilde wagen. Ik heb last van een soort of rattenfobie en om die reden vind je dus ook geen afbeeldingen van ratten in deze blog.
Ik ben een perfecte struisvogel: ik doe gewoon net of er geen ratten bestaan. En dat kon ik een hele lange tijd volhouden. Totdat op een dag onze kat Lindsey een rat had gevangen en deze mee naar huis nam. Gelukkig wel dood, maar ik kan jullie verzekeren dat ik de hele boel bij elkaar heb geschreeuwd! En mijn lieve man zei later doodleuk: lieve schat, er loopt een kanaal achter ons huis, natuurlijk zijn er hier ratten!

Jaren later – toen we inmiddels verhuisd waren – opende ik de voordeur om boodschappen te gaan halen. Tot mijn grote schrik zag ik in de hal van ons appartement een rat zitten. Een hele echte en ook nog eens levend. Het heeft wel even geduurd voordat ik me weer veilig voelde in ons appartement.
Volgens de beheerder was de rat gewoon naar binnen gelopen. De gemeente was bij ons park bezig met graafwerkzaamheden en kennelijk had de rat een rustiger plekje opgezocht. Hoewel rustiger, ook hier heb ik de boel aardig bij elkaar gegild 😀
Hoe gevaarlijk zijn ratten eigenlijk?
Veel mensen kampen met een angst voor ratten, net als ondergetekende. Maar in hoeverre is deze angst gegrond? Zijn ratten echt zo gevaarlijk als veel mensen denken?
Ratten worden vaak als vies betiteld en dat is op zich terecht. Ratten dragen doorgaans namelijk veel bacteriën en ziekteverwekkers bij zich. Dit is dan ook direct de reden dat ratten wel degelijk als gevaarlijk kunnen worden beschouwd. Dit heeft alles te maken met de gezondheidsschade die ze bij mensen kunnen aanrichten.

Je kunt daarmee dan ook terecht stellen dat ratten gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens. Laat een professionele rattenbestrijder dan ook altijd direct de ratten bestrijden als je ze aantreft. Deze ongediertesoort ben je namelijk liever kwijt dan rijk.
Zo herken je een rattenplaag
Maar hoe kun je nu herkennen dat je last hebt van rattenoverlast oftewel dat er één of meerdere ratten in je huis of tuin aanwezig zijn? Ratten worden nog weleens verward met muizen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze beestjes? In de eerste plaats zijn de ratten een stuk groter dan muizen. Daarnaast zijn ook de uitwerpselen van een rat groter dan die van een muis.
In Nederland zijn de twee meest voorkomende rattensoorten de bruine en zwarte rat. Voor het bestrijden maakt het niet uit met welke je van deze twee te maken hebt.

Je kunt – als je het wilt weten – aan de uitwerpselen zien of je met een zwarte of bruine rat te maken hebt. De keutels van de zwarte rat zijn ca één cm en van de bruine rat ca twee cm. Beide keutels lijken op hagelslag.
Mocht je onverhoopt een rat in huis hebben dan zie je dat terug bij je levensmiddelenvoorraad. Voedsel inclusief de verpakkingen zijn aangevreten en je vindt overal de keutels terug, tot zelfs in de verpakkingen. Ratten zijn echte alleseters en dat betekent dat ook de meubelen en andere voorwerpen in huis niet veilig zijn. Verder kun je vaak een penetrante geur van rattenurine ruiken.
Ratten kunnen zich ook in de tuin of berging schuilhouden. Heb je het vermoeden dat een rat zich rondom je huis bevindt, check dan de schuur op rattenkeutels of op knaagschade aan hout, kasten, voorwerpen etc. (of laat dit doen).

Rattenoverlast voorkomen
Rattenoverlast voorkomen is natuurlijk altijd beter dan ze te moeten bestrijden. Maar waar kun je allemaal op letten om bezoek van deze beestjes te voorkomen:
Huisdieren, kippen en vogels
- Als je een hond hebt, laat deze dan liever niet de behoefte in de tuin doen of ruim het zeer regelmatig op. Vooral bruine ratten zijn best wel dol op hondendrollen.
- Wanneer je kippen, konijnen of andere dieren in de tuin houdt, is de kans groter dat dit ratten aantrekt. Vooral het voer is uitermate aantrekkelijk! Bij de kippen kun je het voer weghalen net voordat ze op stok gaan. Bij konijnen is het belangrijk dat er altijd voer voor handen is, dus daar kun je het voer niet weghalen. Tenzij je zorgt voor voldoende hooi in de avond en nacht waar het konijn van kan eten.
- Bewaar al het dierenvoer in goed afsluitbare blikken, kratten etc. En zeker als je het voer in de berging bewaart, kun je het beter goed verpakt opbergen. Ratten en muizen eten ook graag het kippenvoer, hondenbrokken etc. en ze kunnen heel goed voedsel ruiken.
- Geef niet te veel voer, want dit blijft over en het lokt ook weer bezoek van o.a. ratten en muizen uit.
- Ruim gemorst voer meteen op.
- Natuurlijk kun je gewoon de vogels blijven voederen. Maar haal de restjes eten weg voordat het schemerig wordt en zeker hetgeen op de grond is gevallen. Want dit kan als lekkere avondsnack dienen voor de ongenode diertjes zoals muizen en ratten. Je kunt het voer hoog ophangen, maar houdt er rekening mee dat muizen en ratten prima klimmers zijn.

Afval en composthoop
- Het is natuurlijk een open deur, maar laat geen afval slingeren zowel in huis, tuin en schuur.
- Zorg voor afsluitbare afvalemmers en kliko’s binnen en buiten.
- Een composthoop is ideaal, maar ook ratten vinden dit een fijne plek. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat ratten zich hier kunnen nestelen. Span bijvoorbeeld metalen kippengaas rond de composthoop.
Huishouden
- Levensmiddelen welke verpakt zijn in karton of plastic kun je bewaren in afsluitbare opbergdozen.
- Zorg voor een schoon huis. Dat betekent niet dat je nu als een gek moet gaan lopen poetsen. Het hoeft namelijk niet te blinkend schoon te zijn, maar het is prettig als de vloeren geregeld worden geveegd of gestofzuigd. En haal dagelijks een doekje over het aanrecht en de eettafel om kruimels en andere etensresten te verwijderen. Tip: je kunt ook één van onze huishoudschema’s volgen.
- Probeer het huis zo opgeruimd mogelijk te houden. Ratten hebben een voorkeur voor kelders, bijkeukens en zolders omdat mensen daar vaak hun overtollige spullen neerzetten. Als bijvoorbeeld de zolder volstaat met allerlei voorwerpen die misschien ook nog verpakt zijn in kartonnen dozen, dan creëer je onbewust een plek waar de rat zich relatief veilig voelt.

Waarom professionele rattenbestrijding?
Wanneer er sprake is van rattenoverlast schakelen mensen meestal een rattenbestrijder in. Maar er zijn soms ook nog mensen die de ratten zelf proberen te bestrijden. Maar is dat wel zo slim? Een professionele rattenbestrijder beschikt over ervaring, kennis en goed materieel. Hierdoor is hij in staat om iedere rattenplaag snel en doeltreffend te bestrijden.
Het zelfstandig bestrijden van ratten is heel lastig en vaak zelfs onmogelijk. Voorkom dat je onnodig geld uitgeeft aan bestrijdingsmiddelen die niet effectief zijn. En schakel bij een rattenplaag altijd een professionele bestrijder in. Zo weet je ten minste zeker dat je van alle ratten af bent.
0 reacties