Marokko, land van geuren, kleuren en geluiden
Gepubliceerd op: 18 mei 2018

Marokko is een fascinerend vakantieland vol afwisseling. Je vindt er sprookjesachtige souks en schilderachtige kasbahs. Aan de kilometerslange goudgele zandstranden schijnt altijd de zon. Aan de lange boulevards zijn veel gezellige terrasjes en restaurants waar je heerlijk kunt eten, en natuurlijk ontbreken de vele winkeltjes niet.

Marokko bezit een indrukwekkende en afwisselende natuur. Naast de zandstranden biedt het land prachtig besneeuwde bergtoppen, vruchtbare vlaktes en woestijnachtige steppes. Marokko telt talrijke pittoreske dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ook prachtige steden zoals Fes, Rabat, Meknes en Marrakech. Door de eeuwen heen zijn deze steden bewoond geweest door de verschillende Marokkaanse vorsten, die hun sporen hebben achtergelaten.

Fes, de oude koningsstad

Fes, de oudste koningsstad, gesticht aan het einde van de achtste eeuw door Idriss II, is de religieuze hoofdstad van Marokko en kan zo uit De vertellingen van duizend-en-één nacht komen. Het is een doolhof van straatjes waar van alles gebeurt. Fes bestaat uit drie steden. In de dertiende eeuw werd de stad Fes el Bali te klein door de komst van veel Arabische families die uit Andalusië waren gevlucht. Buiten de stad werd daarom het nieuwe Fes el Jedid gebouwd. In de vorige eeuw werd onder leiding van de Fransen buiten de stadsmuren een nieuw, modern Fes bijgebouwd naar Europees model met brede lanen. Aanraders om te bezichtigen zijn zeker de beroemde Nejjarine-fontein, het paleis Dar el-Batha en de Qaraouiyyin-moskee.

Rabat en Meknes

Rabat is de politieke hoofdstad van Marokko en eveneens een koningsstad. Het is bekend om zijn prachtige Andalusische bouwwerken. Tevens ligt hier het mausoleum van Mohammed V.

De derde koningsstad, Meknes, is tevens de grootste Romeinse ruïnestad van Marokko. De witte stad wordt omringd door een veertig kilometer lange muur met fraai versierde poorten. Hier vinden we de mooiste poort van Noord-Afrika, de Bab el Mansour. Meknes heeft een middeleeuwse uitstraling. Met haar diverse paleizen, prachtige moskeeën en madrassa’s is een bezoek aan deze stad absoluut de moeite waard. ’s Avonds is het een gezellige drukte op de Place El Hedime. Met een grote markt vol kooplui, vuurvreters en acrobaten is hier van alles te beleven. Buiten de stadsmuren zijn er nog resten van het Romeinse Volubilis en van de keizerlijke stallen van Moulay Ismail.

Marrakech

Marrakech is de beroemdste koningsstad van Marokko en is ook wel bekend als de ‘Rode Stad’ of ‘de Parel van het Zuiden’. De stad ligt aan de voet van het Atlasgebergte, waarvan de pieken meer dan de helft van het jaar met sneeuw zijn bedekt. Marrakech is een stad vol geuren, kleuren en geluiden en er is van alles te beleven. Het kloppende hart van de stad is het wereldberoemde plein Jemaa-el-Fna. Het bevindt zich in de medina van de oude stad. Overdag staan hier de waterverkopers in hun kleurrijke kleding, kraampjes waar je vers vruchtensap kunt kopen, de vele wonderdokters die hun kruiden en zalfjes tegen allerlei kwalen verkopen, en nog veel meer. In de namiddag wordt het steeds drukker en vind je er naast de slangenbezweerders magiërs, verhalenvertellers, dansjongens, muzikanten, eetkraampjes, enzovoort. Tot ver in de nacht kun je bij die kraampjes terecht.

In de wirwar van kleine straatjes is het heerlijk vertoeven. Zodra je een opening in een van de straatjes ziet om de souk (markt) te betreden is dat zeker de moeite waard.  Hier bevinden zich talloze kleine winkeltjes met luidruchtige verkopers, alsmede werkplaatsen waar vele soorten van kunstvaardigheid zijn te bezichtigen.

Andere bezienswaardigheden zijn de in Spaans-Moorse stijl gebouwde Koutoubia-moskee met haar 70 meter hoge minaret, en het El Bahia-paleis, dat rijk gedecoreerd is met mozaïek, cederhout en er staan de prachtigste bomen en planten.

Wanneer je toe bent aan wat rust, is de paradijselijke oase van Le Jardin Majorelle een echte aanrader. Naast de talloze waterbekkens vind je hier waterlelies, citroenbomen, bamboes en een prachtige plantenverzameling. Ook een bezoek aan de Hammam Ziani doet wonderen voor het totale gevoel van ontspanning. Ziani is de naam  van de hammam (hammam = soort badhuis).

Riad in Marokko

Overnachten in een riad is dé manier om de sprookjesachtige sfeer ervan te ervaren. Een riad is een traditionele woning, waar vroeger de rijken woonden. Deze woningen zijn gerenoveerd en ingericht in de sfeer van de sprookjes uit Duizend-en-één-nacht. Ze vormen een oase van rust en zijn uitermate geschikt om van hieruit Marrakech te ontdekken. Een aantal riads heeft de beschikking over een (klein) zwembad. Als gast voel je je er ontzettend welkom. Maar hoe kan dat ook anders in de stad die bekend staat om haar vriendelijkheid en gastvrijheid.

Marokko kan het gehele jaar door bezocht worden. Houd er wel rekening mee dat het er in de zomermaanden erg heet kan zijn.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X