Magnetron schoonmaken, zo klaar je het klusje snel
Gepubliceerd op: 12 juni 2019
De magnetron schoonmaken is een klusje dat minimaal één keer per maand moet worden aangepakt. Gebruik je de magnetron intensief, dan zul je deze vaker moeten schoonmaken. Een schone magnetron is natuurlijk veel prettiger om voedsel in op te warmen of te ontdooien. Lees onze tips hoe je dit klusje zo simpel mogelijk uitvoert.
Trek ongeveer 10 minuten tot een klein half uurtje uit voor de magnetron schoonmaken. Is de magnetron niet zo heel vuil dan ben je zo klaar. Zijn er aangekoekte etensresten dan ben je een klein half uurtje zoet. Je begint met het verwijderen van de kruimels en andere etensresten uit de magnetron.

Vuil losweken

Bekijk de hoeveelheid vuil en aangekoekte etensresten. Als het laatste het geval is moet je het vuil eerst losweken. Dit kun je op meerdere manieren doen:

  1. Wanneer er niet veel aangekoekte resten zijn dan kun je de magnetron eenvoudig schoonmaken door een schone theedoek nat te maken en daarna goed uit te wringen. Verwarm de theedoek op vol vermogen gedurende 30 seconden tot een minuutje. Met de doek kun je nu de magnetron eenvoudig schoonmaken. Let wel op je vingers want de doek is heet!
  2. Verwarm in een magnetronbestendig schaaltje water met een paar scheutjes azijn. Verwarm de kom zonder deksel op maximaal vermogen ca 5 tot 8 minuten. Laat de magnetron na afloop een minuutje of wat dicht zodat de stoom zijn werk kan doen door de aangekoekte etensresten los te weken. Daarna de kom uitnemen en met een klamvochtige doek de magnetron schoonmaken. Pas op want de kom en magnetron zijn heet!
  3. Ditzelfde kun je ook met citroen doen. Knijp een citroen uit en doe het sap samen met de twee helften in een kom zonder deksel met water. Verwarm gedurende 5 tot 8 minuten op vol vermogen. Let ook hier weer op, want de kom en magnetron zijn heet!
  4. Als het goed is is je magnetron nu schoon. Als er toch nog erg hardnekkige vuilresten zijn achtergebleven haal dan het baking soda tevoorschijn en strooi dit over de aangekoekte etensresten. Maak de etensresten eerst nat met lauwwarm water, dan de baking soda erover strooien en een uurtje laten intrekken. Na dat uurtje kun je de resten verwijderen door een sopje te maken met zo warm mogelijk water en een drupje afwasmiddel en hiermee de magnetron schoon te maken.
  5. Gebruik je liever een ontvetter of een magnetronreiniger dat kan natuurlijk ook.

De binnenkant van de magnetron schoonmaken

Heb je een vrijstaande magnetron, haal dan voor de zekerheid eerst de stekker uit het stopcontact. Haal vervolgens het draaiplateau, magnetronschaal en/of rooster uit de oven. Van sommige types kun je dit in de vaatwasser zetten, anders was je het met de hand af. Zoek dit als je het niet weet op in de gebruiksaanwijzing. Deze kun je van de meeste magnetrontypes of combi-oventypes ook downloaden van het internet als je geen idee hebt waar de handleiding ligt 😉

Het aangekoekte vuil heb je in de vorige stap verwijderd. Neem nu met een klamvochtige doek de binnenkant van de magnetron inclusief de binnenkant deur af en droog na met een droogdoek.

Buitenkant magnetron schoonmaken

Maak de ventilatieopeningen stofvrij met een zachte en schone borstel. Maak vervolgens de buitenkant inclusief buitenkant deur en eventuele deurstrips schoon met een klamvochtige doek. Gebruik hier eventueel een sopje bij. Vervolgens nadrogen met een droogdoek.

Bijhouden geeft minder poetswerk

Het werkt het fijnst wanneer de magnetron of combi-magnetron er altijd schoon uitziet. Door elke keer na gebruik een doekje door de micro-oven te halen ben je zo klaar. Etensresten krijgen zo niet de kans om aan te koeken.

Gaat dat bij jou thuis niet werken dan kun je minimaal één keer per maand met dit stappenplan aan de slag 😉
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X