Lekkere ijsjes maken zonder ijsmachine? Dat is met deze ijsjes geen probleem. Het enige wat je nodig hebt is een vriezer, vers fruit, ijsvormpjes en een blender of staafmixer. En het is dit weekend het ideale weer om heerlijk verkoelende ijsjes te maken.  We geven hier een aantal recepten, maar je kunt ook zelf de lekkerste ijscombinaties bedenken 😉 

En heb je geen ijsvormpjes? Geen probleem, een verfrissende granita is ook zo gemaakt! Het enige wat je daarvoor extra nodig hebt is een ruime (oven)schaal.

Frisse citroenijsjes

Doe de suiker in een steelpannetje en giet hier 100 ml water bij. Zorg dat de suiker helemaal onder water staat en breng dit aan de kook. Zodra de suiker helemaal is opgelost haal je de pan van het vuur. Laat het mengsel afkoelen. Pers 4 citroenen uit en roer dit door het afgekoelde suikerwater.  Je hebt ca 150 ml citroensap nodig. Als je het lekker vindt, kun je nog wat vruchtvlees aan het ijsmengsel toevoegen.

Waterijsjes met verse frambozen

Leng naar smaak de frambozensiroop met water. Vul de vormpjes met de siroop en doe er een paar frambozen bij. Zet de vormpjes in de vriezer gedurende ca 3 tot 4 uur. Je kunt ook wat frambozen pureren en dit mixen met de aangelengde siroop. Je hebt dan waarschijnlijk minder siroop nodig. Maar smaken verschillen, dus eerst proeven.

Kiwi-limoen ijsjes

Breng in een steelpan 100 ml water aan de kook met 70 gram kristalsuiker. Als de suiker helemaal is opgelost, haal dan de pan van het vuur en laat het suikermengsel afkoelen. Schil alle 6 de kiwi’s. Pureer 4 kiwi’s samen met 1 uitgeperste limoen en het afgekoelde suikerwater. Desgewenst kun je er nog een paar blaadjes munt aan toevoegen (deze mee pureren). Snijd de 2 overgebleven kiwi’s in kleine stukjes en roer dit door het mengsel. Giet het mengsel in de vormpjes en zet dit voor minimaal 5 uur in de vriezer.

Aardbeien-yoghurtijsjes

Pureer de aardbeien met de yoghurt en de melk. Dan even proeven en desgewenst wat honing toevoegen. Mengsel in de vormpjes gieten en laten opstijven in de vriezer voor minimaal 5 uur.

Granita van rode watermeloen met munt

Schil de watermeloen en verwijder de pitjes. Snijd de meloen vervolgens in blokjes. Pers de limoen uit. Rits de munt van de takjes. Houd een aantal blaadjes achter voor de garnering. Pureer de meloen, limoensap en de blaadjes munt. Doe het mengsel in een ruime (oven) schaal. Roer het nogmaals goed door en zet dit zonder de schaal af te dekken in de vriezer. Na een half uurtje ontstaan er bij de randjes ijs. Roer vervolgens weer met een vork goed door en zet de schaal weer onafgedekt terug in de vriezer. Dit elk half uur herhalen. Na ca 3 uur is het mengsel volledig gekristalliseerd. Als er granita overblijft kun je dit ca een week in de vriezer bewaren in een afgedekt bakje. Als je een zoetekauw bent voeg dan 1 tot anderhalve eetlepel honing toe aan het mengsel.