Kiezen voor hulp
Gepubliceerd op: 24 november 2016

Kiezen voor hulp

Je bent alle dagen gewoon ontzettend druk. Je komt nergens meer aan toe, laat staan aan wat tijd voor jezelf en/of gezin. Je kunt te maken hebben met een lichamelijke beperking waardoor je niet alles zelf kan. Dit zijn prima redenen om te kiezen voor hulp in het huishouden. En of die hulp nu van andere gezinsleden, familie/vrienden of een betaalde hulp komt maakt niet zoveel uit.

Het huishouden organiseren is een vak

Niet iedereen beseft dat het kennis vereist om een huishouden goed te organiseren. Het is een taak die vrouwen van oudsher hebben verricht. Tegenwoordig rust het huishouden, ondanks alle maatschappelijke veranderingen, nog steeds vooral op de schouders van vrouwen. Vrouwen kunnen daardoor overbelast raken, doordat zij meerdere taken moeten combineren. Mannen zijn wel meer gaan doen, maar de verantwoordelijkheid voor het huishouden ligt toch voornamelijk nog steeds bij vrouwen.

Geen tijd voor het huishouden

Je wordt opgeslokt door je baan, (kleine) kinderen, mantelzorg enzovoort. Je hebt vrijwel geen tijd om je te ontspannen, laat staan om het huishouden goed te organiseren. Voor je het weet verslonst het huishouden en dat levert negatieve energie op. Want je ergert je er waarschijnlijk wel ieder keer aan. Spullen worden vaak niet meer opgeruimd, dus dat wordt zoeken geblazen. Dit is ook weer een energievreter. Er moet iets veranderen, maar wat?

Gezinsleden inschakelen

Wellicht is het tijd voor een gezinsoverleg. Grotere kinderen en een partner kunnen echt bij het huishouden betrokken worden. Ze doen de taken wellicht anders dan jij voor ogen hebt, maar het ontlast wel. Laat ieder gezinslid een taak kiezen waar zij zelf vervolgens verantwoordelijk voor zijn.

Kiezen voor een huishoudelijke hulp

Je kunt ook kiezen voor een huishoudelijke hulp. Niet iedereen zal deze stap snel nemen. Misschien heb je negatieve ervaringen in het verleden gehad? Of vind je het gewoon niet prettig dat een vreemde in je huis is. Of ga jezelf als een gek opruimen en poetsen, omdat de hulp morgen komt. Kiezen voor een hulp betekent dat je eerst bij je zelf te rade moet gaan. Wat verwacht ik van een hulp? Pas als je deze vraag voor jezelf hebt beantwoord kun je op zoek gaan naar een huishoudelijke hulp.

WMO

Wanneer je een lichamelijke beperking hebt, dan kan het zijn dat je recht hebt op een huishoudelijke hulp. Informeer hierna bij het WMO loket in de gemeente waar je staat ingeschreven.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X