Deze week ruimen we – volgens onze huishoudschema’s – de kerstversieringen op. Meestal gebeurt dit voor 6 januari – Drie Koningen en soms al meteen na de kerst. Hoe ruim je de kerstversieringen geordend op? En wat doe je met je huis nu het misschien toch wat kaal aanvoelt?

Kerstversiering opruimen

Ik berg zelf de kerstversieringen in een opbergbox op. De kwetsbare ballen en andere tere snuisterijen wikkel ik in een stukje krant of bobbeltjesplastic. Dan weet ik zeker dat ze de volgende kerst ook halen. Bovenop de ballen leg ik nog wat losse, lichte kerstversieringen (zie foto). En dan de deksel erop en gaat de box weer de berging in.

Kerstverlichting

Elk jaar tijdens het versieren en bij het aftuigen van de kerstboom raken die vreselijke lampjes in de knoop! Ik rol een krant of een tijdschrift op en daar wikkel ik de lampjes omheen (zie foto). Over het algemeen kan ik ze dan tijdens het versieren redelijk makkelijk in de boom hangen. Maar een enkel snoer wil gewoon niet meewerken en komt op een of andere vreemde manier toch nog in de knoop 🙁

Haal het voorjaar in huis

Nu alle kerstversieringen weg zijn, voelt het huis weer leeg en schoon aan. Maar het kan ook wat kaal aanvoelen, nu alle kerstgezelligheid verdwenen is. Gelukkig kunnen we meteen overschakelen naar het voorjaarsgevoel, ook al is het hartje winter. Er zijn momenteel bij de tuincentra, doe het zelfzaken en de bloemisten al volop voorjaarsbollen te koop zoals narcissen, hyacinten, blauwe druifjes, tulpen enz. Het voordeel van de bollen is dat ze langer meegaan dan een bos bloemen. En je kunt ze naderhand – als ze uitgebloeid zijn – in de tuin planten.