Wij vinden stamppotten heerlijk. Of het nu een Italiaanse stamp is of gewoon een ouderwetse Hollandse stamppot, het is allemaal even lekker. Vandaag delen we een klassieker: hutspot met oude kaas en spekreepjes. Dit gerecht heb je binnen 30 minuten op tafel staan.

Door oude geraspte kaas aan de hutspot toe te voegen, smaakt ie net even anders. In plaats van oude kaas kun je natuurlijk ook voor belegen of jonge kaas kiezen. Wil je een vegetarische hutspot laat dan de spekreepjes weg en gebruik een groentebouillonblokje. Je kunt wat vers gesneden bladpeterselie over de hutspot strooien.

En zo maak je de hutspot

  • Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en was ze

Koken

  • Doe de aardappelen in een ruime pan
  • Daarbovenop leg je de wortelen en als laatste de uien
  • Vul de pan met (eventueel kokend) water zodat alles net onder water staat
  • Doe er een groente-of een rundvleesbouillonblokje bij
  • En 2 laurierblaadjes
  • Kook totdat de aardappelen gaar zijn

Ondertussen  

  • De spekreepjes in wat bakmargarine krokant bakken
  • Laten uitlekken in een vergiet
  • De kaas raspen
  • Eventueel de verse (blad)peterselie fijn knippen/hakken

Afmaken

 

  • Giet de aardappelen en de groente af
  • Vang wat van het bouillonvocht op
  • Verwijder de laurierblaadjes
  • Stamp de aardappelen, de wortelen en uien (prak het niet helemaal fijn, er mogen best wat grovere stukken inzitten)
  • Voeg eventueel wat van het opgevangen kookvocht toe
  • Roer de kaas en de spekreepjes erdoor
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Strooi er desgewenst wat verse peterselie overheen