Hoe zit het met de energie vergoeding?
Gepubliceerd op: 27 november 2022

Dit is deze dagen hét onderwerp van gesprek: hoe hoog is jouw energie rekening en hoe zit het met de energie vergoeding? Veel huishoudens kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen en er moet echt iets gebeuren.

Gelukkig komt er een soort van regeling die bij veel mensen voor opluchting zorgt. De meeste huishouden krijgen in november en december een energie vergoeding van 190 euro per keer, dus 380 euro in totaal. Het verschilt per energie leverancier hoe je dit ontvangt.

Wie komt er in aanmerking voor de compensatie regeling?

Iedereen die in november en december valt onder het zogenoemde ‘kleinverbruik’ komt in aanmerking voor deze compensatie regeling. Als jij een kleinverbruik aansluiting hebt voor elektriciteit, betekent dit dat je een energie contract hebt van maximaal 3×80 ampère. Dat zijn natuurlijk met name huishoudens, maar ook enkele zakelijke klanten kunnen hieronder vallen. Alle huishoudens en zakelijke klanten die aan deze voorwaarde voldoet, krijgt de compensatie van 190 euro op zijn of haar contract.

Hoe krijg je de €190 euro terug?

Energie leveranciers mogen de 190 euro compensatie op vijf verschillende manieren verwerken naar de klant toe. Ze kunnen de 190 euro in zijn geheel op je rekening storten of ze mogen het verrekenen met de facturen voor die twee maanden. Ze kunnen er ook voor kiezen om deze twee opties te combineren, waardoor je een deel uitbetaald krijgt op je rekening en het andere deel verrekend wordt met je maandelijkse factuur.

 Dan blijven er nog twee opties over: een energie leverancier mag er ook voor kiezen om het te verrekenen met een achterstallige betaling, maar ze kunnen er ook voor kiezen om het bedrag pas uit te betalen als je contract eindigt. Die laatste optie is natuurlijk niet leuk, je kunt verrassingen voorkomen door dit alvast uit te zoeken. Energie leveranciers mogen zelf bepalen hoe zij deze compensatie uitbetalen aan klanten.

Wat als je minder dan 190 euro per maand betaald aan energie?

Als jij maandelijks minder betaald aan je energie rekening, heb je geluk. Er zullen niet veel mensen meer zijn die onder dit bedrag zitten, maar het is wel mogelijk. Je hebt alsnog recht op die 190 euro compensatie, deze is namelijk niet afhankelijk van je inkomen of je energie rekening. Dit betekent dus dat je in november en december geniet van een goedkope energie rekening. Je kunt (en mag) het geld niet weigeren, omdat de overheid deze compensatie overmaakt naar de energie leveranciers. Zij zijn verplicht dit uit te betalen aan hun klanten. Als je het echt niet nodig hebt kun je het bedrag altijd doneren aan iemand die het wel nodig heeft. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit bedrag te doneren aan de voedselbank of andere goede doelen. Of aan iemand waarvan je weet dat hij of zij het financieel moeilijk heeft.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X