Het juiste schoonmaakmiddel kiezen
Gepubliceerd op: 20 mei 2021

Geregeld krijg ik de vraag voorgelegd welke schoonmaakmiddelen je nu het beste kunt gebruiken. Niet alle schoonmaakproducten zijn voor elke vlek en ondergrond geschikt. Om te weten hoe je elke vervuiling kunt schoonmaken, is het goed om te weten wat er tijdens het schoonmaakproces gebeurt. En als je dat weet dan wordt het een stuk makkelijker om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen.   

We denken er eigenlijk niet over na hoe we schoonmaken. Vaak maak je schoon op de manier die je van huis uit hebt meegekregen. Dat kan zijn met het emmertje sop, maar je kunt ook een schoonmaakdoekje eventueel samen met een sprayflacon gebruiken. Of je kiest voor het stoomapparaat. Er zijn veel manieren om schoon te maken en je moet kiezen voor de manier die jij het prettigste vindt werken.

Een groot assortiment schoonmaakproducten

Tegenwoordig is de keuze in schoonmaakmiddelen groot. De keuze in allesreinigers is groot. En als je een ontvetter of ontkalker zoekt dan kan het ook lastig kiezen zijn. Want elk product belooft dat het sprankelend schoon maakt en dat vuil, vet of kalk als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

En dan zijn er nog de specifieke producten om natuursteen, glas, RVS, laminaatvloeren etc. te reinigen. Door het grote aanbod kan het soms lastig zijn om het juiste schoonmaakmiddel te vinden.

Er is nu veel meer keus omdat we meer weten over de werking van de diverse schoonmaakproducten. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de was. We kunnen door de verbeterde wasmiddelen nu op lagere temperaturen wassen, waardoor de kookwas in veel huishoudens tot het verleden behoort.

Maar ook de wensen van de consumenten zijn veranderd en daar spelen de fabrikanten maar wat graag op in. Een schoonmaakmiddel wat naar lentebloemen ruikt of een product wat het RVS laat glimmen? Voor de fabrikant geen enkel probleem, zolang het maar verkoopt.

En vergeet ook niet de terechte aandacht voor het milieu, zodat het assortiment van biologische reinigers nog steeds groeiende is. En al deze keuzes kunnen ervoor zorgen dat het gewoon lastig kan zijn om het juiste product te kiezen.

De basis van het schoonmaken

Schoonmaken lijkt simpel en dat is het ook, je moet alleen wel weten wat je doet. Je kunt veel oppervlakken prima schoonmaken met een klam vochtig schoonmaakdoekje eventueel gecombineerd met een reiniger. Maar je krijgt op deze manier niet altijd alle vlekken weg.

Om goed te kunnen schoonmaken zijn de volgende vier elementen van belang:

  • Chemie (schoonmaakproduct)
  • Tijd (tijd die nodig is om schoon te maken, inwerktijd)
  • Temperatuur (van het water, sopje)
  • Beweging (poetsen, schrobben, wrijven)

Deze vier factoren hebben invloed op elkaar. Als je bijvoorbeeld de factor tijd wilt verlagen, dan zal je een sterker schoonmaakmiddel moeten gebruiken of een schoonmaakapparaat inzetten waardoor je een krachtigere beweging kunt maken. 

Deze vier elementen vormen de cirkel van Sinner en zij hebben samen invloed op het uiteindelijke schoonmaakresultaat.  

Als je wilt gaan schoonmaken of een bepaalde vlek wilt verwijderen, dan is het volgende belangrijk:

  • Wat is het materiaal van het voorwerp of oppervlak?
  • Om wat voor soort vervuiling gaat het?

Het te reinigen oppervlak

Niet alle materialen mogen met elke reiniger worden schoongemaakt. Marmer en natuursteen mag je bijvoorbeeld nooit reinigen met een zuur product zoals azijn. Dit  bijt namelijk uit en deze plekken zijn zeer lastig om te verwijderen, als dat al lukt!

Aluminium mag bijvoorbeeld weer niet in aanraking komen met baking-soda. Het aluminium kan gaan verkleuren of zelfs gaan roesten. Marmer mag je trouwens ook niet schoonmaken met baking-soda, omdat dit middel ook een bijtende werking heeft op natuursteen.

Voordat je gaat schoonmaken is het raadzaam om te kijken of je in huis bepaalde oppervlakken en/of voorwerpen hebt die absoluut niet met bepaalde reinigers of huis-, tuin- en keukenmiddeltjes in aanraking mogen komen.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen is het goed om te kijken naar de Ph-waarde van de betreffende reiniger. 

De Ph-waarde geeft de zuurtegraad van het schoonmaakmiddel aan. De Ph-waarden lopen van 0 tot 14, waarbij de Ph-waarde 7 neutraal is. Alles onder de 7 is een zuur en alles wat boven de 7 is een alkalisch oftewel basisch product.

Allesreinigers hebben als het goed is altijd een Ph-waarde van 7, ze zijn dus Ph neutraal. Alle reinigers vanaf 6.9 en lager behoren tot de zuren. Vanaf een Ph-waarde van 7.1 en hoger behoren ze tot de ontvetters.

Met een zure reiniger kun je o.a. kalk en roest verwijderen. Met een basische reiniger kun je juist ontvetten.

Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph-waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph-waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph-waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph- waarde van 9.

Een zure reiniger

Een zure reiniger wordt vooral gebruikt om kalk te verwijderen. Maar je kunt het ook inzetten bij het elimineren van bijvoorbeeld roest, cement en schimmel. Het zuur in de reiniger lost de vervuiling op, waardoor je het (meestal) makkelijk kunt verwijderen. Je gebruikt een zuur reinigingsmiddel vaak in vochtige ruimtes zoals de badkamer en wc.

Kijk ook goed naar het te reinigen oppervlak. Niet alle ondergronden kunnen een zure reiniger verdragen. Het kan zijn dat je niet alleen het vuil verwijdert, maar dat ook het oppervlak beschadigd wordt.

Water is een transportmiddel

Water speelt een grote rol bij het schoonmaakproces. De belangrijkste functie van water tijdens het schoonmaakproces is het ’transporteren’. Water helpt namelijk om het loszittende vuil te verplaatsen en vervolgens om de viezigheid weg te nemen.

Na het schoonmaken blijven er soms nog wat druppels achter. Omdat deze vaak miniscule waterdruppeltjes nog een restje vuil kunnen bevatten is het een goed idee om het oppervlak of het voorwerp na te drogen.

Dit kan d.m.v. een katoenen luier, theedoek of een professionele droogdoek. Hiermee verwijder je ook de eventuele laatste restjes vuil, waardoor het oppervlak helemaal schoon is.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Schoonmaakproducten hebben een Ph waarde. Deze waarde geeft aan of het om een zure reinger gaat of om een alkalisch schoonmaakproduct.

Nu kun je niet voor elk schoonmaakklusje hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Als je kalk in de badkamer wilt verwijderen, dan heb je een ontkalkingsmiddel nodig. Wil je de keukendeurtjes schoonmaken, dan zal je voor een goed resultaat een ontvetter moeten gebruiken.

In ieder huishouden heb je in ieder geval een ontkalker en een ontvetter nodig. Daarnaast kun je – afhankelijk van het interieur of je wensen – een paar andere producten gebruiken.

Wanneer je een ontkalker gebruikt dan is dit een ‘zuur’ product. Het heeft een Ph waarde van 0 tot 6.9. Als je een ontvetter gebruikt, dan heeft deze een Ph waarde van 7.1 tot 14.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Nu kun je niet voor elk schoonmaakklusje hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Als je kalk in de badkamer wilt verwijderen, dan heb je een ontkalkingsmiddel nodig. Wil je de keukendeurtjes schoonmaken, dan zal je voor een goed resultaat een ontvetter moeten gebruiken.

Welke schoonmaakmiddelen heb je echt nodig tijdens het schoonmaken?

In ieder huishouden is er een ontvetter en een ontkalker nodig. Daarnaast kun je – afhankelijk van het interieur of je wensen – een paar andere producten gebruiken.

  • De Ph waarde loopt van 0 tot 14. Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph waarde van 9.

Nu kun je niet

Welke schoonmaakmiddelen heb je echt nodig?

In elk huishouden heb je in ieder geval een ontvetter en een ontkalker nodig. .

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

De Ph waarde loopt van 0 tot 14. Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.

Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph waarde van 9.

 

 

 

 

In elke huishouden heb je een ontvetter en een ontkalker nodig.

Wat is een ontvettend schoonmaakmiddel?

Een ontvetter wordt ook wel een alkalisch of een basisc

Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij?

Hoeveel schoonmaakmiddelen heb jij in huis?  En als je er meer dan vijf hebt staan, gebruik je ze dan ook allemaal?

Om goed uit te kunnen leggen waarom er zoveel soorten reinigingsproducten in de markt beschikbaar zijn, is het van belang om weer eens terug te stappen naar de basis van het schoonmaken. De Cirkel van Sinner geeft deze basis goed weer: om goed schoon te maken heb je de factoren temperatuur (van het water), beweging (poetsen/schrobben, beweging van een wasmachine), tijd en chemie (samenstelling van het product) allemaal nodig.

Vroeger was de chemie zo ‘slecht’ dat je hard moest boenen en schrobben om een schoon resultaat te krijgen. Tegenwoordig kan de factor chemie zo efficiënt gemaakt worden dat er slechts heel weinig beweging of lage(re) temperaturen nodig zijn om goed schoon te maken. Deze chemie, de ingrediënten die in het product zijn verwerkt, kan alleen maar zo efficiënt worden als het wordt toegespitst op een specifieke situatie.

Dit kan d.m.v. een katoenen luier, theedoek of een professionele droogdoek. Hiermee verwijder je ook de eventuele laatste restjes vuil, waardoor het oppervlak helemaal schoon is.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Schoonmaakproducten hebben een Ph waarde. Deze waarde geeft aan of het om een zure reinger gaat of om een alkalisch schoonmaakproduct.

Nu kun je niet voor elk schoonmaakklusje hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Als je kalk in de badkamer wilt verwijderen, dan heb je een ontkalkingsmiddel nodig. Wil je de keukendeurtjes schoonmaken, dan zal je voor een goed resultaat een ontvetter moeten gebruiken.

In ieder huishouden heb je in ieder geval een ontkalker en een ontvetter nodig. Daarnaast kun je – afhankelijk van het interieur of je wensen – een paar andere producten gebruiken.

Wanneer je een ontkalker gebruikt dan is dit een ‘zuur’ product. Het heeft een Ph waarde van 0 tot 6.9. Als je een ontvetter gebruikt, dan heeft deze een Ph waarde van 7.1 tot 14.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Nu kun je niet voor elk schoonmaakklusje hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Als je kalk in de badkamer wilt verwijderen, dan heb je een ontkalkingsmiddel nodig. Wil je de keukendeurtjes schoonmaken, dan zal je voor een goed resultaat een ontvetter moeten gebruiken.

Welke schoonmaakmiddelen heb je echt nodig tijdens het schoonmaken?

In ieder huishouden is er een ontvetter en een ontkalker nodig. Daarnaast kun je – afhankelijk van het interieur of je wensen – een paar andere producten gebruiken.

  • De Ph waarde loopt van 0 tot 14. Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph waarde van 9.

Nu kun je niet

Welke schoonmaakmiddelen heb je echt nodig?

In elk huishouden heb je in ieder geval een ontvetter en een ontkalker nodig. .

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

De Ph waarde loopt van 0 tot 14. Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.

Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph waarde van 9.

 

 

 

 

In elke huishouden heb je een ontvetter en een ontkalker nodig.

Wat is een ontvettend schoonmaakmiddel?

Een ontvetter wordt ook wel een alkalisch of een basisc

Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij?

Hoeveel schoonmaakmiddelen heb jij in huis?  En als je er meer dan vijf hebt staan, gebruik je ze dan ook allemaal?

Om goed uit te kunnen leggen waarom er zoveel soorten reinigingsproducten in de markt beschikbaar zijn, is het van belang om weer eens terug te stappen naar de basis van het schoonmaken. De Cirkel van Sinner geeft deze basis goed weer: om goed schoon te maken heb je de factoren temperatuur (van het water), beweging (poetsen/schrobben, beweging van een wasmachine), tijd en chemie (samenstelling van het product) allemaal nodig.

Vroeger was de chemie zo ‘slecht’ dat je hard moest boenen en schrobben om een schoon resultaat te krijgen. Tegenwoordig kan de factor chemie zo efficiënt gemaakt worden dat er slechts heel weinig beweging of lage(re) temperaturen nodig zijn om goed schoon te maken. Deze chemie, de ingrediënten die in het product zijn verwerkt, kan alleen maar zo efficiënt worden als het wordt toegespitst op een specifieke situatie.

Nu kun je niet voor elk schoonmaakklusje hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Als je kalk in de badkamer wilt verwijderen, dan heb je een ontkalkingsmiddel nodig. Wil je de keukendeurtjes schoonmaken, dan zal je voor een goed resultaat een ontvetter moeten gebruiken.

In ieder huishouden heb je in ieder geval een ontkalker en een ontvetter nodig. Daarnaast kun je – afhankelijk van het interieur of je wensen – een paar andere producten gebruiken.

Wanneer je een ontkalker gebruikt dan is dit een ‘zuur’ product. Het heeft een Ph waarde van 0 tot 6.9. Als je een ontvetter gebruikt, dan heeft deze een Ph waarde van 7.1 tot 14.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Nu kun je niet voor elk schoonmaakklusje hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Als je kalk in de badkamer wilt verwijderen, dan heb je een ontkalkingsmiddel nodig. Wil je de keukendeurtjes schoonmaken, dan zal je voor een goed resultaat een ontvetter moeten gebruiken.

Welke schoonmaakmiddelen heb je echt nodig tijdens het schoonmaken?

In ieder huishouden is er een ontvetter en een ontkalker nodig. Daarnaast kun je – afhankelijk van het interieur of je wensen – een paar andere producten gebruiken.

  • De Ph waarde loopt van 0 tot 14. Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph waarde van 9.

Nu kun je niet

Welke schoonmaakmiddelen heb je echt nodig?

In elk huishouden heb je in ieder geval een ontvetter en een ontkalker nodig. .

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

De Ph waarde loopt van 0 tot 14. Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.

Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph waarde van 9.

 

 

Na het schoonmaken blijven er soms nog wat druppels achter. Omdat deze waterdruppeltjes nog een restje vuil kunnen bevatten is het goed om na te drogen. Dit kan d.m.v. een luierdoek, theedoek of een professionele droogdoek. Hiermee verwijder je ook de eventuele laatste restjes vuil, waardoor het oppervlak helemaal schoon is.

 

 

 

 

In elke huishouden heb je een ontvetter en een ontkalker nodig.

Wat is een ontvettend schoonmaakmiddel?

Een ontvetter wordt ook wel een alkalisch of een basisc

Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij?

Hoeveel schoonmaakmiddelen heb jij in huis?  En als je er meer dan vijf hebt staan, gebruik je ze dan ook allemaal?

Om goed uit te kunnen leggen waarom er zoveel soorten reinigingsproducten in de markt beschikbaar zijn, is het van belang om weer eens terug te stappen naar de basis van het schoonmaken. De Cirkel van Sinner geeft deze basis goed weer: om goed schoon te maken heb je de factoren temperatuur (van het water), beweging (poetsen/schrobben, beweging van een wasmachine), tijd en chemie (samenstelling van het product) allemaal nodig.

Vroeger was de chemie zo ‘slecht’ dat je hard moest boenen en schrobben om een schoon resultaat te krijgen. Tegenwoordig kan de factor chemie zo efficiënt gemaakt worden dat er slechts heel weinig beweging of lage(re) temperaturen nodig zijn om goed schoon te maken. Deze chemie, de ingrediënten die in het product zijn verwerkt, kan alleen maar zo efficiënt worden als het wordt toegespitst op een specifieke situatie.

Een groot assortiment schoonmaakproducten

Tegenwoordig is de keuze in schoonmaakmiddelen groot. De keuze in allesreinigers is groot. En als je een ontvetter of ontkalker zoekt dan kan het ook lastig kiezen zijn. Want elk product belooft dat het sprankelend schoon maakt en dat vuil, vet of kalk als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

 

En dan zijn er nog de specifieke producten om natuursteen, glas, RVS, laminaatvloeren etc. te reinigen. Door het grote aanbod kan het soms lastig zijn om het juiste schoonmaakmiddel te vinden.

Er is nu veel meer keus omdat we meer weten over de werking van de diverse schoonmaakproducten. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de was. We kunnen door de verbeterde wasmiddelen nu op lagere temperaturen wassen, waardoor de kookwas in veel huishoudens tot het verleden behoort.

Maar ook de wensen van de consumenten zijn veranderd en daar spelen de fabrikanten maar wat graag op in. Een schoonmaakmiddel wat naar lentebloemen ruikt of een product wat het RVS laat glimmen? Voor de fabrikant geen enkel probleem, zolang het maar verkoopt.

 

En vergeet ook niet de terechte aandacht voor het milieu, zodat het assortiment van biologische reinigers nog steeds groeiende is. En al deze keuzes kunnen ervoor zorgen dat het gewoon lastig kan zijn om het juiste product te kiezen.

 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X