pubers opruimen helpen
Helpt jouw puber mee?
Gepubliceerd op: 8 februari 2017

Helpt jouw puber mee?

Helpt jouw puber mee in huis? Ruimen ze hun eigen spullen op, houden ze hun eigen kamer bij, doen ze daarnaast andere kleine klusjes in huis? Zoals een keertje het gras maaien of een keer stofzuigen bijvoorbeeld?
Nu ben ik zelf een paar jaar puber af en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zoveel deed. Mijn eigen kamer hield ik wel goed bij, maar dat komt omdat ik niet tegen rommel kan. Een beetje vreemd misschien voor een puber, want bij mijn vriendinnen zag ik hoe het ook kon. Maar verder deed ik eigenlijk weinig.

Rondslingerende spullen

Mijn moeder riep altijd wel dat we onze spullen moesten opruimen, maar verder zaten er weinig consequenties aan, dus deden we het ook niet (sorry mam). Mijn vader daarentegen zei niet zoveel, maar als hij het zat was, kieperde hij gewoon de hele mikmak in de garage. En dan kwamen we wel in actie! Dus als je thuis pubers hebt, niet eindeloos vragen (we horen het toch niet ūüėČ ) maar gewoon een keer de spullen in de schuur leggen. En dat dan consequent blijven doen, dan komen we (de meeste tenminste) wel in actie.

Slim opruimen

Wasmand

Ook in veel huishoudens een struikelblok. Als je iets niet in de wasmand gooit, hoe kan de persoon die wast dan weten dat jouw kleren gewassen moeten worden. Dus ligt iets niet in de was, jammer dan, dat komt dan bij de volgende was weer, mits het in de wasmand ligt.

Wanneer mijn vriendinnen eens een keer hun kamer opruimden, ging er toch een partij kleding in de was. Zelfs kleding die niet vuil was. En (meestal) moeders maar wassen en misschien ook nog strijken. Strijken hoeft bij de meeste kleding niet meer en als een 16 jarige echt wat gestreken wil hebben, kunnen ze het ook makkelijk zelf.

Eigen kamer

De meeste pubers leven kennelijk graag in een rommel. Misschien omdat er zoveel in ons lichaam en brein veranderd? Ik ben geen psycholoog maar het zou mij niet verbazen als er een link is tussen niet opruimen en de puberale veranderingen. De sloddervossen van vriendinnen van mij zijn bijna allemaal veranderd na de pubertijd De een is nog steeds rommelig, maar anderen vinden het nu wel zo prettig als het enigszins netjes oogt.

Ouders zien de kamers graag netjes en opgeruimd, pubers zien er het nut niet van in. Je zou af kunnen spreken dat eens per maand er een opruiming wordt gehouden, maar verder zou ik er geen energie aan besteden. Er zit gelukkig een deur tussen de puberkamer en de rest van het huis, en die kan dicht!

Plan een gezinsoverleg

Willen jullie dat je puber wat meer doet organiseer dan een gezinsoverleg. Het kan zijn dat één van de ouders niet goed uit de weg kan, jullie zijn gewoon heel druk of je vindt het belangrijk dat je puber wel iets af weet van schoonmaken, koken, wassen  etc.

Het is belangrijk dat je puber inspraak heeft. Laat¬† de puber kiezen uit verschillende taakjes. En vooral laat ze het op hun eigen manier doen. Iedereen maakt anders schoon en waardeer dat ze iets doen i.p.v. misschien commentaar te leveren ūüėČ

Categorie√ęn

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X