Groenbeheer is een term die vaak valt binnen bedrijven en gemeentes. Groenbeheer draait om het beheer van de natuur in een verstedelijkte of stedelijke omgeving. Groen is er in alle maten en vormen, van de aangelegde bloemperken in een dorp tot het grote stadspark met allerlei soorten bomen en struiken.
Groenbeheer omvat ook het beheer van groendaken en groene gevels, het maaien van grasvelden en het verzorgen van bomen in de openbare ruimte.
Aangenamer leefklimaat
Groenbeheer is van belang voor iedereen. Meer groen in de stad of verstedelijkte omgeving zorgt voor een aangenamer leefklimaat. Zo houdt groen koel in de zomer en warmer in de winter, kan regenwater goed weglopen en weten insecten, vogels en kleine dieren een veilig plekje en voedsel te vinden. Meer groen geeft een goed gevoel en groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving.

Gemeentes besteden dan ook de nodige aandacht aan het aanleggen en beheren van openbaar groen.
Groenonderhoud en beheer
Planten, bomen, struiken, gras, mossen, bloemen, het moet allemaal op de juiste manier verzorgd worden om het maximale uit het groen te halen. Goed onderhouden groen zorgt voor een nette uitstraling, waar te veel wildgroei juist het tegenovergestelde effect heeft. Ter bevordering voor de biodiversiteit is het juist weer belangrijk om niet altijd te kort te snoeien of om in een bepaalde periode de natuur haar gang te laten gaan. Groen onderhoud bedrijven beschikken over de juiste kennis, middelen en mankracht om de buitenruimte voor allerlei organisaties te onderhouden.
Duurzame onkruidbestrijding
Zo wordt gebruik gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke methodes voor onkruidbestrijding om ervoor te zorgen dat jouw bestrating of plantsoenen er netjes uit zien. Er zijn diverse duurzame methodes die kunnen worden ingezet. Denk aan hete lucht onkruidbestrijding, borstelen, vegen, spuiten, branden en stomen. Welke methode wordt gekozen, hangt af van de situatie. Zo wordt het groen in woonwijken wellicht op een andere manier onderhouden dan in parken. Ook een veegplan ter bestrijding van onkruid in de bestrating maakt deel uit van een effectief groenbeheer.
Inheemse planten bestrijden
Inheemse planten, oftewel invasieve exoten, horen niet thuis in Nederland en kunnen zeer schadelijk zijn. Zo verdringen ze andere planten, veroorzaken ze klachten als hooikoorts of blaren en kunnen ze dwars door asfalt of beton heen groeien. Kom je een soort tegen die niet in ons land thuishoort? Wacht dan niet te lang met de bestrijding om te voorkomen dat de plant een plaag gaat vormen. Zo hebben veel invasieve exoten geen natuurlijke vijanden in Nederland, waardoor ze razendsnel groeien.
0 reacties