Deze heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus zijn al jarenlang een topper bij ons thuis. Je bent er wel even mee bezig, maar het resultaat is er dan ook naar. Het was wel even lastig om het recept te plaatsen, want iedere keer veranderden we wel weer iets aan het recept (bijv. niet alle ingrediënten in huis 😉 ) en vergaten we de hoeveelheden op te schrijven. Maar de laatste keer hebben we netjes alles genoteerd dus hier komt die dan!

Serveer er een lekkere pasta of een salade met een ciabatta of een ander Italiaans brood erbij! Of als je lekker uitgebreid wilt tafelen dan de pasta met salade en brood.

En zo maak je de gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes

  • Snipper de ui en en knoflook en bak deze in ca 10 min glazig, laat het vooral niet bruin/zwart worden
  • Maal de sneetjes witbrood fijn
  • Doe het gehakt in een mengkom en doe er de 2 eieren bij en het brood of daarvoor in de plaats paneermeel
  • Voeg 1 eetlepel Italiaanse kruiden toe
  • De afgekoelde ui en knoflook erbij
  • Een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas toevoegen
  • Op smaak brengen met peper en zout uit de molen
  • Vorm kleine gehaktballetjes (maat golfbal)
Tomatensaus  
  • Snipper 1.5 ui en 3 teentjes knoflook en bak dit glazig in een pan. Niet laten bruinen
  • Rasp de courgette en de wortel op een (grove) rasp en voeg dit na ca 8 minuutjes bij het ui-knoflookmengsel
  • Laat dit een paar minuutjes sudderen en voeg dan de tomatenpuree erdoor
  • Roeren en eventjes laten pruttelen
  • Dan de blikken tomaatblokjes en het pak gezeefde tomaten erbij
  • De Italiaanse kruiden bij de saus doen
  • Schepje suiker erbij en naar smaak de balsamico toevoegen
  • Op het laatst de slagroom toevoegen
  • Op smaak brengen met cayennepeper, peper en zout

Gehaktballetjes 

  • Doe de gehaktballetjes rauw bij de saus
  • Laat op laag vuur verder pruttelen totdat de gehaktballetjes gaar zijn

Serveertips

  • Strooi een handje Parmezaanse kaas en blaadjes basilicum over het gerecht. Serveer met een pasta of een salade en lekker Italiaans brood.